Ocean Wave Tugboat 1:50

Een goede les voor een volger: gebruik nooit deze houtsoort (try-plex) voor een kielbalk!
Hangt helemaal van de kwaliteit af.
Rotzooi van de bouwmarkt heeft dit soort holle stukken, maar is lekker goedkoop en dan krijg je dit.
Koop je echt materiaal, zijn het 10 lagen van 0,5 mm: fantastisch spul en dus ook zeer goed voor jouw scheg.
 
Dat jij daarom vraagt.
:rolleyes:
Jij bent toch van die "bouw"club met lijfspreuk "hout is voor in de kachel". :banana:


Ooit afgehaald bij Q te Pijnacker.

038%252520Herschaalde%252520kopie%252520van%25252024%252520mrt%25252010%252520004.jpg


"Arnhemse fijnhouthandel" heeft het wellicht ook, kijk daar zelf maar rond.
 
Harm,
Ik heb idd de bouwmarkt kwaliteit genomen. Volgende keer beter! Het lijkt wel een soort meubelplex??

Hai Dennis,

Ja van elk model leer je weer een beetje toch? Het is wel het beste om het meteen goed aan te pakken inderdaad. Het doet even pijn om in je verse spuitlaag te keer te gaan maar het uiteindelijke resultaat gaat een stuk langer mee. Maak je nog foto's van het varen? Ikzelf sta het weekend in Biddinghuizen met de Zeus en Bruiser.:bier:

Gr.
PIm

Pim, tja dat verflaagje da's het ergste allemaal niet. De MMC had een lekke boegdruppel die ik geheel heb moeten amputeren. De Diamond had een totaal verkeerd gevormde boeg. Ook die heeft een zelfde operatie ondergaan. Wat is dan en laagje verf :D:D:D.
De Wave heeft vandaag een uurtje of 3 in het buitenbad gelegen zonder enige drup lekkage.
Morgen beloofd weer een mooie zonnige dag, plaatjes schieten en misschien nog wel een filmpje ook! Word vervolgt.
Jij ook een gezellige dag toegewenst!

Vandaag heb ik de accubak met wat zijsteunen gemodelleerd en de rc delen voor morgen ff professoirisch geplaatst.
Ook heb ik haar gewogen met ballast en kom uit op een totaalgewicht van 17,2kg.

IMG_20160826_120632.jpg


De accubak heb ik gemaakt van een plaat 4mm styreen waarop een bakje is verlijmt van een kunststof hoeklijn 2x2 cm. Naast de accubak zijn links en rechts nog 2 hoelijnen van 5x5 cm geplaatst. Dit maakt nu op 2 niveau's ruimte, waar op een later tijdstip de componenten definitief geplaatst kunnen worden.

IMG_20160826_192747.jpg


Nu zijn voor tijdelijk de ESC,s daar even ondergebracht. De spanningsregelaars zitten even spatwaterdicht gemonteerd in de kunststof behuizingen. Morgen kan ze de eerste vaartesten ondergaan.
Van volle kracht vooruit en binnen 4 scheepslengten stil liggen. De 360° draai in 3 scheepslengten, als ik het mij goed kan herinneren.

Groet Dennis.
 
Laatst bewerkt:
Bij een volgend model misschien eens denken aan een plug die je vervolgens bekleed met epoxy( mijn voorkeur) of polyester. Daarna de houten plug verwijderen en je hebt een complete kunststof romp. Voorlopig heb je de lekkage afdoende gerepareerd denk ik. Ook ik ben dit weekend in Biddinghuizen. Belooft weer een mooie dag te worden.
 
Bij een volgend model misschien eens denken aan een plug die je vervolgens bekleed met epoxy( mijn voorkeur) of polyester. Daarna de houten plug verwijderen en je hebt een complete kunststof romp. Voorlopig heb je de lekkage afdoende gerepareerd denk ik. Ook ik ben dit weekend in Biddinghuizen. Belooft weer een mooie dag te worden.

Sjoerd,
Waarschijnlijk is dit idd mijn laatste houten rompje. Ik denk dat een en ander te maken heeft met het extreem warme weer tov het koelere water want vandaag toch weer een kiertje ontstaan tussen 2 huidplanken midscheeps. Over de gehele vaardag vandaag op een plaats tussen 2 spanten in is in een uurtje of 4 in het ruime sop te hebben gelegen een grote soeplepel water binnen gekomen. Ja ik bedoel een eetlepel en niet de opscheplepel hoor.
De rode antifouling gaat eraf tot de epoxylaag. Vanaf daar gaat er over de naden van de gehele romp een matje om het uitzetten te voorkomen. En dan weer een afwerklaagje eroverheen. Zekerheid voor alles.

Helaas heb ik geen foto's van vandaag. Wel kan ik zeggen dat ik met het schip veel complimenten gehad heb.
Vooral de zeeg, de gedetailleerde schroeven en zelfs de sik waren naast de elektronica opgevallen bij diverse bewonderaars.
Op een gegeven moment wilde iemand graag weten hoeveel power deze maat sleper heeft. Ik heb de goede man de hekrol vast laten houden en volgas gegeven. Het water gutste over de vaarbak heen zo zijn schoenen in :D!

Verder heeft de Wave zich buitengewoon goed gedragen in het water. Mooi met de beide aandrijvingen apart aangestuurd kunnen oefenen. De besturing met de roeren heeft nog wat extra aandacht nodig. De enkele servo voor beide roeren ga ik uitbreiden naar 2 servo's, voor ieder roer een eigen aansturing die vervolgens aan elkaar gekopeld worden ivm het signaal.
Ondanks een paar kleine dingen een topdag gehad en de kapitein is dik tevreden:thumbsup:.

Groet Dennis
 
Goed om dit alles te horen Dennis. Altijd leuk als diverse kijkers zulke dingen opvallen. Wij hebben ook een schitterende dag gehad in Biddinghuizen. Eerste proefvaart gemaakt met de Union Sovereign. Uitslag.... geslaagd.
 
Ik denk dat een en ander te maken heeft met het extreem warme weer t.o.v. het koelere water want vandaag toch weer een kiertje ontstaan tussen 2 huidplanken midscheeps.Wel kan ik zeggen dat ik met het schip veel complimenten gehad heb. Vooral de zeeg, de gedetailleerde schroeven en zelfs de sik waren naast de elektronica opgevallen bij diverse bewonderaars.:koud: Op een gegeven moment wilde iemand graag weten hoeveel power deze maat sleper heeft.

Hai Dennis,

Het zal wel vaker warm zijn op een zomerdag, 75% van mijn vaardagen de afgelopen jaren was in 25 graden en zelfs warmer. Bij mij liggen de boten ook soms de hele dag in het water. Ook hier moet ze tegen kunnen!
Mooi dat je veel bekijks hebt gehad, dat doet een bouwer altijd goed:kwijl: En qua power, tsja ik stond gisteren ook versteld van de Zeus en heb zelfs eventjes mezelf gesleept.:thumbsup:

IMG-20160827-WA0023.jpg


Jij hebt 2 schroeven van bijna dezelfde grootte waar ik er maar 1 heb dus met die power zal het op open water wel goed zitten! :koud: Roeren heb ik ook altijd apart op een servo, is makkelijker met manoevreren achteruit als je met 1 schroef een tikkie vooruit moet geven.

gr.
Pim
 
2e drijftest met succes afgerond!

In de afgelopen dagen, na de vaardag heb ik de rode antifoulinglaag weggeschuurd om te onderzoeken waar het probleem van het binnenkomende vandaan kwam. Eigenlijk was ook de oorzaak van deze lekkage snel gevonden. Om een mooie rompvorm te behouden tijdens de plamuurwerkzaamheden had ik de bij de hoeken in de huidplanken een aantal latten op de romp gelijmd. Een van de latten was ter hoogte van midscheeps onvoldoende tegen water afgedicht. De lat is gaan uitzetten waardoor ook de huidplaat iets ging wijken. Tja, en dan drupt het water naar binnen.

IMG_20160829_200307.jpg


Oplossing: er zijn in totaal 4 lengtelatten verwijderd. De oude lijmresten uit de ontstane groef verwijderd. Daarna heb ik de gehele romp opnieuw van epoxy voorzien en 3x herhaald. De groeven zijn nu goed opgevuld met ongeveer 2mm epoxy. Daarna de laatste oneffenheden weggewerkt met plamuur en weer glad gemaakt voor de schilders!

IMG_20160829_213204.jpg


En toen kwam het moment van de waarheid. De Wave ging weer te water. Samen met wat kilo's ballast heb ik haar maximaal belast en tot dik op de waterlijn aan het drijven gebracht. Met 4 uur drijven in alle rust is er geen spatje meer binnen gekomen.

IMG_20160831_203500.jpg


Missie geslaagd :beer: en nu weer verder met de afbouw.

Groet Dennis
 
Hoi Dennis , jammer dat je wat problemen heb gehad , maar weer netjes opgelost.
Waar je ook aan kan denken om keperweefsel aan te brengen met epoxy , ik gebruik 160 gram per vierkante meter zou voorkom je het scheuren van de romp omdat alles met elkaar verbonden is .
Ik heb het nu op 3 schepen zitten en tot nu toe nog geen problemen gehad .
 
Zo zie je maar , hout en water gaan niet goed samen . Ik gebruik geen hout meer om te bouwen , heb in het verleden al genoeg problemen mee gehad .
Groeten
Ronny
 
Bouw van de "rc-module".

De afgelopen dagen ben ik aan de slag gegaan met een rc-module.
Met wat opgedane inspiratie van de Union Sovereign van Sjoerd zijn inmiddels de eerste stappen gemaakt.
Allereerst een grondplaat pas gemaakt in voorschip van de Wave. In de middenbak staan 3 stuks 12v accu's die met siliconen + en - kabels in serie zijn geschakeld. Deze kabels gaan naar een zekeringskastje die is overgehouden van een afgeschreven autokabelboom. Vanaf daar liggen de spanningskabels onder de grondplaat door naar de andere zijde van de module, alwaar de spanningsregelaars geplaatst zijn voor de 3 ESC's die de boeg- en beide schroeven gaan voorzien van 7.2V. Deze kabels liggen onder de grondplaat in een kabelgootje welke tussen 2 spanden van stb naar bb loopt.
Aan de zijkanten van de accubak heb ik en driehoekje afgetekend staan. Deze stukken snij ik nog vanaf. Wanneer in een later stadium, wanneer het dek is geplaatst, kan de gehele module op een simpele wijze uit de romp worden gekanteld. Denk bijvoorbeeld aan reparatie's aan de boegschroefmotor, de schroefaandrijving of binnenromp.
Boven op de accubak is een luik gemaakt wat kan scharnieren. Dit luik geeft toegang tot de accu's, zodat deze ook uitgenomen kunnen worden bij transport van het schip of wanneer ze op de werf staat in afwachting van het ruime sop:D.
Op het luik, welke inmiddels op gelijke hoogte ligt als het dek, komen de 3 ESC's.

IMG_20160903_205547.jpg


IMG_20160903_205346.jpg


IMG_20160903_210005.jpg


Tot zover voor vandaag.
Groet Dennis.
 
In serie kom je op 36 volt, ik neem aan parallel?
Geen commentaar maar als opmerking bedoeld.
Ik vind dat een goed idee om het geheel demontabel te maken!!

Marcel
 
een zekeringskastje dat is overgehouden van een afgeschreven autokabelboom. voor de 3 ESC's die de boeg- en beide schroeven .

Ik hoop wel dat je berekent welke waarde de zekeringen moeten zijn en niet een willekeurige oude neemt.
Verder hoop ik dat die vaartregelaars weinig koeling nodig hebben, want zoals die nu zijn ingebouwd kunnen ze maar weinig warmte afvoeren aan de lucht.
 
In serie kom je op 36 volt, ik neem aan parallel?
Geen commentaar maar als opmerking bedoeld.
Ik vind dat een goed idee om het geheel demontabel te maken!!

Marcel

Dom typefoutje, is idd parallel aangelegd. Alles 12v en het Ah bij elkaar opgeteld.
Thanks voor je oplettendheid Marcel!
 
Ik hoop wel dat je berekent welke waarde de zekeringen moeten zijn en niet een willekeurige oude neemt.
Verder hoop ik dat die vaartregelaars weinig koeling nodig hebben, want zoals die nu zijn ingebouwd kunnen ze maar weinig warmte afvoeren aan de lucht.

Harm,
De spanningsregelaars hebben allen nog een voorziening op de printplaat om een ventilator aan te sturen. Ik heb er 3 liggen en misschien een goed om ze er gelijk op te bouwen.

IMG_20160904_122831.jpg


Verder geeft de opening in het dek naar de opbouw voldoende ruimte om restwarmte af te voeren (denk ik).

IMG_20160904_122751.jpg


Wat betreft de zekeringkast. Nee hier gaat geen willekeurige zekering in. Ik heb de spanningsregelaars met 1 spanningsdraad vanaf de zekeringhouder aangelegd. Dus zijn deze parallel verbonden met elkaar. Elke spanningsregelaar heeft een glaszekering van 10A.
De totale stroom zou dan zijn It= I1+I2+I3=30A ? Lijkt me erg hoog en ben bang dat ik een verkeerde berekening maak of mijn uitgangpunt niet juist is!??

Groet Dennis
 
opening in het dek naar de opbouw voldoende
Het gaat in eerste instantie om de positie van de koelplaten.
Met de "lamellen" staand (je hebt ze nu liggend) kan de "koellucht" tussen die lamellen omhoog stromen.
Nu stroomt er nagenoeg helemaal geen lucht en warmt de onderste lamel de lucht voor die er boven al op.
De bovenste krijgt dan helemaal geen koele lucht meer.
Gewoon je schip aan de kant binden en gaan draaien, dan de temperatuur meten van de regelaars, pas dan kan je verder denken over fan plaatsen.
Alleen heb je dan weer dat na een half uur (?) varen de lucht in de boot zo warm is dat die ook onvoldoende koelt, zonder aanzuig van koude buitenlucht en afvoeren van warme lucht uit de romp.

Proberen en meten.
Ik vaar met stoom, verder dus weinig/geen ervaring met deze onderdelen.
 
Back
Top