Dinsdag = LB-dag in Groningen

Nee, het is geen uniflow-tank, Bruno, maar een gewone, zelfgemaakte "huisjestank". Ook vandaag kwam de brandstof weer (één keer overigens) tijdens het primen uit de vulopening. Dat stoort me niet overigens. Wel storend blijft het onregelmatig en vooral onvoorspelbaar lopen van de motor. Laat je hem loeien is de kist goed te vliegen. Laat je hem meer viertakten lijkt het wel een carrierkist die meer op zijn kont staat dan rechtuit vliegt. Maar we blijven proberen en anders is er inderdaad "Almere" nog.
Een 'huisjestank' met twee ontluchtingen , een voor rechtop en de ander voor op de kop?
Want dat gaat een FOX inderdaad niet leuk vinden. Dan verloopt de brandstofdruk tijdens de vlucht zoveel dat je geen constante afstelling houdt.
Dit is een uniflow:
full

Tijdens de vlucht staat de brandstofspiegel vrijwel verticaal, voor een beter begrip van de werking kun je het plaatje dan 90° draaien, alsof de zwaartekracht de bepalende factor is:
full

Hier de tank, voorgesteld als het welbekende vogeldrinkbakje:
full

Links de tank, met een hoeveelheid brandstof en daarboven een beetje lucht onder aanzienlijk lagere druk (Plucht) dan de buitenluchtdruk (P2). De vloeistofkolom voegt daar zijn (onder invloed van de G-kracht) Pvl aan toe.
De som van de luchtbel- en brandstofdruk (=P1) balanceert met de buitenluchtdruk op het einde van de uniflowpijp. (P1 = P2). Omdat de toevoer naar de motor daar vlakbij zit, is de invloed (ΔP) van het laagje brandstof te verwaarlozen.
De druk naar de motor zal dus tot aan dat laatste beetje altijd P1 (=P2=buitenluchtdruk) + ΔP zijn.
Kortom, een vrijwel constante brandstofdruk (=motorafstelling).
Hier bovenstaand principe in actie:
full

Maar waarom hoor je een motor dan toch versnellen of vertragen na het opstijgen?
Dat komt ondermeer doordat de sproeieropening niet in hetzelfde vlak zit als de uitvoer van de tank.
Zodra het model op gang komt zal de brandstof daardoor makkelijker of moeilijker gaan stromen.
Ook maakt het uit of een motor volbelast (stilstaan op de grond) of minder belast (vliegen) wordt.
Waar ik nog niet naar gevraagd heb is het type gloeiplug? In een FOX altijd ENYA 3 gebruiken.
Zit de originele sproeier + naald er nog in? Want dat zijn, naar mijn mening, krengen om af te stellen.
Wij gebruikten meestal ENYA of OS sproeiers, met zo'n verende naald. Ik heb er een van een Taifun Bison in gezet.
serveimage


Verder kan schuim in de tank de afstelling effectief om zeep helpen.
Ik heb de laatste 15 jaar van mijn brandstof F2B gedoe ALTIJD foamkiller in de vorm van een paar pufjes Armor All (cockpitspray) toegepast:
Volle kan schudden tot er een lekkere schuimlaag op staat, dop open, een paar pufjes tot het schuim volkomen verdwijnt, klaar....
 
Laatst bewerkt:
Dat is dus balen, want inderdaad het is een tank met twee ontluchtingen (zou je kunnen zeggen).
Ik ken het principe en de bouw van uniflowtanks. Ik heb er eentje op een andere kist.
De motor heeft een Enya 3 plug en inderdaad nog de originele sproeier en naald.
We hebben het er in Almere nog wel over.
Hartelijk dank voor je vele uitleg, Bruno!
 
Heel mooi!!! en echt juweel! Heb ook zo en russiche ED mini Bee,ED racer and Doolings.. en wat draaid dat mooi:yes:
andere vraag manen..Gaat zaterdag Almere wel door..mijn kist moet " Luchten" :rofl:
 

Bijlagen

  • IMG_0051[1].JPG
    IMG_0051[1].JPG
    305,8 KB · Weergaven: 275
Dat is dus balen, want inderdaad het is een tank met twee ontluchtingen (zou je kunnen zeggen).
Klein gaatje prikken ter hoogte van de plek waar de uniflow pijp uit zou moeten komen en daar een kort pijpje naar binnen steken en goed vast (&dicht!) solderen. Daarop een stuk brandstofslang schuiven dat naar voren lopend, binnen de binnenste zijkant van de tank uitkomt, het liefst met de opening in de vliegrichting.
Sluit de oude vulpijp af en zet een dopje op de overloop EN VERGEET DEZE NA HET VULLEN NIET AF TE SLUITEN.
Zo heb ik mijn Mini Suppi ooit omgebouwd na het vervangen van de Webra Record door een ENYA 09.
Die leverde overigens net dat beetje meer vermgen dat ik graag wilde hebben. Met dat kistje in die configuratie succesvol enkele andere 1,5 en 2,5 modellen plus zelfs een Super Suppi met FOX 35 op afstand weten te houden op het NK 1970 in 1/2 FAI Kunstvlucht.
full

Hier nog met de Webra (+demper!)
En de nieuwe motor:
214044-ae40d2197abd9d462b2bc1b1d9350bb0.jpg

En ineens weet ik weer waar m'n Taifun Bison sproeier is gebleven.....:yes:
 
20 september 2016

Over de volwassenheid van lijnbesturingsliefhebbers kun je gerust je twijfels hebben. Hoeveel zullen er niet gefantaseerd hebben over het plaatsnemen in de cockpit van hun eigen LB-model? Vanmiddag deden wij een poging om een virtuele rondvlucht boven het veld van onze club te beleven door een mini camera vast te maken op Klaas' machine.

De resultaten hadden echter meer weg van een LSD trip.

Voor de rest was het een uitstekende vliegmiddag met zacht weer en een grasmat als een biljartlaken.
Klaas en Hajo genoten van het uitzicht, gezeten op de recent opgeknapte banken.
De lijnen rollen wij niet meer uit voor de banken maar langs een rood/wit waarschuwingslint en dat hadden wij eerder moeten doen.

Met uitlaatdruk op de tank vloog de Coy Lady van Klaas weliswaar zonder vier/tweetakt motorloop maar het constante vermogen van de snellopende motor gaf de nodige geruststelling voor kunstvlucht.

Terwijl de Fox steeds bruiner kleurt van de wonderolie genieten toeschouwers van de uitlaatgeur.

De Webra Record van mijn nieuwe Suls Trainer liep wat ongregelmatig en halverwege de eerste looping verdween alle lijntrek - iets waar ik steeds beter in wordt! Het liep maar nét goed af en volgens mij kwam er geluid uit de toeschouwers maar ik heb ze er later niet op aangesproken.

De Super Tigre G20 van de Mustang Ace deed het niet veel beter. Het is een dijk van een motor maar de ideale afstelling krijg ik zelden te pakken.

Dan de Russische MK-17: hij deed de lompe tweedekker van de grond springen en scheuren als een teamracer - beslist een ondergewaardeerde motor!
 
De resultaten hadden echter meer weg van een LSD trip.
Totdat je codecs toevoegt in Windoze 10, natuurlijk .. :hammer:
Voor een paar euro stap je virtueel in in je modelvliegtuig. Hier ziet de "piloot" het grondpersoneel rondhangen tot de brandstof opraakt.

 
Nou..dat is inderdaad beter Jan!! kon ook niet anders... Maar ik heb heel erg weer genoten zondag.De opnames zijn ook wel leuk..ga ze als ik tijd heb an elkaar plaken en uploaden...en de Monitor..blijf hem bewonderen!!!!! zoooo mooi!!!

Thanks again !!
 
27 september 2016

De zon lokte de twee Drentse LB-ers weer naar het MVSO-veld in Stadskanaal. Met Almere vers in het geheugen leek de voorspelde windkracht 3 geen groot probleem - maar dat was het wel.

Klaas' wat grotere modellen, met hun geringere vleugelbelasting, kregen last van de windvlagen. Een benedenwinds uitgevoerde looping werd direct afgestraft met slappe lijnen - het tegenovergestelde van wat je verwacht. De schade viel mee, maar met een lap om de OS-motor lijkt het alsof de trainer er voor vandaag weer genoeg van heeft.

Zelf presteerde ik het om de lijnen omgekeerd aan mijn Suls trainer te bevestigen - dat de luchtvaart geen slordigheden duldt werd direct na de start weer bevestigd en het is hoog tijd om met kleurcodes bij de connectoren te gaan werken want de romp bevat inmiddels meer lijm dan balsahout. Wat wél goed ging was de vrijgemaakte contrazuiger van de Webra Record: de compressie is weer verstelbaar en dat is geen luxe bij een dieseltje.

Op de plaatjes vallen de lange schaduwen op: het einde van het vliegseizoen nadert. Dan is er weer tijd om in (oude) boeken te neuzen en nieuwe modellen te bouwen. Wij hopen dat er volgend jaar meer Noorderlingen naar het LB-handvat grijpen. Zomaar langskomen voor een praatje is een goed begin.
 
27 september 2016

De zon lokte de twee Drentse LB-ers weer naar het MVSO-veld in Stadskanaal. Met Almere vers in het geheugen leek de voorspelde windkracht 3 geen groot probleem - maar dat was het wel.
Klaas' wat grotere modellen, met hun geringere vleugelbelasting, kregen last van de windvlagen. Een benedenwinds uitgevoerde looping werd direct afgestraft met slappe lijnen - het tegenovergestelde van wat je verwacht.
Dit was een zuiver geval van turbulentie. Ik zie aan de plek waar het model zich bevindt dat 180° verderop een deel van de bomenrij, het clubhuis en iets verder weg de recycling moeten staan. Dan is het zelfs bij 3 m/sec soms al helemaal mis. Anders nog verder achter op het veld gaan staan.
Vlieg je met de wind vanaf het open veld, dan is 5 m/sec vaak nog te doen.

Zelf presteerde ik het om de lijnen omgekeerd aan mijn Suls trainer te bevestigen - dat de luchtvaart geen slordigheden duldt werd direct na de start weer bevestigd en het is hoog tijd om met kleurcodes bij de connectoren te gaan werken want de romp bevat inmiddels meer lijm dan balsahout.
De truc is vrij eenvoudig: je laat, aan de kant van het model, een connector aan de lijn zitten en de andere aan het model. Bij mij de up-lijn. De kleurcode is eigenlijk overbodig.
full
 
Hou het maar op RAL5018
Mijn kleurtje is een KIA, ik dacht Ocean Blue, maar ik kan me vergissen.
Bij iedere nieuwe verfsoort vind ik een kleur die nog net even beter is dan de vorige (Simca > Datsun > KIA).

Paul Tupker zei ooit eens met een knipoog 'dat die kleur verf, als je niet uitkijkt zo weer terugspringt in het potje'... Maar hij vertrouwde mij ook toe dat mijn Nobler, mijn eerste 'grote' model, er 'professioneel uitzag' en heel netjes was afgewerkt. Zo'n compliment vergeet je je leven niet meer.

Ik heb begrepen dat als ik in 1984 niet zelf was meegegaan als chauffeur, ik m'n auto het volgend weekend pas had teruggekregen en dan niet meer in het oorspronkelijke rood....:rolleyes::D
Overigens is het de kleur die ik tegen alle natuurlijke achtergronden het beste zie, vandaar.
 
Dinsdag, 25 oktober 2016

In Stadskanaal worden geen sullige rondjes gevlogen, zeker niet wanneer het weer zo fraai is als vandaag.

Klaas ging er met gestrekte arm in, maar tijdens de vlucht bleek er aan de grote blauwe kist een mankement aan de besturing te zijn, verborgen in romp. Rugvlucht eindigde met een lange gleuf in het gras, getrokken door de vertikale staart.

De externe schade bleef beperkt tot een afgebroken prop blad...

Klaas' vertrouwde rood/zilver gekleurde trainer bewees daarna goede diensten totdat het oefenen van "outside loops" voor de volgende kraak zorgde, zij het zonder schade.

De OS LA motor had er echter de balen van gekregen en wilde daarna niet meer 100% lopen met als lichtpuntje dat het langzamer vliegende model wat makkelijker te fotograferen werd met mijn Nokia GSM.

Ja, en ik dan? Het is mij op de laatste twee dinsdagen zonder te crashen gelukt om rugvluchten te maken met de Suls Record Trainer. Het wordt nog gekker, want met de Mustang heb ik eindelijk loopings gevlogen, hoewel de vijfde door nerveusiteit te laag ingezet werd en weer te laag eindigde inclusief krom onderstel.

Vanwaar dit succes? Het is gewoon aan de Record Trainer te danken en het feit dat de Webra Record diesel goed genoeg loopt. Goed lopen doet de motor door goede brandstof (geen foefjes, gewoon wonderolie, petroleum en ether) en goede brandstof toevoer. De eenvoudige tank heeft een afgestopte overloop en een verlengstuk op de vulpijp dat richting prop wijst.

Bij thuiskomst het materiaal gefatsoeneerd en de motoren gesmeerd met lichte olie.

Het onderstel van de Mustang na demontage rechtgezet.

Dit alles terwijl mijn vrouw roept dat de hond naar mijn avondmaal loert...
 
Dinsdag, 28 Maart 2017


De eerste vliegdinsdagmiddag van 2017 is een feit! Frisse lucht en stralende zon beloofden een béste L/B-middag maar de wind werkte tegen: vlagerig en voor wat de richting betreft ongunstig want over de nabijgelegen bomen, wat garant staat voor turbulentie en alle nare gevolgen van dien.

Op het Groningse en Drentse platteland heerst het geluid van de gemechaniseerde landbouw terwijl enorme trekkers de akkers omwoelen ter voorbereiding van het zaaien en poten van de volgende oogst. Bij het overzien van de ontwikkeling van de groei worden tegenwoordig vaak drones ingezet, een boeiend gezicht voor modelvliegers. Wat velen niet weten is dat lijnbestuurders al decennia lang een bijdrage leveren bij ploegwerkzaamheden in de landbouw en dat dit vandaag-de-dag nog steeds met regelmaat het geval is.

Klaas heeft de afgelopen Winter niet stilgezeten. Hoewel zijn opslagruimte al volledig benut is bouwde hij twee nieuwe modellen, een "Juno" en een "Peacemaker". Ook nam hij een bestaand model mee waaraan hij voortdurend verbeteringen aanbrengt. Zelf nam ik mijn nieuwe, vergrootte Suls Trainer met 2.5 cc motor mee.

De wind verergerde onze technische kinderziektes. Zowel de Juno als de Suls Trainer kampten met motorproblemen maar het meest schrijnende voorval was het losraken van de Webra Winner motor op mijn toestel: beroerde voorbereiding! De hevig bewegende motor werd maar net op tijd tot zwijgen gebracht want 3 moeren en 1 bout waren al weg!
Na een beetje doorzetten en met dankbaar gebruik van Klaas' onderdelenvoorraad is er met beide modellen een aantal keer gevlogen, tot en met loopings aan toe.

Wij waren allebei best tevreden met de eerste waarnemingen doch het geluk werd niet teveel op de proef gesteld en met huiswerk onder de arm gingen wij op tijd naar huis.

PS: ook bij Modelvliegclub Stadskanaal & Omstreken worden de touwtjes aangetrokken ten aanzien van geluidsoverlast en binnenkort komen er keuringen op dit gebied. Omdat dempers voor oude dieseltjes een lastig onderwerp zijn ben ik benieuwd (benauwd?) naar de feiten: wat "doen" ze eigenlijk qua Db? Klaas heeft een app op zijn telefoon die daar wat licht op kan werpen en veel erger dan 80 Db werd het schijnbaar niet bij de Webra Winner. Kent iemand een brandstoftoevoeging tegen herrie? Geen flauwekul over water svp.
 
  • Like
Reactions: jef
Donderdag, 1 Juni 2017

Dinsdag werd geen L/B dag in Groningen en dat gebeurde maar al te vaak in 2017. Wanneer Buienradar.nl op een andere dag van de week wél goed weer beloofd dan is de beslissing snel genomen. Klaas en ik vlogen deze week op Donderdag.

Het maakt niet uit wat voor dag wij lijnbesturen, er stopt altijd wel een auto van iemand die even spijbelt van zijn werk of een boodschap moet doen voor zijn partner. De toeschouwers houden het echter bij vriendelijk commentaar en doen jammer genoeg nooit mee, hoe fraai het weer ook is. Vaak blijkt de passant zelfs weet te hebben lijnbesturing of van het bestaan van diesels - of nog sterker - een motorenverzameling te bezitten! Maar zij passeren als schepen in de nacht en Klaas en ik blijven weer alleen achter.

De vele overgeslagen Dinsdagen waren deze Donderdag debet aan een kwaliteitsval in onze vliegprestaties. Waren de brandstofslangetjes niet gescheurd dan zat er wel prut in de tank. Een kapotte prop hier, een kromme sproeiernaald daar. Wij sloegen ons er doorheen en verlieten het veld met een bezweet hoofd, een paar schrammen en kleding dat zó de was in kon.
 
Maandag 28 augustus en Maandag 4 september 2017

Bij Max Verstappen zit het dit seizoen niet mee maar Klaas en ik lijden ook aan hardnekkige problemen en flinke crashes. Zelfcensuur maakt dat sommige beelden hier ontbreken. Recent werd de tweede Staka bijeenkomst (vanwege het weer) afgelast maar de afgelopen weken gaat het wat beter. Op de gezelligheid van het MSO-veld is nooit iets aan te merken.


Zelfs wanneer de voorspelde windkracht maar "2" is, zorgt bij zonnig weer de thermiek voor flinke stoten op de grond en turbulentie op 10 meter hoogte. Het nabijgelegen bosje kan onstuimige lucht veroorzaken wanneer de wind uit die richting waait. Onder zulke omstandigheden blijft niet alles heel c.q. recht maar wanneer je in lijnbesturing verder wilt komen zul je je nek uit moeten steken en het commentaar van je clubleden moeten dulden.

Klaas is blij met de prestaties van zijn grote "Juno" stunter maar iets minder met het vermogen van de Fox 35 in zijn "Coy Lady" (hij had er twee ... ). Net als Max V. verlangt Klaas naar een andere krachtbron voor dit verder goed vliegend model.

Zelf heb ik recent met andere brandstofmengsels geëxperimenteerd, waarbij tweetakt olie de wonderolie gedeeltelijk vervangt. Nu ruiken mijn modellen als loempiascooters maar of de motoren beter lopen?
In Engeland kocht ik "Tygon" brandstofslang maar het lijkt erop dat ik een surrogaat in handen kreeg want het spul werdt snel keihard en scheurde. Niet leuk. Heb nu bij Hobby-In ingekocht ...
Mijn grote Suls Trainer (2.5 cc Webra Winner, flaps) vliegt prettig maar niet als hij uit de rugvlucht komt - lijntrek gaat dan rap verloren. Het lijkt alsof het model naar binnen rolt en ik wil experimenteren met het naar achteren verplaatsen van de stuurlijngeleider.

Wie oplet ziet hierboven de kromme onderstelpoten en de bloedvlekken maar alle moelijkheden ten spijt, wij kijken weer uit naar de volgende vliegdag op het MSO-veld. Het lijnbesturen is nooit saai!
 
Mooi om te lezen dat jullie er ook heel veel plezier aan beleven! Op de Nationals 2 weken geleden werd er slechts op 1 plaats echte tygon verkocht. Ik heb er enkele metertjes van de verschillende maten gekocht. Als ik die dan vergeleek met wat men in de andere kraampjes als "tygon" aanbood was het verschil merkbaar.

Veel plezier,

Jo
 
Mijn grote Suls Trainer (2.5 cc Webra Winner, flaps) vliegt prettig maar niet als hij uit de rugvlucht komt - lijntrek gaat dan rap verloren. Het lijkt alsof het model naar binnen rolt en ik wil experimenteren met het naar achteren verplaatsen van de stuurlijngeleider.
Ik zou nog niet aan de leadouts gaan sleutelen. Hoe hangt de romp als je de kist met een lusje van zeg 1 m stuurkabel daaraan ophangt? Bovendien, leadouts hebben -binnen redelijke grenzen- gelijk effect op voor- en achterover draaien.
Kijk eerst eens naar de uitlijning tussen stabilo en vleugel. Het klinkt of de buitenste stabilo tip lager ligt dan de binnenste.
Als je dan 'down' stuurt druk je daarmee ook de achterkant van de romp naar buiten en de neus dus naar binnen.
Bij het 'up' geven krijg je er juist iets lijntrek bij, maar dat merk je meestal niet zo veel van.
Dit is een van de allereerste aandachtspunten als je iets kunstvliegerigs wilt gaan doen.

Ook kan het zijn dat je motor voorover rijker gaat dan achterover (O, wat ben ik toch blij met electro...:p;)) en dan raak je ook lijntrek kwijt.

Soms is het meer een kwestie van te graag snel weer in normale vlucht willen komen. Je stuurt dan teveel, waardoor de snelheid er uit loopt. Voelt ook niet fijn.

Maar toegegeven, het is even durven: net genoeg sturen om met een grote halve loop weer terug te komen. Te weinig en je eindigt achter je hoofd. Teveel en de gang loopt er uit.
Vraag me vooral niet hoe ik dat weet....:D

Voor mij is dinsdag trouwens Shorttrackdag:yes:, maar dat terzijde.;)
 
Back
Top