Waar houdt electrisch op en begint brandstof?

Vorige week een Charter met een klein 4-takt motortje gehoord. Dat klonk best lekker.
Beter dan de meeste 2-takten, waarbij ik altijd aan een oude-, snerpende bromfiets moet denken.
 
Ikke niet, maar die Charter deed een manmoedige poging... Ik was hem echter op het laatste moment nét te vlug af.... :D
 
Waar houd electro op :)

Rotomax 80cc herwikkeld naar 117kv
Flier 22S 300A ESC
Gaat eerst op 18S lopen met een fiala E3 27x12 ( of iets in de buurt ) zal ongeveer 150A zijn ( 35kg tot 40kg static thrust)
draait dan 6800 - 6900 toeren static op de grond ( hoop dat de houten prop het gaat houden )
Zal dus ~10Kw zijn, als dit heel blijft gaat er uiteindelijk een 29x12s Mezjlik op ~190A (~12Kw) . En een mooi 40% kist is dan een optie.

Heeft nu al gedraaid met 23x10 menz, 65A. Een probleem is dat mij toeren teller niet werkte door dat het niet echt licht was buiten.
Zoek nog een veilig manier om de toeren te kunnen meten, want dat ding achter de prop houden vind ik maar niks bij deze groot props en toeren.

IMG_20181207_213745.jpg
 

Bijlagen

  • IMG_20180910_215509.jpg
    IMG_20180910_215509.jpg
    204,5 KB · Weergaven: 155
Er zijn wel interface-jes die het toerental rechtsstreeks van de motordraden kunnen trekken (O.a. FrSky) al weet ik niet of die met de spanning van jouw vlieg-accu overweg kunnen.

Alternatief kun je het lichtgevoelige celletje vermoedelijk met wat extra weerstandjes o.i.d. (moet je aan de electronica-goeroes hier vragen) vervangen voor een Hall-sensortje, en dan een magneetje in je propmeenemer.
 
> Er zijn wel interface-jes die het toerental rechtsstreeks van de motordraden kunnen trekken
Dit is niet rechtstreeks het toerental ( als ik het goed heb moet je het delen door de magneet polen )

infrarood Optisch sensoren werken gewoon niet goed, ik sta namelijk ook in de garage ( als het regent ) daar hangen tl's.

tacho met magneet geeft een aardig constructie want je moet waarschijnlijk bij de prop iets doen.
En dan moet je nog geluk heb de motor zit vol met grote magneten.

Ik heb ook die RPM meter van de heli mannen bekeken, een LCD display dat als shutter dient. Als dan de prop of rotor stil staat
heb je het juist toerental ingesteld. Werkt alleen tot 4500rpm, maar waarschijnlijk ook niet zo goed onder TL licht .

Dan blijft motor wire meeting over ( moet eerlijk zeggen dat ik deze vorm vergeten was ) voor mij is het dan
futaba SBS-01RB

Met verloop stekker eenvoudig in en uit te bouwen.
 
aantal support cellen staat niet in de manual. Gewoon proberen dan maar.
Ik denk dat ik er zelfs 1 heb thuis liggen gekocht toen ik SBUS2 heb gereversengineerd .
 
Dit is niet rechtstreeks het toerental ( als ik het goed heb moet je het delen door de magneet polen )
Klopt, maar van wat ik tot nog toe gezien heb, valt dat meestal wel in te programmeren. Modelbouw toerentallers kunnen meestal ook met meerbladige props overweg.
En anders is het een kleine moeite om de rekenmachine er bij te pakken....
En dan moet je nog geluk heb de motor zit vol met grote magneten.
Hall sensors zijn meestal tamelijk "ongevoelig", en hebben een afstand tot de magneet nodig die erg klein is. Met 5 mm houdt het meestal wel op, dus dat zal niet zo'n probleem zijn.
Ik weet nog dat ik een Futaba GV-1 op een Zenoah gebruikt heb, en ondanks die mega-magneten in het vliegwiel, was het nog best lastig om voldoende "signaal" te pakken.

Maar inderdaad, je moet een gaatje boren in je propmeenemer en daar een magneetje in lijmen, en er moet een beugeltje bij komen.
Voor een buitenloper kan dat wat lastig zijn.
Er zijn echter ook andere opties: MLX90217 gedraagt zich bijvoorbeeld als een naderingsschakelaar (reageert niet op het wel of niet aanwezig zijn van een veld, maar op de verandering van de veldsterkte, maar er moet wel een veld aanwezig zijn uiteraard), en heeft bijvoorbeeld voldoende aan een klein ijzeren uitsteeksel, wat niet eens magnetisch hoeft te zijn (als het maar een magnetisch reagerend metaal is). Die zou heel wel mogelijk al gewoon op het veranderlijke veld rondom het huis van een buitenloper kunnen reageren, al zit je dan nog steeds met dat je door het aantal polen moet delen.

Is een veelzijdig ding, die MLX90217
 

Bijlagen

Zal er eens een keer mee experimenteren, als het mee zit kun je die dus gebruiken op de aluminium spaken aan de achterkant van de motor ( bel lager bevestigings-ring ).
En anders op de schroeven van de bel lager bevestigings-ring ( die zijn wel van metaal ) .
Moet alleen zelf dan weer een SBUS2 sensor maken.
 
..... Er zijn echter ook andere opties: MLX90217 gedraagt zich bijvoorbeeld als een naderingsschakelaar (reageert niet op het wel of niet aanwezig zijn van een veld, maar op de verandering van de veldsterkte, maar er moet wel een veld aanwezig zijn uiteraard), en heeft bijvoorbeeld voldoende aan een klein ijzeren uitsteeksel, wat niet eens magnetisch hoeft te zijn (als het maar een magnetisch reagerend metaal is). .....
Die sensor heeft inderdaad wel een magnetisch veld nodig. De gebruiker moet zorgen dat er een veld komt door zelf een kleine magneet achter de sensor te plakken. In de datasheet staat het volgende , "It is designed to be used with a bias magnet south facing the back (non-marked) side of the IC."
Het kan best zijn dat de sensor ook reageert op restmagnetisme wat in het ijzer wat er langs gaat aanwezig is. Omdat de sensor al op relatief geringe veranderingen reageert kan dit best een tijd goed gaan maar het is niet echt betrouwbaar. Vergeet die magneet dus niet!

Zal er eens een keer mee experimenteren, als het mee zit kun je die dus gebruiken op de aluminium spaken aan de achterkant van de motor ( bel lager bevestigings-ring ). .....
Helaas maar dat zal niet werken. Aluminium is geen magnetisch metaal dus zal de sensor daar echt niet op reageren.
 
Akoestische toerenteller ?
Hoe zou dat moeten werken, bij een brandstof kan ik mij dat voor stellen maar bij electro, niet echt :)

heb net de futaba sensor moeten bestellen, had alleen een temperatuur en een vario sensor
 
Hmmm... SM Modellbau datalogger... kan je je suf meten.
Hele bende in een F5B geprikt in combi met Jeti ontvanger.

In mijn domme Rascal 40 meet ik ook een behoorlijke tijd met Jeti ontvanger en een module in een Evo 9 zender uit 2003. Alles wat ik moet weten. Zo ook in een van
mijn modelschepen om het berekende vermogen en rendement bevestigd te krijgen.
Rpm, spanningen en stroom, grondsnelheid via GPS...
2009 was Jeti met telemetrie als een van de eersten beschikbaar in de markt... nu bijna zo een 10 jaar gelee.

Prop gaat optisch bij de Rascal, daar ik zo een sersor al had liggen. Werkt alleen onder daglichtcondities en niet onder TL licht. Bij de boot gaat het via magneetsensor. Op de propas zitten twee stuks tegenover elkaar... voor de balans...

Best dapper dat je het een en ander zelf wilt ontwikkelen. Helaas zit dat niet in mijn system [emoji52]

Bij elektronische ontstekingen tref je bij L-Jetronic een elektronische onsteking. Zo zit in mijn oude brik uit 1984 een Marelli ontsteking. Sensoren zijn een spoel aan het blok en een nok op de krukaspoelie. De stalen poelienok gaat rakelings langs de sensor en zorgt voor een puls naar de ontsteking. Magneet met spoel..
Er zitten twee van die sensoren op de motor.
1 registreert de omwenteling 360 graad, poelie de ander dat de motor rond gaat bij het vliegwiel... kan dat iets van een aanpak geven?
 
Laatst bewerkt:
Die sensor heeft inderdaad wel een magnetisch veld nodig. De gebruiker moet zorgen dat er een veld komt door zelf een kleine magneet achter de sensor te plakken. In de datasheet staat het volgende , "It is designed to be used with a bias magnet south facing the back (non-marked) side of the IC."
Het kan best zijn dat de sensor ook reageert op restmagnetisme wat in het ijzer wat er langs gaat aanwezig is. Omdat de sensor al op relatief geringe veranderingen reageert kan dit best een tijd goed gaan maar het is niet echt betrouwbaar. Vergeet die magneet dus niet!
Waar ik aan zat te denken, was dat die sensor het resterende strooiveld van de rotormagneten detecteert. En dan moet je er vooral GEEN magneet achter plakken, want dan "overstemt" die magneet het strooiveld.
Bij een roterende magneet (bijvoorbeeld gewoon het timingsmagneetje van de ontsteking) heeft MLX90217 helemaal geen permanente magneet nodig. Hij wil namelijk alleen maar veranderingen van veldsterkte zien, en daardoor is hij bijvoorbeeld (als je hem voor timing gebruikt) volledig ongevoelig voor veroudering van de magneet, of voor bijvoorbeeld rammelende assen (niet-constante passeerafstand) en trilling in de sensor-bevestigingsbeugel.
Daarom is het zo'n ontzettend veelzijdig ding, omdat je hem op meerdere manieren kunt gebruiken, en hij voor een grotere verscheidenheid aan toepassingen bruikbaar is.
Hij is oorspronkelijk specifiek ontworpen om krukas-positie te bepalen in de viertaktcyclus, door te meten op een van de nokken, en daarbij verloopt hij dankzij zijn afwijkende werkingsprincipe niet, ondanks eventuele slijtage van de nok.

Bij elektronische ontstekingen
Meestal zit er een tach-uitgang op (in elk geval bij RcExl) en anders kun je inbreken op de pick up voor de timing.
Dan is het alleen nog een klein beetje pielen om dat signaal bruikbaar te krijgen voor je telemetrie. Bij de recentere telemetrie van FrSky is daar alleen maar een condensator voor nodig, voor andere merken weet ik dat niet
 
Laatst bewerkt:
Volgens mij kan de SM brushless sensor dat wel aan.
Die meet op 1 motorkabel de pulsen en is denk ik niet voltage begrenst.
Je zou Stefan Merz eens kunnen mailen, misschien dan een Unisens kopen.
https://www.sm-modellbau.de/kontakt.php

Realiseer je je wel dat 18S een dodelijke spanning kan zijn, het prikt in ieder geval wel is mijn persoonlijke ervaring (6x 12V loodaccu).

GJ
 
> Er zijn wel interface-jes die het toerental rechtsstreeks van de motordraden kunnen trekken.
Dit is niet rechtstreeks het toerental ( als ik het goed heb moet je het delen door de magneet polen) ...
Elke keer dat een noord- en vervolgens een zuid-pool langskomen is één volledige cyclus. Je moet dus delen door aantal poolparen. Bij 28 magneetpolen delen door 14.

close out sale Hyperion Emeter II, with optical and electrical tach, servo tester, local&remote logging - RCG
 
Realiseer je je wel dat 18S een dodelijke spanning kan zijn, het prikt in ieder geval wel is mijn persoonlijke ervaring
Wees blij dat het voor jou bij "prikken" bleef.... Als je pech hebt verkramp je en kun je niet meer loslaten, en stopt je hele lijf er mee....
 
Back
Top