De bouw van een electro Vortex

Nu met foto's ...
 

Bijlagen

  • 1RkElYN8SaWllIbjFwavdA.jpg
    1RkElYN8SaWllIbjFwavdA.jpg
    269,8 KB · Weergaven: 655
  • oXcpQL2kSDGdmu76VizcMQ.jpg
    oXcpQL2kSDGdmu76VizcMQ.jpg
    263 KB · Weergaven: 625
  • Vnt9k80rTcuK2N3KSEc7Dg.jpg
    Vnt9k80rTcuK2N3KSEc7Dg.jpg
    244,9 KB · Weergaven: 607
  • SbFW1IQ7T6aQ7Z2pWpeNig.jpg
    SbFW1IQ7T6aQ7Z2pWpeNig.jpg
    289,7 KB · Weergaven: 610
  • Fk%f4wQHSm6P%Nx1qqGx5A.jpg
    Fk%f4wQHSm6P%Nx1qqGx5A.jpg
    253 KB · Weergaven: 615
  • iEfqoavhRlK211eZQ3XZGQ.jpg
    iEfqoavhRlK211eZQ3XZGQ.jpg
    258,9 KB · Weergaven: 607
  • fullsizeoutput_29b.jpeg
    fullsizeoutput_29b.jpeg
    207,8 KB · Weergaven: 605
  • fullsizeoutput_29c.jpeg
    fullsizeoutput_29c.jpeg
    201,1 KB · Weergaven: 595
  • fullsizeoutput_29d.jpeg
    fullsizeoutput_29d.jpeg
    193 KB · Weergaven: 602
  • fullsizeoutput_29e.jpeg
    fullsizeoutput_29e.jpeg
    206,3 KB · Weergaven: 617
In de bijlage heb ik nog de resultaten van eCalc opgenomen. Zowel voor 2S als 3S zijn verschillende props doorgerekend. De eerste vluchten zullen met een 7,5x4 prop op 2S plaatsvinden. Eerst maar eens kijken hoe dat eruit ziet.
 

Bijlagen

Even een kleine vertraging. De nieuwe Frsky ontvanger, de kleine G-RX6, wil maar niet "Binden" met mijn Taranis zender. Na een avond van alles geprobeerd te hebben maar contact gezocht met onze Taranis expert Guido.
Hij geeft aan dat het aan de Firmware van de ontvanger ligt. Deze moet dus geupgrade worden. Niet zomaar een klusje. Daarvoor moet er eerst een speciale kabel gemaakt worden, zodat communicatie tussen de zender en ontvanger mogelijk is.
Daarna kan de nieuwe software gedownload worden en hopelijk gaat de installatie dan voorspoedig. We gaan het meemaken.

Ondertussen maak ik jullie graag deelgenoot van de eerder geschreven F5K-MTC. Let wel, het is een eerste concept en alles is zeker nog niet in beton gegoten. Aan de hand van de e-Vortex wil ik de taken gaan vliegen en eventueel finetunen. Het geeft al wel een beeld van de denkrichting. Veel F3K-ers zullen veel taken herkennen, echter zijn er ook F5J taken toegevoegd. Ook de te vliegen tijden zijn iets uitdagender (langer) dan bij F3K. Hierdoor hoop ik dat er ook voldoende verschil ontstaat in een eindstand. Nu zie je vaak dat het puntenaantal exact gelijk uitkomt en dat een streper het eindresultaat bepaald.
 

Bijlagen

Potjandosie wat een goed idee! Net mijn Vortex verkocht:eek:.
Leuke regels heb je opgesteld, ik denk wel dat ze wat scherper mogen, anders heb je waarschijnlijk meer dan één eerste prijs die je uit moet delen. En regels voor lanceer- en landrichting zou ik meer als een ettiquete-regel opstellen, niet als wedstrijdregel.
Ik heb hier een tijdje geleden ook over zitten Brian-stormen (pun intended) en in mijn fantasie zat er een knop op het vliegtuig die je moest indrukken om de motorloop aan te zetten. Dan krijg je meer het vangen en weggooien wat F3K zo spectaculair maakt. Met electromotoren waarschijnlijk te gevaarlijk.

Keep it up!
 
  • Like
Reactions: bgo
Belangrijkste vraag, hoe wordt de starthoogte gecontroleerd?
Oftwewel hoe ga je voorkomen dat degene met de sterkste aandrijving wint? Met de juiste aandrijving valt er in 7 seconden motorloop 300mtr plus te halen...
 
Potjandosie wat een goed idee! Net mijn Vortex verkocht:eek:.
Leuke regels heb je opgesteld, ik denk wel dat ze wat scherper mogen, anders heb je waarschijnlijk meer dan één eerste prijs die je uit moet delen. En regels voor lanceer- en landrichting zou ik meer als een ettiquete-regel opstellen, niet als wedstrijdregel.
Ik heb hier een tijdje geleden ook over zitten Brian-stormen (pun intended) en in mijn fantasie zat er een knop op het vliegtuig die je moest indrukken om de motorloop aan te zetten. Dan krijg je meer het vangen en weggooien wat F3K zo spectaculair maakt. Met electromotoren waarschijnlijk te gevaarlijk.

Keep it up!

Mooi dat je het een goed idee vindt Jorn. Hopelijk inspireert het je om ook een e-DLG te bouwen, zodat je in het najaar mee kunt doen aan de eerste "Losser Open F5K" :) Tot die tijd moet er nog wel veel gebeuren hoor. Eerst maar eens een vliegbare versie gereed hebben. Wellicht heb je nog een oude DLG liggen welke je om kunt bouwen met een motortje. Anders weet ik nog wel een adres waar je een Vortex kunt kopen... Het beschreven doorstart idee speelt ook in mijn hoofd rond. Weet alleen niet of het haalbaar is ivm veiligheid. Kwestie van proberen. Mocht je ideeën hebben mbt de regels dan is alle input welkom.
 
Belangrijkste vraag, hoe wordt de starthoogte gecontroleerd?
Oftwewel hoe ga je voorkomen dat degene met de sterkste aandrijving wint? Met de juiste aandrijving valt er in 7 seconden motorloop 300mtr plus te halen...

Daar heb je zeker een belangrijk punt Gerben. Het gewenste resultaat is op verschillende manieren te realiseren. Je zou een "eenheids- aandrijving" kunnen benoemen: zelfde motor, prop en ESC. Ik ben daar zelf geen voorstander van. Daarmee onstaat er een monopoly positie voor een leverancier en wordt beschikbaarheid kwetsbaar. Ik zou het liever zoeken in het vaststellen van het maximum vermogen. Op dit moment zou ik nog geen goede waarde kunnen benoemen, maar mijn gevoel zegt dat deze waarde ergens bij 120 Watt ligt.
Hiermee is het voor iedereen mogelijk verschillende aandrijvingen te kiezen en ja controle hierop is weer wat lastiger. Maar als iemand echt veel hoger start dan zou dat reden kunnen zijn om een steekproef te doen.
 
k heb hier een tijdje geleden ook over zitten Brian-stormen (pun intended) en in mijn fantasie zat er een knop op het vliegtuig die je moest indrukken om de motorloop aan te zetten. Dan krijg je meer het vangen en weggooien wat F3K zo spectaculair maakt. Met electromotoren waarschijnlijk te gevaarlijk.
Aandrijf-accu in/uit schakelen, waarschijnlijk kunnen jullie met kleinere MosFet werken. Denny Vollrath heeft beroepshalve voor nog voor veel grotere stromen ontwikkeld.
High Power MosFet I - RCG
en het vervolg
High Power MosFet II - RCG
 
Inmiddels hebben de rudder en elevator servo's een plekje in de romp, onder de vleugel gekregen. Ik moet zeggen, het past net. Daarnaast heeft Etienne me goed op weg geholpen met het "binding" probleem van de G-RX6 ontvanger. Nogmaals dank daarvoor Etienne.

Even de samenvatting. Eerst moet je de EU Frsky software downloaden op de zender. Vervolgens moet je een kabeltje maken tussen de zender en de ontvanger, om vervolgens de firmware van de zender naar de ontvanger te laden.

Ik heb de foto's bijgevoegd, zodat anderen welke soortgelijke problemen ondervinden, een oplossingsrichting hebben.
 

Bijlagen

  • Servos in romp.jpeg
    Servos in romp.jpeg
    127,4 KB · Weergaven: 525
  • Taranis 1.jpg
    Taranis 1.jpg
    67,9 KB · Weergaven: 530
  • Taranis 2.jpg
    Taranis 2.jpg
    76,5 KB · Weergaven: 505
Waarom wil iemand in godsnaam een DLG ombouwen naar een elektroversie zullen een aantal mensen denken?


Laat ik dat eerst maar eens uitleggen. Ik moet helaas opmerken dat er binnen het f3k vliegen steeds meer mensen aanlopen tegen fysieke beperkingen. Zelf heb ik ook eens in de zoveel weken/maanden weer eens last van iets: een rug, knie of ander ledemaat wil weer eens niet doen wat ik wens. Wellicht heet dat gewoon "ouder worden". Dat betekent dat er steeds meer mensen (waaronder ikzelf) waarschijnlijk gedwongen worden wat anders te gaan vliegen. Wat dan overblijft is F3J of Res of F5J. Allemaal erg leuk, maar minder leuk dan F3K, althans dat vind ik.


Daarnaast zie je dat de starthoogtes steeds meer gaan variëren en als je niet 60 mtr plus gooit je eigenlijk al kansloos bent om competitief mee te vliegen. Daarmee wil ik wel benadrukken dat ik enorm veel respect heb voor de mensen die deze starthoogtes wel waarmaken. Toppers als Bastiaan, Vincent en anderen gooien met een groot atletisch vermogen de DLG inmiddels naar 80 mtr. Bastiaan presenteerde vorige week zelfs een constante hoogte van 90+ meter tijdens een sessie. Waanzinnig goed.


Indien mijn fysieke gesteldheid het toelaat probeer ik ook dit jaar de nodige slinger wedstrijden mee te pakken. Echter op de langere duur denk ik dat ik "hulp" nodig heb bij het starten.

Mijn doelstelling is dan ook een electro DLG te bouwen, welke de start van een normale DLG ongeveer evenaart. Hier zit dus een degelijk verschil met een gewone electro zwever. De DLG moet binnen een tijdsbestek van ca. 10 sec op ongeveer 60 meter hoogte komen. Hierbij is de motor dus echt een starthulp. In tegenstelling tot bijv. F5J is het niet mijn bedoeling om de motor te gebruiken om thermiek te snuffelen binnen de eerste 30 seconden. Het is starten en 7 tot 10 seconden later op hoogte zijn.


Een andere doelstelling is om het vlieggedrag van de DLG niet teveel te veranderen. Ik bouw zowel een Vortex 3 als een Vortex 2 om naar een electroversie. Het doelgewicht is ca. 250-270 gram. De vleugelbelasting mag niet onder de 12 gr/dm2 komen. Gebaseerd op het vleugeloppervlak (deze is bij de Vortex 3 20 dm2).

Samen met Erik Rukkers ben ik de laatste weken druk bezig geweest met het zoeken naar de juiste componenten. Al snel kom je tot de ontdekking dat de uitdaging vooral ligt in het target gewicht. Hierbij is een juiste prop / spinner combinatie lastig te vinden. Inmiddels is Erik zover dat hij een zeer lichte spinner middels 3D kan printen. De meenemer wordt gefreesd uit een carbon plaat en voor de test gebruiken we een standaard CAM klap-prop 7x4,5.

Na lang zoeken is een motor gevonden die eigenlijk perfect zou moeten passen voor deze toepassing. De Corbra motor zou voor een korte periode (10-15 seconden) veel vermogen moeten kunnen leveren. Op een 2S batterij hopen we ca. 90 – 100 Watt te genereren.


Als regelaar wordt een Talon 15 Amp gebruikt en als batterij een 2S Turnigy, welke volgens specifiatie 65C met piek 130C ontlading mogelijk moet maken.


Een Altis Nano wordt gebruikt om de hoogte in combinatie met tijd te regelen. Dus max 7 (later exakt te bepalen) seconden en bijv 60 mtr (later exakt te bepalen).


Ik zal in de loop van dit weekend meer foto’s en ervaringen hier delen.


Groeten,

Brian

View media item 244587View media item 244586View media item 244585View media item 244584
Ook Vladimir heeft gedacht dat er behoefte is aan een elektro DLG. Nu is leverbaar de SNIPE 2 EL. Wellicht levert dit extra informatie op.
 
Daar heb je zeker een belangrijk punt Gerben. Het gewenste resultaat is op verschillende manieren te realiseren. Je zou een "eenheids- aandrijving" kunnen benoemen: zelfde motor, prop en ESC. Ik ben daar zelf geen voorstander van. Daarmee onstaat er een monopoly positie voor een leverancier en wordt beschikbaarheid kwetsbaar. Ik zou het liever zoeken in het vaststellen van het maximum vermogen. Op dit moment zou ik nog geen goede waarde kunnen benoemen, maar mijn gevoel zegt dat deze waarde ergens bij 120 Watt ligt.
Hiermee is het voor iedereen mogelijk verschillende aandrijvingen te kiezen en ja controle hierop is weer wat lastiger. Maar als iemand echt veel hoger start dan zou dat reden kunnen zijn om een steekproef te doen.
Een eenheidsaandrijving zou ook moeten bestaan uit voorgeschreven accu. Dan nog zul je zien dat de echte fanatiekeling zeer regelmatig nieuwe accu's zal aanschaffen, omdat die simpelweg de hoogste spanning en daarmee het hoogste vermogen opleveren bij gelijkblijvende motor etc. Dergelijke ideeen zijn natuurlijk ook bij opstart diverse andere klassen naar voren gekomen en aan de simple methodieken kleven altijd nadelen.

Als je geen bruikbare maatregel vindt om de starthoogte te beperken, loop je tegen een zelfde punt op als nu in F3K. Bij F3K is het fysieke kracht, bij electro F3K diegene die de beste aandrijving heeft.
Als je puur op een limiet aan vermogen gaat werken, komt degene met de meest efficiente aandrijving het hoogste. Waarschijnlijk een binnenlopertje met exotische vertraging en grote klapprop (die wegens de specifieke toepassing zelf ontworpen zal moeten worden). En dan met zo klein mogelijke aandrijfaccu (laag gewicht, beter stijgen en zweven), die wegens de hoge belastingen na een weinig aantal vluchten stuk is.
En als je het ver door wilt trekken, zul je, om gewicht over te laten voor een extreme efficiente aandrijving, een zo licht mogelijk model moeten hebben. Omdat het model niet meer tegen de krachten van het werpen bestand hoeft te zijn (immers electromotor), zou het model lichter kunnen zijn dan een standard F3K model, oftewel speciale F5K modellen (een ontwikkeling die je ook bij F5J hebt zien plaatsvinden).

Als je wilt zorgen dat iedereen op een gelijke hoogte start, is de beste optie een electronische schakeling die bij een vaste hoogte (bijvoorbeeld 60mtr) de motor uitzet.
Zoiets bestaat al voor ALES competities. ALES staat voor Altitude Limited Electric Soaring.
Die apparaatjes zijn er al:
https://aerobtec.com/altis-nano/
of
https://www.soaringusa.com/Altitude-Limiter-CAM.html

Wel zijn deze nu voorzien op vaste hoogtes van ALES competities (100,150,200mtr) en zou er een 60mtr optie ingebouwd moeten worden. In goed overleg met relevante fabrikanten moet dat mogelijk zijn.
 
Ook Vladimir heeft gedacht dat er behoefte is aan een elektro DLG. Nu is leverbaar de SNIPE 2 EL. Wellicht levert dit extra informatie op.

Klopt helemaal Midas. Een vriend van me heeft een e-snipe in bestelling en gaat deze inzetten tijdens de eerste Open Losser F5K
 
Een eenheidsaandrijving zou ook moeten bestaan uit voorgeschreven accu. Dan nog zul je zien dat de echte fanatiekeling zeer regelmatig nieuwe accu's zal aanschaffen, omdat die simpelweg de hoogste spanning en daarmee het hoogste vermogen opleveren bij gelijkblijvende motor etc. Dergelijke ideeen zijn natuurlijk ook bij opstart diverse andere klassen naar voren gekomen en aan de simple methodieken kleven altijd nadelen.

Als je geen bruikbare maatregel vindt om de starthoogte te beperken, loop je tegen een zelfde punt op als nu in F3K. Bij F3K is het fysieke kracht, bij electro F3K diegene die de beste aandrijving heeft.
Als je puur op een limiet aan vermogen gaat werken, komt degene met de meest efficiente aandrijving het hoogste. Waarschijnlijk een binnenlopertje met exotische vertraging en grote klapprop (die wegens de specifieke toepassing zelf ontworpen zal moeten worden). En dan met zo klein mogelijke aandrijfaccu (laag gewicht, beter stijgen en zweven), die wegens de hoge belastingen na een weinig aantal vluchten stuk is.
En als je het ver door wilt trekken, zul je, om gewicht over te laten voor een extreme efficiente aandrijving, een zo licht mogelijk model moeten hebben. Omdat het model niet meer tegen de krachten van het werpen bestand hoeft te zijn (immers electromotor), zou het model lichter kunnen zijn dan een standard F3K model, oftewel speciale F5K modellen (een ontwikkeling die je ook bij F5J hebt zien plaatsvinden).

Als je wilt zorgen dat iedereen op een gelijke hoogte start, is de beste optie een electronische schakeling die bij een vaste hoogte (bijvoorbeeld 60mtr) de motor uitzet.
Zoiets bestaat al voor ALES competities. ALES staat voor Altitude Limited Electric Soaring.
Die apparaatjes zijn er al:
https://aerobtec.com/altis-nano/
of
https://www.soaringusa.com/Altitude-Limiter-CAM.html

Wel zijn deze nu voorzien op vaste hoogtes van ALES competities (100,150,200mtr) en zou er een 60mtr optie ingebouwd moeten worden. In goed overleg met relevante fabrikanten moet dat mogelijk zijn.

Bedankt voor het meedenken Gerben.

Ik ben bang dat je niet het hele draadje gelezen hebt, want de uitgangspunten zijn gebaseerd op een beperkte motorloop EN een beperkte hoogte . Deze variabelen sturen we middels de Altis. In mijn proto e-Vortex de Altis Nano.
Het beperken van mijn eerder genoemde motorvermogen heeft betrekking op de "zoom" fase. Dit is de fase nadat de motor door de Altis uitgeschakeld wordt. In post #5 kun je zien wat dit betekent als je deze variabelen toepast op een 4 meter. Ultima 2. Het model heeft zoveel energie opgebouwd dat na het stopzetten van de motor er in deze zoomfase zomaar 20 meter hoogte bij komt. Op zich niet erg, tenminste als dat voor iedereen gelijk is. Ik wil echter voorkomen dat er door keuze van de aandrijflijn zoveel energie opgewekt kan worden dat dit zoomgedrag de starthoogte bepaald.

We zullen het moeten testen, maar ik denk dat 7 seconden motorloop, 60 meter hoogte en max. 125 Watt, een prima uitgangspunt is. Als we de exacte waarden weten kunnen deze in het reglement opnemen.
 
Aandrijf-accu in/uit schakelen, waarschijnlijk kunnen jullie met kleinere MosFet werken. Denny Vollrath heeft beroepshalve voor nog voor veel grotere stromen ontwikkeld.
High Power MosFet I - RCG
en het vervolg
High Power MosFet II - RCG

Het gaat in dit geval niet om het in- en uitschakelen van de aandrijfaccu, maar om de Altis. Deze bepaald namelijk de motorloop en maximum starthoogte. Het resetten gebeurd door deze aan- en uit te zetten. Dit kan met een gewone schakelaar gebeuren.
Je zou kunnen overwegen een magneet schakelaar te gebruiken. Bijvoorbeeld deze van Zepsus: https://alofthobbies.com/zepsus-magnetic-switch-7a.html De schakelaar kun je van de buitenkant van de romp aan- en uit zetten. Ik ben alleen bang dat de schakeltijd te lang is. De meeste van deze schakelaars zijn beveiligd om snel aan- en uit te schakelen. De vertraging is vaak 2-3 seconden. Van de andere kant is dit misschien juist goed. Het bewust schakelen komt de veiligheid natuurlijk weer ten goede. Ook dit is een kwestie van testen.
 
In de huidige software versie kun je beide variabelen instellen, dus zowel de gewenste hoogte als ook de gewenste motortijd. Zo is de test van post #5 ontstaan
 

Ik heb niet zulk goeie ervaring met magneet schakelaars. Ik heb er ooit een tussen mijn ontvanger en accu gesoldeert met een aftakking vanaf de accu om deze te kunnen laden.

Maar er lekte stroom en toen ik mijn DLG een keer twee weken niet had gevlogen was mijn accu leeggetrokken en kaput.

Je moet ook echt goed checken of de schakelaar daadwerkelijk aan is gegaan. Soms pakt je magneet hem niet.
 
Ik heb niet zulk goeie ervaring met magneet schakelaars. Ik heb er ooit een tussen mijn ontvanger en accu gesoldeert met een aftakking vanaf de accu om deze te kunnen laden.

Maar er lekte stroom en toen ik mijn DLG een keer twee weken niet had gevlogen was mijn accu leeggetrokken en kaput.

Je moet ook echt goed checken of de schakelaar daadwerkelijk aan is gegaan. Soms pakt je magneet hem niet.

Ik heb soortgelijke mindere ervaringen met dit soort schakelaars. Wellicht is een zeer kleine mechanische schakelaar nog steeds de betere keuze Roger.
 
Back
Top