Waarom wil iemand in godsnaam een DLG ombouwen naar een elektroversie zullen een aantal mensen denken?
Laat ik dat eerst maar eens uitleggen. Ik moet helaas opmerken dat er binnen het f3k vliegen steeds meer mensen aanlopen tegen fysieke beperkingen. Zelf heb ik ook eens in de zoveel weken/maanden weer eens last van iets: een rug, knie of ander ledemaat wil weer eens niet doen wat ik wens. Wellicht heet dat gewoon "ouder worden". Dat betekent dat er steeds meer mensen (waaronder ikzelf) waarschijnlijk gedwongen worden wat anders te gaan vliegen. Wat dan overblijft is F3J of Res of F5J. Allemaal erg leuk, maar minder leuk dan F3K, althans dat vind ik.
Daarnaast zie je dat de starthoogtes steeds meer gaan variëren en als je niet 60 mtr plus gooit je eigenlijk al kansloos bent om competitief mee te vliegen. Daarmee wil ik wel benadrukken dat ik enorm veel respect heb voor de mensen die deze starthoogtes wel waarmaken. Toppers als Bastiaan, Vincent en anderen gooien met een groot atletisch vermogen de DLG inmiddels naar 80 mtr. Bastiaan presenteerde vorige week zelfs een constante hoogte van 90+ meter tijdens een sessie. Waanzinnig goed.
Indien mijn fysieke gesteldheid het toelaat probeer ik ook dit jaar de nodige slinger wedstrijden mee te pakken. Echter op de langere duur denk ik dat ik "hulp" nodig heb bij het starten.
Mijn doelstelling is dan ook een electro DLG te bouwen, welke de start van een normale DLG ongeveer evenaart. Hier zit dus een degelijk verschil met een gewone electro zwever. De DLG moet binnen een tijdsbestek van ca. 10 sec op ongeveer 60 meter hoogte komen. Hierbij is de motor dus echt een starthulp. In tegenstelling tot bijv. F5J is het niet mijn bedoeling om de motor te gebruiken om thermiek te snuffelen binnen de eerste 30 seconden. Het is starten en 7 tot 10 seconden later op hoogte zijn.
Een andere doelstelling is om het vlieggedrag van de DLG niet teveel te veranderen. Ik bouw zowel een Vortex 3 als een Vortex 2 om naar een electroversie. Het doelgewicht is ca. 250-270 gram. De vleugelbelasting mag niet onder de 12 gr/dm2 komen. Gebaseerd op het vleugeloppervlak (deze is bij de Vortex 3 20 dm2).
Samen met Erik Rukkers ben ik de laatste weken druk bezig geweest met het zoeken naar de juiste componenten. Al snel kom je tot de ontdekking dat de uitdaging vooral ligt in het target gewicht. Hierbij is een juiste prop / spinner combinatie lastig te vinden. Inmiddels is Erik zover dat hij een zeer lichte spinner middels 3D kan printen. De meenemer wordt gefreesd uit een carbon plaat en voor de test gebruiken we een standaard CAM klap-prop 7x4,5.
Na lang zoeken is een motor gevonden die eigenlijk perfect zou moeten passen voor deze toepassing. De Corbra motor zou voor een korte periode (10-15 seconden) veel vermogen moeten kunnen leveren. Op een 2S batterij hopen we ca. 90 – 100 Watt te genereren.
Als regelaar wordt een Talon 15 Amp gebruikt en als batterij een 2S Turnigy, welke volgens specifiatie 65C met piek 130C ontlading mogelijk moet maken.
Een Altis Nano wordt gebruikt om de hoogte in combinatie met tijd te regelen. Dus max 7 (later exakt te bepalen) seconden en bijv 60 mtr (later exakt te bepalen).
Ik zal in de loop van dit weekend meer foto’s en ervaringen hier delen.
Groeten,
Brian
View media item 244587View media item 244586View media item 244585View media item 244584