Smit Nederland

Discussie in 'Werkschepen' gestart door Woltergraaf, 21 aug 2016.

  1. Woltergraaf

    Woltergraaf

    Lid geworden:
    20 nov 2014
    Berichten:
    241
    Locatie:
    Ermelo
    Ha Klaas,
    Bedankt. Maar alles dat nu netjes erin ligt lag al zo. Dat wat boven het dek uit steekt was het probleem. Maar verder erg netjes
     
  2. Woltergraaf

    Woltergraaf

    Lid geworden:
    20 nov 2014
    Berichten:
    241
    Locatie:
    Ermelo
    1BC9EF1C-695A-463D-AB1A-75E53896348D.jpeg En laag drie zit er nu ook op!
    Vanmiddag komt mijn zijdeglans zwarte motip spuitbus binnen dus kan ik vanavond de verschansing monteren en morgen misschien al spuiten.
    Nu in de trein op naar Elst, hopelijk vind ik daar ook de sleephaak die ik dan nog eens werkend wil gaan maken.
    Her enige probleem is de reistijd van 2 uur om alleen daar te komen

    Ik hou jullie op de hoogte.

    Fijn weekend verder nog
     
  3. Broeckx Ronny

    Broeckx Ronny

    Lid geworden:
    28 sep 2008
    Berichten:
    874
    Locatie:
    Hulshout Belgie
    Ik vaar al veertig jaar met batterijen die parralel gezet worden , twee maal of drie maal 12volt7Ah , nog nooit problemen of kapotte batterijen gehad . Theoretisch zou het kunnen dat ze mekaar leeg trekken maar in de praktijk heb ik het nog nooit ervaren . Je moet natuurlijk wel dezelfde batterijen nemen en geen oude en nieuwe mengen . Daarom koop ik ze steeds met twee of drie tegelijk als ik ze zowieso vernieuw om de drie jaar . Dan ben ik zeker dat ik weer drie jaar verder kan zonder problemen .
     
  4. Woltergraaf

    Woltergraaf

    Lid geworden:
    20 nov 2014
    Berichten:
    241
    Locatie:
    Ermelo
    Ha Ron,
    Ja dat is erg slim om te doen maar ik ga eerst maar op deze manier kijken hoe dat gaat. Ik kan altijd de elektra omgooien
     
  5. Woltergraaf

    Woltergraaf

    Lid geworden:
    20 nov 2014
    Berichten:
    241
    Locatie:
    Ermelo
    Jeetje wat een dag vandaag, mega warm en het hele industrie doorgelopen op zoek naar hobma en al het andere.
    Uiteindelijk hen ik alles gevonden en wat staat er toch veel. Ook nog een lange tijd bij de raboesch kraam gestaan voor de rubberen stootrand en natuurlijk al dat andere. Bij hobma nig de lang gezochte sleephaak gekocht en nog wat mooie ideeën op gedaan voor de messing ankers en dergelijke.
    Het wad een leuke dag en ik heb mijn ogen uitgekeken. Volgend jaar weer en natuurlijk zodra ik mijn rijbewijs in de pocket heb gaan we verder
     

    Bijgevoegde bestanden:

  6. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.039
    Locatie:
    Oostvoorne
    Wolter, Schitterend als dat moois wat te koop is. Maar dat trekt aardig vacuum op je portemonnee. In mijn beleving zijn er een hele hoop dingen zelf te maken. Realiseer me daarbij wel dat ik qua ervaring meer dan 50 jaar op je voor loop. De stootrand heb ik gemaakt van een plaat rubber (spatlap?) die ik langs de weg heb gevonden. Stroken van gesneden en daar weer stukjes van die met CA-lijm op de romp zijn geplakt. De schuine randjes heb ik gesneden met een scheermes(krabbertje). Snijden onder een hoek van 45° en eerst nat maken. Resultaat een echte rubberen stootrand en de kosten 2x niks. Krabbertjes koop ik bij de Lidl. Met een beetje mazzel heb je al een beetje baardgroei en die dingen toch nodig. Ankers zijn goed te maken van strookjes afval plastic. Zie mijn bouwverslag van het coastertje. Kost je wel een paar uur, maar (in mijn geval) is de voldoening groot. Ankertje bestaat uit 17 onderdelen. Kettingen te dik maar later vervangen door passende diameter. Succes ermee! Gr. Klaas.
    20151125_164230 Ankers.jpg
     
  7. Woltergraaf

    Woltergraaf

    Lid geworden:
    20 nov 2014
    Berichten:
    241
    Locatie:
    Ermelo
    Ha Klaas,
    Ja dat klopt allemaal ja. Ik was zeker niet van plan om die lappen te kopen. Dit was een tip van een clubgenoot ik had hem verteld eerst zelf iets probeer te zoeken en als ik niks vind dan kan dat altijd nog. Dan even naar de ankers. Die heb ik wel hoor, hele mooie zelfs van messing. Eerst ga ik kijken of iemand in mijn omgeving nog wat resten heeft liggen van dat goedje en anders ga ik kijken of er iets in de bouwmarkt is dat messing aantast. Eerst ga ik lekker experimenteren.
    Vanavond ook nog wat staalwol met azijn klaar gemaakt en even kijken hoe dat roest word. Verder ben ik daar nog niet aan toe maar zodra ik daar wel klaar voor ben heb ik tenminste wat ik nodig heb.
     
  8. Woltergraaf

    Woltergraaf

    Lid geworden:
    20 nov 2014
    Berichten:
    241
    Locatie:
    Ermelo
    DA256C48-33D4-402D-852A-6F5D03944ADC.jpeg 4397B825-B108-4AED-BAE6-1F5A049CF2BB.jpeg D139BF70-117C-4D96-91AF-53140B69DE71.jpeg Vandaag weer lekker be of geweest met knutselen. Ik heb een primer over de verschansing heen gehaald en ik hen een paar (geen idee hoe ze heten) houders van de verschansing gelijmd. Dit is helaas niet zo’n succes geweest. De houtlijm die ik had gebruikt liet na een tijdje los waardoor de verschansing ook weer uit vorm raakte.
    Maar dat ga ik ni veranderen. Vanavond ga ik de delen waar kracht op komt te staan vast lijmen met 2c lijk zodat ik daar geen last meer van heb. De rest kan gewoon weer met houtlijm. Dus vanavond eerst rustig alles goed vast plakken en plamuren. Als dat gedaan is kan ik hem misschien maandag of dinsdag spuiten maat dat zien we later wel weer eerst zorgen dat alles goed vast zit.
     
  9. Woltergraaf

    Woltergraaf

    Lid geworden:
    20 nov 2014
    Berichten:
    241
    Locatie:
    Ermelo
    A9821C6C-44F9-4C25-BA26-3EF26E9BDC17.jpeg C784B5FC-8782-4A47-AF24-B507D7E235C5.jpeg De verschansing zit eromheen, wat een marteling was dat. Totdat ik al mijn lijmklemmen voor 1 deel gebruikte toen ging het allemaal erg simpel. Voorin hen ik 2 kleine hulpstukken genaakt voor het plamuren dat het allemaal gelijk blijft. Hier zal ik dan later een reddingsboei oid aan hangen zodat die uit het zicht is. Ook heb ik op bepaalde plekken dat er iets te veel secondenlijm wegstroomde waardoor er dus een druppel vormde om zo’n houder van de verschansing.

    Gelukkig komt dit eigenlijk best goed uit. Ik ben bezig met het maken van roest als ik dat eroverheen doe zou je echt denken dat het de bedoeling is. Dus ik ben benieuwd. En mocht het niet lukken, dan helaas maar je ziet het toch zo goed als niet.

    Vanavond ga ik het allemaal plamuren en opschuren en heel misschien kan ik het morgen spuiten maar ook dat zie ik dan wel.

    Even een vraag, hoe zit het met die kunstig rand die over de verschansing gaat? Hoe maak ik dat in vorm? Leg ik het er rustig op voordat ik ga spuiten of erna? En is her de bedoeling dat hij gelijmd word of moet ik het warm maken en dat het vast smelt?

    In ieder geval bedankt en een fijne maandag gewenst
     
  10. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.039
    Locatie:
    Oostvoorne
    Wolter, Bij mijn schip heb ik boven over de verschansing in de lengte open gesneden isolatie van elektrodraad gebruikt. Vond de kunststof rand in de bouwdoos te grof. Maar kijk eerst maar eens hoe die "oogt". Het best leg je hem voor het plaatsen in een bakje warm water, opdat hij zacht wordt en zich goed op de verschansing laat vormen. Pas op het laatst op lengte maken. Doe dat midden achterop. Snijd het een paar mm te lang af. Beetje van elkaar schuiven en dan aandrukken. Zorg wel dat de verschansing aan de bovenkant in één lijn strak is. Zie nu bij de lassen wat ongelijke delen. Met het maken van roest bedenken dat (zout) water altijd naar beneden loopt en daar roest vormt. Dat is onder naden en berghouten (stootranden). Ook bij mij zitten er achter de naden stroken, maar ik heb ze wat breder gehouden. Je zou passende stukken kunnen maken tot aan een stut. Dan valt het niet meer zo op. Maar als ik het zo bekijk dan lukt het aardig. Wees niet bang om een onderdeel nog eens te maken als het niet naar je zin is. Uiteindelijk bepaal jij waar je genoegen mee neemt. En lees voor de aardigheid je verslag nog eens na. Dan zie je dat je vorderingen maakt. Begon eind 2009 aan mijn Smit Finland en een paar maanden geleden was ze pas compleet. Als je de originele rand op de verschansing gebruikt en die mooi zwart is dan zou ik die na het spuiten pas plaatsen. Scheelt je een hoop afplakken en geeft een mooie scherpe afscheiding. Eventueel fixeren met CA-lijm. Hoop dat je hier iets mee kan. Succes ermee! Gr. Klaas.
     
  11. Woltergraaf

    Woltergraaf

    Lid geworden:
    20 nov 2014
    Berichten:
    241
    Locatie:
    Ermelo
    EEC3EB74-86BC-464B-8398-EE208F1A7BBE.jpeg 91C88FAE-5E86-4B91-8CB7-F6D35A86234E.jpeg B521B651-44B8-416F-89E2-621FDC7EE648.jpeg Vanavond niet heel veel tijd gehad, maar wel genoeg om overal iets plamuur te plaatsen. Het ziet er helaas niet uit maar zoals het hoort bij plamuur schuur je al het onnodige er weer uit.
    Ik heb nog een klein gedeelte geschuurd maar dat duurt aan de wat langere kant. Ik heb nu dus besloten gewoon tot vrijdag de tijd te nemen om alles goed te schuren en te plamuren. Ik wil eigenlijk uiterlijk zaterdag avond de zwarte verf erop hebben maar dit werkje ga ik niet overhaast doen.
    Zometeen stuur ik nog een foto van het deel dat al gedeeltelijk geschuurd is, dan kun je zien hoe her ongeveer zal worden
     
  12. Woltergraaf

    Woltergraaf

    Lid geworden:
    20 nov 2014
    Berichten:
    241
    Locatie:
    Ermelo
    D9D59E01-3BAA-4050-B25A-DCBCE1928028.jpeg F37FCFD6-1C95-48EE-A1F2-CFD25CF8EA4D.jpeg Ik zie her zelf helaas al, je kunt het niet goed zien, maar dit is ongeveer wat ik overal wil hebben. Het ziet er tot nu toe hoopvol uit en het word maar eens kijken of dat het ook is. We zullen zien
     
  13. Woltergraaf

    Woltergraaf

    Lid geworden:
    20 nov 2014
    Berichten:
    241
    Locatie:
    Ermelo
    09BCE7AC-FF52-48BF-AE96-81105D0714C2.jpeg 6021D941-CE98-42B4-82A4-0E9E3822378C.jpeg CA504DFD-6C1E-4D00-A332-5036AEBB7B0E.jpeg D4908AC0-781A-48CF-BBCA-ADFA16A539E1.jpeg Goedenavond heren,
    Vandaag is het de dag van alle voorbereidingen voor morgen.
    Alle accu’s liggen aan de lader en de zeilboot is al gedemonteerd voor transport. Ook de Nederland staat weer klaar voor een nieuwe testvaart. De doorzichtige wervels zijn inmiddels ook gemonteerd. Wel erg jammer van één wervel, deze heeft schade aan het dek gebracht, gelukkig is dat niet het einde van de wereld en is dat weer geregeld. Verder zit alles goed zodat het netjes draait. Ik heb het ringetje onder het wervelend i.p.v. onder her dek. Dit om schade te voorkomen en hij draait er makkelijker door. Zometeen vast lijmen zodat het moertje er niet af kan trillen. Dan nog een beetje plamuur in de bovenkant van de ankerkluizen en dan is dat ook weer waterdicht. Dan vanavond alles nog iets aanpassen dat het rondom de verschansing ietsje netter uit ziet. Het verdere gladschuren komt later wel maar het moet ook netjes ogen.

    Aangezien ik toch nog mijn kajuit en stuurhut moet aanpassen heb ik toch maar vast een sleephaak gemonteerd met bouten zodat hij er weer af kan zodra de lier klaar is. Deze haak wird later ook werkend maar dan naast de lier.

    Ik hoop jullie zo voldoende geïnformeerd te hebben over de ideeën en de bedoelingen van vanavond en morgen.

    Hier nog een aantal foto’s van het resultaat tot nu toe.

    O ja Klaas, ik heb gedaan wat u zei, ik heb mijn verslag doorgelezen en inderdaad ik maak echt vooruitgang.
    Afgelopen woensdag 18 geworden dus dat betekent dat ik nu ook iets meer volwassen moet gaan bouwen. ;-) komende dinsdag ook nog mijn rijexamen en als ik die haal maak ik bij iemand een afspraak voor het maken van een mooi afgewerkte vervoerskist voor de Nederland.

    Mvg,

    Wolter Graag
     
  14. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.039
    Locatie:
    Oostvoorne
    Wolter, Nog gefeliciteerd met je verjaardag. Wel een mijlpaal in je leven! Succes met je rijexamen. Maar autorijden is een duurdere hobby dan modelbouwen. Gr. Klaas.
     
  15. Woltergraaf

    Woltergraaf

    Lid geworden:
    20 nov 2014
    Berichten:
    241
    Locatie:
    Ermelo
    Maar als ik het examen haal is het wel besparen op reiskosten t.o.v. Het openbare vervoer
     
  16. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.039
    Locatie:
    Oostvoorne
    Wolter, Bedankt voor je reactie. Je zult behoorlijk kunnen besparen op de reistijd. Ik kan met mijn auto qua kosten nog steeds niet tegen het OV op. Desondanks rijd ik nog steeds auto. Kan gelukkig omdat ik pensioen en AOW geniet. Toen ik 18 was verdiende ik Fl. 64,- in de week. Wel een beetje off topic, maar hieronder mijn eerste loonafrekening. Toen ik 18 was haalde ik mijn rijbewijs voor auto en motor. Reed van 1963 tot 1972 motor en kocht pas een auto (samen met mijn zoon) in 1990. Gr. Klaas.

    1962 Afrekening 1.JPG
     
  17. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.332
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Er is een nog veel duurdere hobby dan autorijden.
    Die hobby is doorgaans de eerste twintig jaar bui-ten-ge-woon fnuikend voor modelbouw.
     
    Laatst bewerkt: 9 jun 2019
  18. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.622
    Locatie:
    Betuwe
    Wolter: Ze ziet er goed uit!
    En een beetje verfschade door die plastic kneveltjes hou je altijd. Als je die schade niet hebt, zitten die kneveltjes niet goed strak. Je kunt het camoufleren met wat roest, dan valt het minder op.
    M
    et betrekking tot je sleephaak: zorg dat niet alleen je haak, maar ook je opbouw goed vast zit als je gaat slepen!
    Op het water gebeurt wel eens wat onverwachts, en dan moet je er even hard aan trekken. Zonde als je opbouw van je romp wordt getrokken, of je sleephaak uit de opbouw wordt gerukt.

    Ik sleep mooi op de sleephaak, altijd op de beting. Het fundament van die beting bestaat uit messing buis, helemaal onderin het schip in een blok hout vastgezet, en onder het dek nog een keer door een dikke spant. (1 x 2 cm beukenhout)
    De beting zelf is ook messing buis, op elkaar gesoldeerd en vol gegoten met lood. Twee M4 bouten die er onder uitsteken. Die bouten vallen 4 cm in de messing buis van het fundament. Knappe jongen die daar beweging in krijgt. Ik kan er een rubberboot met 4 kinderen erin mee trekken.
     
  19. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.039
    Locatie:
    Oostvoorne
    Ron, Laten we Wolter nu nog niet helemaal wild maken! Alles op zijn tijd. Mag ik me gelukkig prijzen dat die stop maar 10 jaar heeft geduurd en in die periode ook nog een half huis bij elkaar heb gevaren. Had gewoon geen tijd om mijn geld op te maken. Werkweken van 80-90 uur waren heel normaal. Gr. Klaas.
     
  20. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.622
    Locatie:
    Betuwe
    Oh ja, die hobby ken ik.
    Het start met 'meisjes', daarna heet het plotseling 'verkering', dat gaat op een zeker moment over in 'getrouwd zijn' en dat resulteert meestal in 'kinderen'.
    En maak van die twintig jaar maar rustig bijna dertig.
     

Deel Deze Pagina