De vragenbak

Discussie in 'Vrije vlucht' gestart door BBruins, 20 mrt 2019.

  1. Toon Verbruggen

    Toon Verbruggen

    Lid geworden:
    15 jul 2018
    Berichten:
    322
    Locatie:
    Dendermonde
    esaki tissue wordt niet meer gemaakt en is bijna niet meer verkrijgbaar. Iemand die een goed alternatief weet (indoor schaalmodellen).
     
  2. Peter Den

    Peter Den PH-SAM

    Lid geworden:
    2 dec 2005
    Berichten:
    1.678
    Locatie:
    Voorburg
    Wie negeert in zijn redenering de instelhoek?
     
  3. DHZ

    DHZ In Memoriam

    Lid geworden:
    26 aug 2012
    Berichten:
    270
    Locatie:
    Modelvliegclub Stadskanaal & Omstreken
    https://easybuiltmodels.com/esaki.htm
     
  4. Toon Verbruggen

    Toon Verbruggen

    Lid geworden:
    15 jul 2018
    Berichten:
    322
    Locatie:
    Dendermonde
    Dat zal niet gaan vrees ik:
    Shipping daily! During this difficult time Easy Built Models is shipping every day so you can keep busy while sheltering at home. Currently shipping is limited to addresses in the USA (50 states only) and Canada. Sorry no overseas shipments including APO, DPO, FPO, US territories.
    Daarbij, het wordt niet meer geproduceerd, dus we gaan sowiso in de problemen geraken in de toekomst.
     
  5. jef

    jef PH-SAM

    Lid geworden:
    14 jan 2011
    Berichten:
    1.875
    Locatie:
    Hulshout Belgiƫ
  6. Toon Verbruggen

    Toon Verbruggen

    Lid geworden:
    15 jul 2018
    Berichten:
    322
    Locatie:
    Dendermonde
    Ik zie geen Esaki staan... En hoe dan ook, het wordt niet meer gemaakt dus we komen zonder te zitten binnenkort.
     
  7. BBruins

    BBruins

    Lid geworden:
    20 dec 2014
    Berichten:
    1.569
    Locatie:
    Den Haag
    Als je t vind. Kwestie van hamsteren. Esaki is nodig op peanut en pistachio.

    Op grotere modellen kan prima alternatief tissue. Sams bied prima alternatieven alleen even mailen voor de gewichten. Die staan er niet bij. Mike Woodhouse heeft wellicht nog wel prima tissue. Goed zoeken, easybuild tissue is prima, heb er wat van liggen. Easybuild levert nu niet naar Europa maar dat is niet eeuwigdurend dat ze dat niet doen.
     
  8. BBruins

    BBruins

    Lid geworden:
    20 dec 2014
    Berichten:
    1.569
    Locatie:
    Den Haag
    https://www.freeflightsupplies.co.uk/index.php/products/lightweight-covering-materials

    Mike heeft nog wat voorraad dus snel bestellen. Wel even geduld het duurt even voordat het er vervolgens is. Het condensator papier is ook prima en mooi licht. De vrije vlucht wereld kennende vind iemand wel weer een alternatief. Er zijn veel fora en groepen tegenwoordig op facebook waar mensen veel tips en ideeen delen van over de hele wereld.
     
  9. DHZ

    DHZ In Memoriam

    Lid geworden:
    26 aug 2012
    Berichten:
    270
    Locatie:
    Modelvliegclub Stadskanaal & Omstreken
    Easy Built Models lijkt al met een alternatief bezig te zijn, de "Mt Fuji" Tissue en ook hebben zij "Gampi" (zelf van kleur te voorzien, bijv. met pastelkrijt). Dat lost nog niet het verzendprobleem op maar wellicht ken je mensen in de VS die als tussenstation willen dienen...
     
  10. Toon Verbruggen

    Toon Verbruggen

    Lid geworden:
    15 jul 2018
    Berichten:
    322
    Locatie:
    Dendermonde
    Er lijkt al een alternatief op komst te zijn, carnavalspapier... :rolleyes:
     
  11. stunthenk

    stunthenk PH-SAM

    Lid geworden:
    7 feb 2006
    Berichten:
    1.235
    Locatie:
    Amersfoort
    IMG_1546.JPG Er kwam een vraag van een nieuwe VV vlieger over hoe dat nou zit met het stabilo van een Tomboy. Ik denk dat het wel handig is dat ik mijn antwoord ook hier neerzet, wellicht zit er nog iemand met dezelfde vraag.

    Bij Vrije Vlucht wil je een termiek rem hebben, voor het geval je model in een sterke bel terecht komt en je hem kwijtraakt. Daarom moet het stabilo van een VV model op kunnen klappen. Je hebt verder een timer nodig, die instelbaar is op de tijd die je het model wilt laten vliegen. Als de timer afloopt, schiet de lijn die het stabilo aan de achterkant naar beneden houdt los, en trekt de elastiek aan de voorkant het stabilo omhoog naar een hoek van tussen de 30 en 45 graden.

    Het stabilo moet dus met zijn voorlijst tegen een stop rusten, meestal een balsa latje aan de voorkant van het 1mm triplex stabiloplatform. Aan de voorkant moet dus ook een haakje zitten, om het elastiekje in te haken, dat dan vervolgens onder de romp doorloopt naar de andere kant, waar het weer ingehaakt wordt. De lijn zit aan de achterkant van het stabilo aan een pennetje van hout of staaldraad, en loopt aan de onderkant van de romp en daarna de zijkant naar de timer, die meestal ongeveer in het zwaartepunt zit. De lijn wordt aan de romp geleid door middel van oogjes of kleine stukjes alu buis.

    Er zijn mechanische timers (klokjes) en elektronische die een kleine servo bedienen die 90 graden draait en zo de lijn losgooit.

    Ik heb even mijn Tomboy er als voorbeeld bijgepakt. Op de 1e foto zie je de lijn aangehaakt aan de timer, die op 1,5 minuut staat. De tweede foto geeft een beeld van hoe het stabilo vastzit. In dit geval met twee elastiekjes, elk aan een haakje en om een uitstulping van het stabiloplatform geleid. En het haakje aan de achterkant is hier een omgebogen speld die in de achterlijst van het kielvlak is gelijmd. In de 3e foto is de timer afgelopen, de lijn los van de timer maar tegengehouden door het voorste geleidingsbusje, en het stabilo opgeklapt.
    IMG_1539.JPG
    IMG_1540.JPG
    IMG_1541.JPG

    Je begrijpt dat er over hoe het elastiek loopt en waar de haakjes en pennetjes zitten, de nodige variaties zijn die onder andere door eigenschappen van het model worden bepaald.
    Dan de elektronische variant. In dit model zit een Meijdam timer, die zowel de motorloop als de termiekrem regelt. (Er is ook een variant zonder motorregelaar). Als de timer afloopt, draait de servoarm een kwart slag naar achteren, en de lijn schiet los. Bij dit model zit er een beuken rondhoutje door de romp, en een opening onder in het kielvlak waar het elastiekje doorheen gaat. Aan de achterkant steekt een stukje staaldraad uit de achterlijst, waar de lijn aangehaakt wordt. En er is nog een tweede lijntje wat van het stabilo naar een haakje achteraan de romp loopt. Dit is een uitslagbegrenzer, voor de veiligheid. Zie bovenste foto, die hoort eigenlijk hier!
    IMG_1542.JPG
    IMG_1543.JPG
    Bekijk bijlage 401031
     
    Laatst bewerkt: 28 okt 2020
    jef en Peter Den vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina