Verslag van de Willem barentsz van Kolderstok schaal 1:50

Momenteel bezig met de spanten in de valse kiel te lijmen. Spant 1 krijgt een extra stukje hout voor de latere fokkemast, links achterkant en rechts voorkant;
JPG_0844_5894_bewerkt-1.jpg


Aan het middenstukje (M in de bouwbeschrijving) van spant 11 wat respectievelijk de spiegelplaat is heb ik een kleine aanpassing gedaan waardoor het naar mij idee wat makkelijker word.
JPG_0841_5891_bewerkt-1.jpg

A is de plaat met de stukjes zoals ze in de kit zitten, aan de latjes te zien die ik er op heb gelegd zit er wel wat verschil in de kromming, die je ook gewoon wat kan bij schuren om het gelijk te maken.
Ik heb een kleinstukje hout verwijderd (B bij het pijltje) waardoor je M (het middenstukje) een beetje kan schuiven, zodat te zien op (C) je wat minder schuurwerk hebt. Voor de beplanking maakt het verder niets uit, er blijft ruim voldoende draagvlak over, het scheelt slechts 3 mm. Het middenstukje op plaatje C moet voor het verlijmen nog wel een tikkie omhoog, omdat de latere beplanking wel een licht kromming moet krijgen, het op maat schuren word nu iets simpeler.
 
Voor dat je de romp gaat beplanken moet spant 11 (spiegelplaat) ook achter aan de valse kiel worden gelijmd. Het kan echter nodig zijn dat de onderkant van de spiegel wat moet worden bij geschuurd zodat de achtersteven hier straks goed op aansluit. Voor de ervaren bouwer is dit misschien logisch, maar ik kan me voorstellen dat een beginnende bouwer de plaat gewoon vast lijmt. vandaar dat ik dit even laat zien.

Op de foto hieronder heb ik de plaat al bijgewerkt bij de rode pijltjes zodat de steven netjes past en daarna de plaat aan de kiel gelijmd,
JPG_0854_5900_bewerkt-1.jpg


Nadat ik eerst de steven had ontdaan van roet en uitstekende snijstukjes van het lazeren, heb ik die aan de onderkant gelijk met de kiel tegen de valse kiel gehouden en daarna de plaat afgetekend en het overvloedige materiaal weggeschuurd,
JPG_0855_5901_bewerkt-2.jpg

Het blauwe pijltje boven toont dat de spiegel nu precies tegen de inkeping van de steven past terwijl de onderste blauwe pijltjes laten zien dat de steven exact gelijk ligt met de onderkant van de valse kiel.
Tussen de rode pijltjes is 12 mm weggeschuurd wat neer komt op 2 plank breedtes en 1 mm diep voor de latere beplanking die tot de achterkant van de steven doorlopen. De steven kan pas worden vast gelijmd als de spanten zijn afgeschuind voor de beplanking.
 
Het zijn toch weer tippies waar ook ietsie gevorderde bouwers wat aan hebben hoor!
Je gaat overigens wel ver in het weghalen van de laserverbranding. Het meeste verdwijnt wel na afschuining. Ik had niet het idee dat het nadelig zou zijn met het verlijmen. Maar tja..... keurig tot nu toe.
 
Waarschijnlijk heb je wel gelijk, maar het is de aard van het beestje zal ik maar zeggen, het hoort bij mijn manier van werken/bouwen.

Deze meesterbouwer heeft niet voor niets meer dan 9000 like’s opgebouwd hierdoor.:yes:

groet Cor
 
Vanmiddag de luiken op het A-dek gemaakt en bezig met de beplanking van dit dek. Het beplanken gebeurd in dit geval een beetje orthodox, ik heb niets uitgemeten en latjes van ongelijke dikte en/of breedte laat ik ook zo, omdat dit dek zo goed als geheel later aan het oog onttrokken word. Slechts zichtbaar later door een kleine opening waar ook nog een trap in komt en een rooster waar je volgens mij nauwelijks door kan kijken en zeker geen details gaat zien. Dus om dit alles super netjes te doen is naar mijn mening niet echt nodig.
JPG_0859_5905_bewerkt-1.jpg
 
Heel strak weer die spiegel! En het dek vind ik ook heel mooi. Wat voor hout is dat? Bij mijn dekplankjes zit er eigenlijk helemaal geen structuur in, dat is gewoon bleek hout. Soort waaibomenhout, ik heb er geen verstand van... :rolleyes:
 
Heel strak weer die spiegel! En het dek vind ik ook heel mooi. Wat voor hout is dat? Bij mijn dekplankjes zit er eigenlijk helemaal geen structuur in, dat is gewoon bleek hout. Soort waaibomenhout, ik heb er geen verstand van... :rolleyes:
De dek plankjes zijn van abachi, (0,7 x 4mm) net als tanganyka (ik weet niet of ik het goed schrijf) is dit hout bij uitstek geschikt om je dekken te beplanken, beide mooi van kleur en structuur. het hout is wel redelijk zacht, met als voordeel dat het goed te snijden en te schuren is.
 
Het a-dek heb ik vanmiddag verder beplankt (iets minder dan de beschrijving laat zien om de zelfde reden als in post 50 op deze pagina), daarna toch een beetje licht opgeschuurd en in de D-Oil gezet, één laagje. Het voordeel van deze olie is dat de naden tussen de planken wat beter tot zijn recht komen en het beschermd natuurlijk ook je hout, tevens leeft het notenhout helemaal op te zien aan de luiken,
JPG_0861_5907_bewerkt-1.jpg

Nu bezig met afschuinen van de spanten voor de huidbeplanking....
 
Back
Top