Altijd een mooie discussie over dragende of niet dragende stabilo's of stabilo profielen.
1. Welving of geen welving heeft geen invloed op het gedrag bij hoge of lage snelheden, zoals bv het gaan duiken genoemd in post 147.
De toe- of afname van de lift bij veranderende invalshoek is identiek in het normale vlieg gebied, onafhankelijk van de welving. Alleen de absolute invalshoek bij een bepaalde liftcoëfficiënt verandert bij wijziging van de welving. Dit als gevolg van de andere nul lift invalshoek van het profiel/stabilo.
M.a.w. Je hebt drie stabilo's hebt met de zelfde afmetingen maar met drie verschillende welvingen, en de instelhoek op ieder stabilo is aangepast voor de nul lift hoeken. In dit geval zullen deze voor stabiliteit identiek zijn. Binnen de beperking dat het stabilo niet overtrekt.
2. Tijdens een normale rustige zweefvlucht zal het stabilo een positieve lift leveren, in een goed getrimde situatie zal het stabilo met een Cl vliegen die ongeveer 0.2 lager ligt dan dat van de vleugel. Voor deze situatie zal een profiel met wat positieve welving een weerstandsvoordeel opleveren.
3. Alleen bij heel snel vliegen zal een stabilo een negatieve lift moeten leveren, eea afhankelijk van de welving van het vleugelprofiel. Wanneer vooral super snel gevlogen moet worden kan een negatieve welving van voordeel zijn.
De punten 2 en 3 samen vattend, wordt het duidelijk dat een vast stabilo met hoogteroer eigenlijk sub-optimaal is, zeker in geval van een vleugel zonder kleppen.
Immers:
Wanneer je langzaam wilt vliegen staat je hoogteroer naar boven terwijl je een positieve lift hebt op je stabilo.
Wanneer je snel vliegt staat je hoogteroer naar beneden terwijl je stabilo een negatieve lift levert.
In beide gevallen worden de verkeerde stabilo profielen toegepast, met meer weerstand dan nodig.
Een pendel stabilo levert daarmee in alle gevallen een beter resultaat. Alleen de aansturing is kritischer ten aanzien van speling en krachten.
In de grote luchtvaart is daarom het 'vaste' deel van het stabilo instelbaar in de vlucht en wordt gebruikt als trim, terwijl het roer alleen als stuur input wordt gebruikt.
Bij zwevers met welvingskleppen is de situatie anders. Bij lage snelheden zijn de kleppen wat lager gesteld en heeft het vleugelprofiel meer welving, bij snel vliegen omgekeerd.
Daarmee is er voor de trim bij die verschillende snelheden in het algemeen nauwelijks een hoogteroer uitslag nodig. Daarmee is er in dit soort toestellen minder voordeel van een pendel hoogteroer.