Status mei 2024: bijna klaar. Verslag tot nu:
Airwolf romp met TT Raptor Titan .50 nitro mechanics
Algemene gegevens:
De romp is een Roban 600 Fiberglas Airwolf van Scaleflying.de uit Duitsland. Lengte 131mm en door de geheel afneembare voor-romp uitstekend geschikt voor nitro modellen door de zeer goede toegankelijkheid bij alle onderdelen en tank.
Extra electronica: een navigatie verlichtingssetje van 8 LED lampjes, een "servo delay-movement setje "voor een mooier effect van het intrekbaar landingsgestel en een benzinelevel-sensor met LED’s voor het bewaken van het (onzichtbare) fuel level.
Ontvangst pakket: 24-5-2020, levertijd 4 dagen uit Duitsland. Perfect verpakt, heel erg degelijk in een dubbele doos. Kompleet en kleine onderdelen netjes separaat verpakt. Top quality romp en overige onderdelen, inclusief retractable en geveerd landingsgestel.
Alleen de bijgeleverde bouwinstructie was van een Airwolf 250 en klopte van geen kant. Ook de van scaleflying.de gedownloade correcte bouwinstructie was zeer slecht, te beknopt, incompleet en foutief op veel punten. Tip: oriënteer je heel goed via youtube op de reeds gebouwde Airwolf modellen en bereidt je goed voor, vóór je gaat beginnen.
Attentie 1: er worden 2 configuraties geleverd in de bouwdoos voor het intrekbare landingsgestel: 1 met 2 servos (beschreven) en 1 met 1 servo (wel onderdelen aanwezig, niet beschreven)
Attentie 2: Nergens staat beschreven hoe de afneembare cockpit verwijderd moet worden. Deze zit met magneten en nokjes vast, maar kan alleen verwijderd worden als beide deuren geopend zijn!!!!
Opstarten.
- Ik ben zelf een matige vlieger, druk aan het oefenen voor nose-in en een betere forward flight. Ik wil geen 3D vlieger worden, maar vind scaleflying wel aantrekkelijker, ook omdat ik zowel van vliegen, de electronica en het bouwen houdt. Vandaar de aankoop van de mooie Roban Airwolf 600 romp.
Daarom wil ik tijdens het bouwen kunnen blijven vliegen, met de Pod&Boom van de TT Raptor Titan 50.
Maar omdat het belangrijk is om veel te passen en te meten ben ik begonnen met een 100% op maat 3D model te maken van stevig karton van de Raptor-Pod.
Zo kan ik checken of de positie van de servo voor het landingsgestel op een goede plek zit en kan ik beter de juiste inbouwhoogte bepalen.
Ook verwacht ik in het frame een extra spant te moeten maken om trillingen van de body tegen te gaan en een betere bevestiging van de pod aan de romp te krijgen. En een extra bevestiging aan de bovenzijde aan het frame vast te maken. (De extra spant heb ik moeten laten vervallen: na passen van de pod bleek er geen ruimte voor te zijn. De ruimte binnenin voor de Raptor Titan 50 is zeer krap.
Stap 1: Landingsgestel in bouwen.
Ik moet kiezen voor een inbouw met 2 servo's, omdat de uitlaat de verbindingsstangen naar een van de landingswielen blokkeert.
Eerst wordt met behulp van de kartonnen pod (met een boom bevestigd) de plaats, positie van de pod goed uitgemeten en afgetaped. Tientallen keren proberen en exact meten. De plaats van de nieuwe spant is gepland meteen achter het frame op het hoogste punt van de romp. Passen en meten met de stangen van het landingsgestel en de juiste positie van het frame.
Het kostte wat moeiten en uitboren van de bussen om de stuurstangen van de achterwielen goed passend en soepel lopend te krijgen.
Het afstellen van het landingsgestel is ontzettend tijdrovend. Het gaat om het afstelen van 2 servos op 1 kanaal met 2 verschillende retracts.
Omdat de huidige Servo delay modul geen servoweginstelling ondersteunt, heb ik een andere aan moeten schaffen.
Stap 2: Electronics
- Ik heb aan apart schakelaar circuit gemaakt , omdat ik verlichte aan/uit toets en Boordverlichting knoppen wilde gebruiken. Deze 2 knoppen en het printplaatje met de schakeling voor de fuel level sensor heb ik gemonteerd op een plywood plankje aan de binnen zijde van de zijkant van de romp. (Glasvezel geleidt stroom!)
Op de fueltank zelf dus de fuel level sensor gemonteerd en 2 groene LED’s en 2 rode LED’s in de achterzijde van de romp gemonteerd. Er brandt ter controle van het benzineniveau altijd een rode of groene LED.
Voor de navigatielights heb ik de switch en aansluiting al gemaakt, maar vanwege tijdbesparing nog niet de NAV-LED’s zelf ingebouwd.
Eveneens een externe connector gemaakt voor aansluiting van de gloeiplug.
Met dank aan de vele tips mbt de warmtegeleiding, heb ik van een hittebestendige silliconen bakmat (ex HEMA) een behuizing gemaakt om de open ruimte van het raptor frame heen. Hierdoor wordt het grootste deel van de warme lucht van de cylinder naar buiten de romp geleid en kan niet meer aangezogen worden voor de nieuwe koellucht. Was veel passen en malletjes maken , maar lijkt te werken
Tanken gebeurt via een net bereikbaar slangetje bij de carburateur. De tank zelf zit helemaal diep in de romp ingebouwd. 3D tank is verwijderd, niet nodig.l
Stap 3: Mechaniek inbouwen
De steunen voor bevestiging van de pod zijn van metaal gemaakt en voorzien van dempend rubber tegen de trillingen van de motor (Nitro!). Vanwege de bereikbaarheid van de schroeven, zijn de metaalplaatjes iets breder dan de bevestigingsgaten in de Pod. De nieuwe plywood verhogingsstukken zijn eerst bewerkt met hout-imprigneer tegen inwerking van gelekte fuel.
Om de krachten beter te verdelen en de glasvezel romp te ontzien is een extra plywood plaatje met 2 componenten lijm volvlaks op de modelbodem gelijmd.
Na het testen van de motor en controle van alle bevestigingen de pod in de romp geschoven en middelvast gefixeerd, zodat de dempingsrubbers ruimte hebben om hun werk te doen. Alles past precies, maar heel krap.
Afwijkend van de (beknopte) bouwinstructie monteer ik de meegeleverd donus aan het begin van de staartbuis en maak ik een extra nieuwe Donut aan het einde van de staartbuis. In het Airwolf staart huis moeten een paar extra openingen worden gemaakt om de schroeven te bereiken om het staartrotor huis van de R50 vast te kunnen maken, Deze zitten onbereikbaar in de staartbuis.
Voorde uitlaatgassen heb ik een speciaal 10mm silliconestuk besteld, om de uitlaat gassen, tussen de stuurbuizen van het landingsgestel door naar een opening in de romp te lijden. Eenmaal vast kun je hier ook niet meer bijkomen.
Boven aan de romp wordt een extra metalen plaatje gemaakt tussen het R50 frame en de Airwolf romp voor versteviging en anti-vibratie aan de bovenzijde van de romp. Beide zijden voorzien van dempende rubberstukjes.
De bouw is bijna klaar. De kanonnen aan de onderzijde vastmaken, de staart passend maken. Het metalen steunstuk onder aan de vertikale staart is te groot, waardoor de hel niet vrij op de grond staat en het stalen stuk snel afbreekt. Wordt ingekort.
Ook blijkt de Raptor, terwijl het totale gewicht in orde is (plmn 5000grm) te ver door de wielen te zakken. Bij het voorwiel is de positie zo onhandig, dat de vering bijna helemaal niet werkt en het voorwiel heel stug blijft.
Door plaatsing van extra ringen op de vering van de achtervering, blijft de veerweg hetzelfde, maar wordt de weerstand van de veer hoger.
Stap 4: Draaien, testen,vliegen
Nadat de functionele bouw klaar is (nog geen lights en verlicht dashboard) ga ik testen of de motor nog goed loopt, hoed het met de hitte van romp en motor gaat en de vibraties.
Status mei 2024:
Na 2-3x draaien op de grond, heb ik het benzinemengsel flink rijker moeten zetten , omdat de motor na een tijdje toch nog te heet werd en er te weinig smoke was. De motor draait daarom nog niet 100% betrouwbaar, nog een extra test op de grond doen, voordat we de lucht in gaan. Met vibraties en overige afstelling zit het goed.
Mogelijk wel een probleem bij het opstijgen, omdat 1 wiel een fractie langer op de grond staat, waardoor de heli een draai maakt, die ik meten al moet corrigeren… Mogelijk zit het zwaartepunt net niet in het midden. Dart komt ook omdat de handgemaakte glasvezel romp, nooit helemaal hetzelfde is en dezelfde vorm heeft. Ook is de inbouw van deze nitro R50 in zo’n romp volkomen nieuw, dus waar het zwaartepunt precies moet liggen is try en error..