Ik dacht dat aileron en rol hetzelfde betekende. Om het voor alle duidelijkheid met andere woorden te schrijven : het naar links en rechts wiegen van de heli zonder voorwaartse beweging. 't Zelfde gebeurt met de nickfunctie (naar voren of achteren bewegen), hierbij moeten de linker en rechter blades blijven stilstaan, en dit is nu ook niet het geval !!!
Wat je bovenstaand beschrijft is (sorry voor deze wijze van uitdrukken)
ONTZETTEND FOUT!!!!
Ik bedoel dat echt niet neerbuigend of vervelend, maar het is een van de meest elementaire fouten bij een meerbladsrotor, en het kan jou en andere mensen heel veel schade kosten als dit misverstand blijft bestaan!
Als jij een NICK commando geeft (stick naar voren of naar achteren), moeten de bladen boven de staartboom en recht vooruit wijzend, stil blijven staan, en moeten beide bladen die zijwaarts staan, van achteren gezien ALLEBEI met de stick mee bewegen (dus "naar voren rollen" als de stick naar voren gaat).
Evenzo: als je de stick links/rechts beweegt, moeten de bladen boven de staartboom en recht naar voren wijzend, van achteren gezien dezelfde kant uit rollen als dat je de stick beweegt. De bladen die recht naar opzij wijzen moeten nu onbeweeglijk blijven.
Dit geldt voor ALLE multiblade rotors (bij 3 of 5 bladen gewoon één blad boven de boom zetten, of één blad haaks opzij draaien voor de test) en is onafhankelijk van de draairichting, en onafhankelijk van leading edge of trailing edge aansturing....
Om het wat duidelijker te zeggen: als je de bladen er uit haalt, en je vervangt de bladbouten door satéh-prikkers, dan moeten de bovenkanten van de Satéh-prikkers dezelfde kant uit gaan als de stick.
Kijk de Vario Bouwtekening er maar op na....
Je fout zit dus in een phasing die aanvankelijk 90 graden verkeerd stond....
Dat je heli nu wel enigszins goed reageert, komt als volgt: op de grond gaan je bladen alle kanten op, negeer dat.
In de lucht: jij duwt de stick naar voren, en de heli reageert met een beweging schuin naar voren, want je phasing staat verkeerd. Maar je FBL detecteert die schuine afwijking, en corrigeert onmiddellijk. Daar merk jij helemaal niets van, zo snel gaat dat.
Maar het betekent dat de FBL ook zichzelf continue staat te corrigeren, want een windvlaag levert een aanvankelijk scheve reactie van de FBL op, die hij daarna zelf bliksemsnel corrigeert....
Ik denk wel, dat deze situatie het stroomverbruik van je servo's drastisch verhoogt....
Groet, Bert