Bouwverslag Zwarte Zee

Indien je niet wilt wachten op het verzachten van hout in kokend water, zijn er ook speciale bouten waarmee je het hout kan buigen. Zelf doe ik het geregeld met een verfbrander, en dan rustig aan stukje bij beetje buigen tot gewenst resultaat.
 
AAF85EA7-E3C2-4F45-870B-406BF2D7C5B1.jpeg
 
Mijn derde handje is binnen en komt al van pas. Even een foeilelijk plastic onderdeel vervangen door een houten. Zit op het voordek, ben over net zo een ooit lelijk gevallen, hoe heet dat ding?
 
Handig zo’n derde handje. Heb er zelf ooit eens gekregen en toen dacht ik nog: ach, die ga ik vast niet gebruiken... Ik heb hem inmiddels al heel vaak gebruikt en is voor mij een onmisbaar stukje gereedschap
 
Opbouw zit in elkaar. Schuren van elk deel, gronden en dan vastlijmen is nu aan de beurt. Poehee het viel niet mee om de gebogen delen te lijmen.
 
Gebogen delen zijn altijd lastig. Ik zie in je laatste foto dat het schuine gedeelte aan de zijkant weer loskomt, klopt dat?
Verder ben je al goed op weg. Ben je er al over uit of je de boel gaat spuiten of gewoon schilderen?
 
Verrek ik zie het! Nee, niet spuiten, lekker schilderen. Ik ga de rotzak opnieuw lijmen. Met een lapje erachter.
 
Verrek ik zie het! Nee, niet spuiten, lekker schilderen. Ik ga de rotzak opnieuw lijmen. Met een lapje erachter.

Lekker ouderwets kliederen met een kwastje, leuk!
Ik weet niet welke lijm je gebruikt, maar je zou kunnen overwegen om de delen die wat meer onder spanning staan vast te zetten met CA, oftewel secondelijm. ZAP heeft ze in verschillende diktes. Zelf gebruik ik veel de medium variant, voor alles eigenlijk wel goed, hoewel de iets dikkere (duurt ietsje langer) een wat meer vullend vermogen heeft. Zo kan je bijvoorbeeld met die lijm gedeeltes even snel vastzetten en eventueel de rest lijmen met universele houtlijm. Scheelt je ook lappies linnen te gebruiken.
Kleine kritische opmerking, en ik snap je enthousiasme, maar probeer niet te haastig te werken. Her en der spot ik toch wel wat aandachtspuntjes mbt afwerking. Neem je tijd om sommige dingen even te bewerken alvorens je ze plaatst, zodat het geheel straks wat strakker in elkaar steekt. Mijn ervaring leert dat de houten lasergesneden delen toch wel nabewerking nodig hebben om ze goed passend te krijgen.

Voor de rest lekker bezig en blijf het volgen
 
Oh die laser deed het op een plank slechts half. Drama. Heel gedoe om het los te snijden. Geduld is iets wat ik wel heb, die haas van mijn profiel is een pentekening door mij gemaakt, dertig uur zit er in... dus dat komt wel goed. En vergeet niet dat ik er twaalf uur per dag in steek, afgekeurd zijn heeft voordelen. Dit is slechts een coronaproject omdat ik de deur niet uit mag....
 
Tekenen heb ik het geduld niet voor, dus respect daarvoor!
Tja, corona voor sommigen een voordeel, voor de ander weer een nadeel. Blijf lekker bezig en word vast een leuk schip! :)
 
Dit is uit een verslag van de eerste reis van de zwarte zee. Anker oranje, (?) schoorsteen blauwe band, achterdek vrijwel ijzeroxiderood, op de beugels na. De kleur groen van de dekken is veel minder groen als ik wel langs zie komen. De vita nova had ook een groen dek, die kleur vond ik wel mooi. Poorten wit van binnen, gele belettering. Even ter orientatie nagezocht. Wat een schip en erg interessant om te lezen. Scheepspraat, voor wie het nog niet gelezen heeft....
 
Ha Marijke,
Heb net even bijgelezen, je schiet lekker op maar met 12 uur per dag vlot het zeker wel.

Het anker is niet oranje maar roest bruin.
Ik heb de kleurstelling gebruikt zoals ze van de werf af werd opgeleverd, overigens heb ik me niet aan RAL kleuren gehouden maar meer op gevoel wat ik juist vond.
Een soort dichterlijke vrijheid zeg maar.

Ik heb het verslag van haar eerste reis ook gebruikt als leidraad voor de bouw, kleine dingetjes aangepast tijdens de bouw om het origineel meer te benaderen.
Zo heb ik de kaapstander op het voordek in de golfbreker geplaatst in plaats van er voor zoals de tekening aangeeft.
Dezelfde persoon heeft later nog eens een reis op de Zwarte Zee gemaakt maar toen was ze al in de Smit kleuren, ook daar heeft hij een verslag van gemaakt.

Nog een tip voor het schilderen van de opbouw.
Op de overgang tussen de liggende en staande delen zit oorspronkelijk rondom een zwarte rand.
Ik weet niet of je die er ook op wil zetten maar wacht daar niet te lang mee want anders kom je er niet meer bij om dat netjes te doen, ik heb een deel niet gedaan om die reden.
De houten dekplanken (op de verschillende dekken) heb ik in de blanke jachtlak gezet.

Een vraagje: Er zitten 2 latje op elkaar aan de voorzijde van het stuurhuis net boven de ramen, wat is daar het doel van?

Ik kijk nog eens goed naar je foto's maar op het achterdek heb je de grote opbouw verkeerd om staan, ik weet niet of je dat nog kan corrigeren?

Vlotte voortgang, de mijne heeft 7 jaar moeten wachten totdat ze gereed was.

Succes.

Groet,
Mathieu
 
Een vraagje: Er zitten 2 latje op elkaar aan de voorzijde van het stuurhuis net boven de ramen, wat is daar het doel van?
Die latjes vullen de loze ruimte op van niet genoeg gebogen zijn. Inmiddels netjes geschuurd, geplamuurd en gegrond. Ik vond het niet mooi genoeg. Nu is mijn stuurhuis netjes rond.
 
Back
Top