Ik denk persoonlijk dat veel mensen veel te simpel denken over 3D tekenen en printen. 3D tekenen is een verzamelbegrip. Als je iemand vraagt of ie kan 3D tekenen is dat hetzelfde als dat je die persoon vraagt of hij kan praten: het is een heel algemene vraag maar je weet vervolgens niet welke talen die persoon spreekt, welke woorden hij wel of niet kan uitspreken, welk accent diegene heeft etc.
3D tekenen voor printen is weer heel anders dan tekenen voor films/games/animatie. Bij het eerste moet je zoveel mogelijk detail toevoegen, bij het tweede is het een kwestie van zoveel mogelijk optische trucjes gebruiken dat een model er 'en profil' goed uitziet, maar dat het in werkelijkheid zo weinig mogelijk data gebruikt. Je kunt veel modellen die op internet rondzweven dus niet zomaar gebruiken om mee te printen. En er zit een gigantisch verschil tussen het tekenen van vormen zoals kanonnen (hiervoor gebruik je een heleboel standaard geometrische vormen zoals cilinders, bollen en kubussen) en het tekenen van organische vormen zoals boegbeelden en andere ornamenten, waar je eigenlijk alleen maar een fatsoenlijk model krijgt door digitaal te boetseren. Dit zijn twee geheel verschillende manieren van tekenen.
Daarbuiten moet je er ook weer rekening mee houden dat lang niet elk ontwerp ook daadwerkelijk geprint kan worden. Mensen denken dat als je een 3D bestandje hebt je op een knopje kunt drukken en dat het dan vanzelf uit de printer rolt, maar dat is niet waar. Als je veel uitsteeksels hebt komt je hele model vast te zitten in supportmateriaal, en zelfs met een oplosbaar materiaal zoals PVA ga je blijven zien dat het model daar ergens aan vast heeft gezeten, maar je hebt wel het voordeel dat niks afbreekt bij het verwijderen van het support materiaal. Qua detail is zelfs 0.05mm laagdikte eigenlijk onvoldoende voor hetgeen wij willen maken, je blijft dan nog steeds de laagjes zien. Een SLA (resin) printer is dan beter, maar ook die heeft vaak supportmateriaal nodig wat je achteraf weer af moet knippen en snijden.