Countryman -> Countr-e-man, van Mike Trew

Discussie in 'Zweefvliegen' gestart door jacobbos, 3 dec 2008.

 1. VINTAGE FLYER

  VINTAGE FLYER

  Lid geworden:
  12 feb 2005
  Berichten:
  1.706
  Locatie:
  heerlen
  deze foto is de oude moteropzet van de graupner silentius , ik loop altijd nog met de gedachte om hier n univerzeel elektro moteropzet systeem van te maken voor bv n cirrus , mosquito ,amigo enzenz ,en dan alleen met n per toestel verschilend houten onderstuk te werken ,de motersteun aanpassen voor n elektrotje met klaprop of vaste prop ? en de tankruimte gebruiken voor de regelaar met koelschoepjes voor de koeling !:yes: of draaien en dan gebruiken als duwprop !t voordeel hiervan is dat het klapropje vrij kan aan lopen :yes: wel echt vintage of niet jacob leuk ideetje toch :grin:

  [​IMG]
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
 2. Digitalflyer

  Digitalflyer

  Lid geworden:
  30 mei 2013
  Berichten:
  1
  Countryman Glider

  Does anyone know what the Rib Section is so I can have a set Lazer Cut

  Thanks

  Neil
   
 3. Wubbe

  Wubbe

  Lid geworden:
  22 mrt 2005
  Berichten:
  3.353
  Locatie:
  Haarlem
  Zeg Jacob,

  Ik zie in het filmpje van de Gerlitzen jou 'basteln' met een ktw-achtig mechaniek.
  Was dat soms voor de Country-man? (die trouwens wel ontbrak in de diverse filmpjes, was di wel mee naar Oostenrijk?)
   
 4. jacobbos

  jacobbos

  Lid geworden:
  13 apr 2008
  Berichten:
  3.070
  Locatie:
  Gorredijk. FRL
  Wubbe,

  De Countryman was niet mee :( Paar weken geleden een minder handige landing gemaakt, dus er moet nog wat gerepareerd worden. Het vliegen met de het opzetstuk ging prima, echter had ik wat nylon ringen ter opvulling op de motoras om de propellor wat verder van het opzetstuk vandaan te krijgen. Daarnaast heb ik er een plaatje op gemonteerd die er voor zorgen dat de bladen niet kunnen doorslaan naar de andere kant bij het opstarten.

  De nylon ringen zijn er de oorzaak van dat dit plaatje wat verschoven is zodat er precies op het verkeerde moment toch een blad naar de andere kant doorsloeg. Dat moment was dat ik laag en langzaam vloog en weer op de motor naar boven wilde. Gevolg was enorme vibratie, instinctief trok ik de gasknuppel dicht (30 jaar geleden als motorpiloot gestart), echter dat is nu de knuppel voor kleppen uit... Dus laag en langzaam werd veel te laag en veel te langzaam, overtrokken, en op een vleugel geland. Schade viel mee, her en der wat barstjes maar vleugelbuis is krom, en dus is er nu even niet mee te vliegen.

  En dat KTW achtige dingetje is een Tri-copter opgebouwd volgens deze site.

  Thuis had ik de armen gereed gemaakt met de motoren, echter na installatie en veel soldeerwerk in Gerlitzen bleken de houten armen teveel te vibreren. Thuis inmiddels van kortere en aluminum vierkantstaaf voorzien. Ben nu dagelijks een paar vluchten aan het maken om hier mee te leren sturen, is totaal anders en best wel lastig. Bovendien moet ik denk ik nog wat afstellen aan het KK board om meer auto-stabilisatie te verkrijgen. Is allemaal nieuw voor mij, en dus leuk!!


  Groet,

  Jacob Bos
   
 5. Japie.G

  Japie.G

  Lid geworden:
  11 mrt 2010
  Berichten:
  3.980
  Locatie:
  Raalte
  [offtopic]
  Vergeet de tricopter en bouw een quad... icm die kk2.0 vliegt dat echt als een eitje. Althans, ik vloog er de eerste keer zo mee weg, stelt echt geen reet voor. En de auto level heb ik nog nooit gebruikt. Overigens werkt die auto level pas vanaf software versie 1.5 een klein beetje normaal volgens mijn vliegmaten. Wij gebruiken de quadjes voor FPV. Framepje ontworpen en gefreesd, helemaal van hout. Dikke prima!
  [/offtopic]
   
 6. jacobbos

  jacobbos

  Lid geworden:
  13 apr 2008
  Berichten:
  3.070
  Locatie:
  Gorredijk. FRL
  Spijkertje op zijn kop... Vooral de staartboom met servo en bewegende motor is lastig om goed te krijgen. Zat er stiekum al aan te denken om inderdaad e 4e motor maar te bestellen.. hmm food fo thought

  En nu weer ontopic!
   
 7. jacobbos

  jacobbos

  Lid geworden:
  13 apr 2008
  Berichten:
  3.070
  Locatie:
  Gorredijk. FRL
  Lang geleden dat ik uberhaupt hier iets gepost heb en nog veel langer geleden dat ik iets met vliegtuigen gedaan. Er is veel gebeurd zullen we maar zeggen...

  Voor nu: mijn Climaxx is verhuisd naar een dorpje verderop naar Henk van der Meer. Bij het verplaatsen van de romp viel onlangs spontaan het motorschot van de romp. Die Climaxx heeft ook zoveel vlieguren dat hij nodig een 'overhaul' nodig heeft, daarom heb ik Henk er blij mee gemaakt. Voor hem een volgende stap in zijn vliegcarriere en voor mij kwam er materiaal vrij om de Countryman weer eens de lucht in te helpen: de motor! Een andere motor dan het opzetstuk want dat was toch wel een windmolen met veel weerstand. Dus het ruggetje in de romp is weer gesloten.

  Daarnaast is er zeker nog meer achterstallig onderhoud aan de Countryman, staartsectie heeft een tikje gehad en moet verstevigd worden. Silicone scharnieren van de flaps houden het niet helemaal lekker dus ga ik tapen. 1 Servo in de vleugel doet moeilijk en ga ik vervangen. Aansluitingen van vleugel op romp zijn door gebruik lelijk geworden. En zo zijn er nog wat optische dingen. Maar. Om met deze ranke dame te kunnen vliegen moet ze eerst wel omhoog en daar had ik dus altijd anderen voor nodig omdat er geen motor in zit. Dat is binnenkort verleden tijd. Dus de koe bij de horens gevat en de neus verwijderd, daarna vooral aan de binnenzijde ruimte moeten maken door in epoxy gegoten loodkorrels te verwijderen met een hete soldeerbout. Daarnaast veel dremelwerk. Het stof van hout dwarrelt dus weer rond en dan is heerlijk na zo'n lange tijd.

  Even een paar foto's:
  IMG_20210216_131908.jpg
  IMG_20210216_132318.jpg
  IMG_20210216_134811.jpg

  Nu even wachten op een paar spinners die zijn besteld, beetje spitse neus past denk ik wel beter, daarna het ovale voorkantje rond maken. Zin an!
   
  jan brilman, serge pot, flymax en 6 anderen vinden dit leuk.
 8. Ariel

  Ariel The First Aviators

  Lid geworden:
  8 dec 2009
  Berichten:
  2.795
  Locatie:
  Hoorn NH
  Goed bezig Jacob! :thumbsup:
  Ik wens je veel bouw plezier.

  Johannes
   
  jacobbos vindt dit leuk.
 9. serge pot

  serge pot Forum veteraan

  Lid geworden:
  20 feb 2009
  Berichten:
  6.310
  Locatie:
  daar waar ik vlieg
  Jammer van het elegante neusje, maar functie gaat boven uiterlijk.
  Mooi om je weer bezig te zien.
   
 10. jacobbos

  jacobbos

  Lid geworden:
  13 apr 2008
  Berichten:
  3.070
  Locatie:
  Gorredijk. FRL
  Met voortschrijdend inzicht, zo werk ik graag. Net als het verbouwen van een oud huis, je weet dat je dingen gaat tegen komen maar weet nog niet wat.

  De eerste horde was het verwijderen van de loodkorrels die ik met epoxy in de neus had gegoten. Wat een P....klus. Met soldeerbout, dremel, stofzuiger in de buurt en wat een stank... Maar het is gelukt met wat lelijk hak en breek werk aan de binnenzijde is het neusje nu een kleine 100 gram lichter.
  IMG_20210222_194434.jpg

  Mijn doel is dat de sleepkoppeling aanwezig blijft, er zijn een paar gasten die haar graag aan hun slepertje willen hangen ;-) De motor moet natuurlijk mooi centraal op de neus komen en daarvoor heb ik de hulp van mijn broer en zijn 3D-printer ingeroepen. Want het 'motorschot' wat er gelukkig onder het balsa vandaan komt is gewoon koud op de balsa wanden geplakt. Als ik daar dan de motor op schroef én ik maak van de ovale neus een ronde blijft er weinig oppervlak over waar de motor zijn krachten op uit mag oefenen. Daarom ga ik de neus omkleden met glasweefsel zodat er een goede verbinding tussen motorschot en rompwanden ontstaat. Omdat de spinner een diameter van 55 mm heeft heb ik in 3D een schuurmal getekend met een diameter van 54 mm met daarin alvast de gaten voor motorbevestiging op de juiste plek. Met een laagje glas over motorschot en wanden van de romp moet ik dan weer op 55 mm uitkomen. Broerlief heeft dat malletje geprint en dan werkt het ineens heel gemakkelijk. Malletje op de goed plek, aftekenen, schuren maar!
  IMG_20210222_181331.jpg

  Dit is de eerste groffe schuurronde op de schuurband, morgen met daglicht en lekker weer buiten verder schuren.

  De binnenzijde van het motorschot is door al het hak en breekwerk niet lekker vlak meer dus daarom heb ik daar een extra vlak laagje op aangebracht met wat epoxy en katoen zodat de ribbels in het motorschot goed gebruikt worden en ik een vlakke ondergrond heb om de motor op te monteren. Bovendien wordt zo ook het gat wat ik ooit gemaakt heb om lood verder in de neus te krijgen afgedicht en dat maakt het monteren van de motor ook beter.
  IMG_20210222_194833.jpg

  En ja dan moet je toch even kijken hoe de dame er ongeveer uit gaat zien halverwege de nose-job, ik denk dat ik tevreden ben!

  IMG_20210222_180841.jpg
   

  Bijgevoegde bestanden:

  GeeW, Lyckele, serge pot en 4 anderen vinden dit leuk.
 11. Ariel

  Ariel The First Aviators

  Lid geworden:
  8 dec 2009
  Berichten:
  2.795
  Locatie:
  Hoorn NH
  Goed gelukt!

  Johannes
   
  jacobbos vindt dit leuk.
 12. serge pot

  serge pot Forum veteraan

  Lid geworden:
  20 feb 2009
  Berichten:
  6.310
  Locatie:
  daar waar ik vlieg
  Die vorm is niet naar om naar te kijken. Top.
   
  jacobbos vindt dit leuk.
 13. aurectar

  aurectar

  Lid geworden:
  16 dec 2007
  Berichten:
  2.272
  Locatie:
  Kortrijk
  De esthetische ingreep valt nog mee.
  Mijn vrees blijkt dus ongegrond.
   
  jacobbos vindt dit leuk.
 14. jacobbos

  jacobbos

  Lid geworden:
  13 apr 2008
  Berichten:
  3.070
  Locatie:
  Gorredijk. FRL
  Stapje, kleine stapjes.

  De motor gemonteerd, props en spinner er op en dan is de volgende stap om het vermogen maar eens te meten. Deze motor heb ik in de Climaxx gebruikt en daarmee vloog ik op 3S. Nu naar 4S dus maar eens doormeten wat er gebeurd. Dus de tanks volgegooid (moet eerlijk zeggen dat de eerste poging met niet opgeladen accu's is uitgevoerd. . . soms wil je te snel) en de Watt meter er op. Mooie getallen, starten rond de 900 Watt en na 30 seconden inzakken naar een goede 800+ Watt. Daar gaat ze wel mee omhoog. Maar. Het motortje gaf geur af, metalige geur. Dus toch een beetje teveel van het goede voor mijn smaak. Gelukkig bied vliegmaat Justus aan om zijn propellorbak eens door te spitten en dus zijn er diverse maten onderweg. Gaan we daar eens verder mee spelen.

  Daarom nu eerst een paar volgende stapjes gezet. Bij het rond schuren van de neus ontstond er een spleet, dat is nu gedicht en weer strak.
  2021-02-28 15_16_01-Maak online fotocollages - Collage.nl.png

  Dan was er iets wat lang geleden een goed idee was en door het gebruikt kom je er achter dat dat beter kan: de aansturing van het richtingroer heb ik met 2 kevlar draden gedaan. Maar kevlar kan niet tegen schuren. Dus de aansluiting op richtingroer zal op den duur dan losgaan en het rafelt nu al lekker. Dat moet dus beter. Met wat lange gitaarsnaren is er nu een stalen verbinding, ik denk dat deze oplossing toekomst bestendiger is..
  2021-02-28 15_20_19.png

  De aansluiting op het richtingroer maak ik nog niet definitief want ik ben nog aan het puzzelen hoe ik de machinekamer voor in de neus ga inrichten, ik denk dat ik weinig hoef aan te passen om het zwaartepunt op dezelfde plek te behouden maar daar slaap ik nog een paar nachtjes over.

  Zo stiekem tussendoor wat doen brengt toch voortgang en is heerlijk om je hoofd weer even leeg te maken
   
  Ariel, serge pot, Berrie en 2 anderen vinden dit leuk.
 15. Justus

  Justus

  Lid geworden:
  8 okt 2003
  Berichten:
  3.923
  Locatie:
  Rijnsburg
  Lekker bezig Jacob!
   
  jacobbos vindt dit leuk.
 16. jacobbos

  jacobbos

  Lid geworden:
  13 apr 2008
  Berichten:
  3.070
  Locatie:
  Gorredijk. FRL
  (schroef) Verbinding met het Verleden

  De nieuwe indeling van de neus ben ik uit. De accu moet zoveel als mogelijk op de plek blijven waar hij nu ligt want het lood wat er uit gaat is bijna net zo zwaar als motor/prop/spinner wat er weer in gaat. Dus dan zeul ik geen dom gewicht meer mee maar nuttig gewicht. Dat betekent dat de huidige montageplaat voor de sleephaakservo naar achteren moet en dat daar een hoekje uitgeslepen moet worden, dan heb ik ruimte genoegd voor de accu. Zo gezegd zo gedaan. Met een alu hoekprofiel een steuntje gemaakt, schroefdraad getapt en vastgezet! Van links naar rechts is van oud naar nieuw: Sleephaak montage.png

  Dan komt de volgende uitdaging, de verbinding van servo naar sleephaak verlengen. Dat had ik met een paar kogelkoppelingen en 3 mm schroefdraad aan elkaar bevestigd maar dat 3 mm schroefdraad heb ik niet meer in huis. We hebben een lockdown dus dan bedenk je wat.. En toen ging ik 'down memory lane'.. Mijn vader met wie ik deze hobby 40 jaar geleden startte wist met niets altijd iets te maken. Dat moest ik toch ook kunnen! Het was mijn eer te na om ergens 3 mm schroefdraad te gaan bestellen om dit op te lossen. Rommelend in alle materiaalbakken kwam ik tot de volgende oplossing:


  Schroeven.png

  De huls van een kogelkoppeling geslepen, schroeven in de huls van de kogelkoppeling, schroefkoppen er af slijpen en ik had precies de lengte die ik nodig had. Bedankt pa!

  Resultaat van een uurtje knutselen is meer dan genoeg ruimte voor een dikke accu en een nog steeds functionerende sleepkoppeling. Bossie is Blij.

  IMG_20210302_190344.jpg

  Volgende stap is een bodem leggen op de stangen van de sleepkoppeling waar de accu en regelaar hun plaats vinden en dan testen met de propellers van Justus om de goede maat te vinden. Heerlijke hobby!
   
  Berrie en Justus vinden dit leuk.
 17. Justus

  Justus

  Lid geworden:
  8 okt 2003
  Berichten:
  3.923
  Locatie:
  Rijnsburg
  Ben je niet meer boos/teleuurgesteld in mij om mijn digibete dwarsheid?;):p
   
 18. jacobbos

  jacobbos

  Lid geworden:
  13 apr 2008
  Berichten:
  3.070
  Locatie:
  Gorredijk. FRL
  Ga jij maar lekker je wachtwoorden veilig stellen...

  En boos ben ik niet, slechts teleurgesteld. In mezrlf. Dat ik zo lekker hap.. Back on topic want de rest snapt hier niks van. :thumbsup:
   
  Justus vindt dit leuk.
 19. Justus

  Justus

  Lid geworden:
  8 okt 2003
  Berichten:
  3.923
  Locatie:
  Rijnsburg
 20. Justus

  Justus

  Lid geworden:
  8 okt 2003
  Berichten:
  3.923
  Locatie:
  Rijnsburg
  Ik ben benieuwd welk propje het beste gaat werken straks
   

Deel Deze Pagina