Electro setup voor Piper Pawnee 33%

dag Dirk,

in onze club mag je maar tot 19u slepen met brandstof, en aangezien we al een benzinesleper hebben, wilde ik absoluut een electro sleper. De zwevers worden alsmaar groter, dus vandaar mijn nood aan een groter machien.

Die batterij-packs zullen nog wel meevallen denk ik. Nu vlieg ik met de Pilatus op ~108A en dit doe ik met twee Robbe 6S-5000 batterijen in serie. In de Pawnee wil ik die batterijen ook blijven gebruiken maar dan in een 2P opstelling. Dan gaat er ook maar maximaal 100A uit elke batterij, en dat bleek in de Pilatus geen probleem.

Voor het 16A pakket dat ik heb aangeschaft om eens te testen ga ik 4* Zippy 6S-8000 30C gebruiken. Die zijn een stuk goedkoper dan de Robbe batterijen, en ik ben benieuwd of die hun job ook aankunnen. Normaal gaan ze maar 12,5 C moeten leveren, dus er is nog heel wat marge.

Pas nadat ik de Robbe en Zippy batterijen heb getest, ga ik extra packs aankopen. Dus in eerste instantie zal het wat behelpen zijn met die twee packs.

Groetjes,
Bert
 
Motor gewoon met een partijtje plakband aan de kap hangen, voor een weging/meting gaat dat prima. Regelaar ergens achter de motor op de kap plakken.

En dan eens kijken waar de beide accu's moeten komen, zonder je in 1e instantie zorgen te maken over hoe je dat gaat doen.

Gerben
 
Dat lijkt me wel een goed idee. Alles er provisoir in proppen en dan eens zien waar we uitkomen. Ik heb er (helaas) pas morgen avond tijd voor...
Dus morgen avond laat ten vroegste een update.

Bert
 
... qua koeling van de regelaar komt dat niet zo goed uit. ...
www.mgm-compro.com
-> Afghanistan
-> tech.info
-> better controller cooling in models

... Jeti heeft het volgende in de handleiding staan :
As a matter of principle only cables from the battery to the controller can be extended. ...
Ik begrijp/ken de achtergrond/reden van Jeti's mening/advies niet. Er zit al zoveel meer draadlengte en inductie IN de motor dat verlengen m.i. niets uit maakt. Ook voor motor/ESC synchronisatie maakt het niets uit (lichtsnelheid). Het enige wat ik kan verzinnen is dat niet iedereen weet dat de draden (lak)geïsoleerd zijn en niet weet hoe die te solderen (Aspirin methode). Wat betreft extra elco's zijn ze het grondig eens met hun conculegae.
 
hoi Ron,

Ik zie ook niet meteen waarom het niet zou kunnen om de kabels tussen motor en regelaar te verlengen, maar nu ik de Jeti handleiding doornam was ik (door gebrek aan kennis) toch weer aan het twijfelen geslagen.

ik had ook al gedacht om met twee fans voor actieve koeling te zorgen, maar aangezien ik in de IT-wereld thuis ben weet ik dat een fan een stuk minder rendabel is als er geen aanvoer van koele lucht is. Dus zelfs met fans zou ik toch buitenlucht moeten aanvoeren en warme lucht naar buiten leiden. Nu, dat moet ook midden in de kist mogelijk zijn. Ik ga het zeker bekijken en houd jullie op de hoogte.

Bedankt, Bert
 
Ik heb een en ander eens ruw in mekaar gestoken, en om het CG goed te krijgen gaan de batterijen idd een stuk naar voren moeten. Op de foto hieronder zit het CG ~ goed volgens de handleiding. Als ik de batterijen mooi in een pakket van vier wil krijgen zal er dus toch een zaagje aan te pas moeten komen. Als ik in de ruimte vooraan dingen wegzaag zal ik die lang de zijkant weer moeten verstevigen. Het lijkt me wel te doen. Nu de komende dagen de motor e.d. eens goed vastmaken zodat ik een beter zicht krijg waar de batterijen precies moeten zitten. En dan ga ik meer weten. Alvast bedankt voor de tip om het eerst eens ruw in te schatten.




Groetjes,
bert
 
hoi,

het is even stil geweest langs mijn kant, maar toch zijn er nog behoorlijke vorderingen gemaakt met de Pawnee. Hopelijk vind ik straks wat tijd voor nog wat meer fotootjes en een update.
Ik maak we wat zorgen over het CG dat Hangar 9 opgeeft. Dat ligt op ~12 cm van de voorkant, wat bij een vleugel van ~50cm ~ 1/6 is. Dit is wel erg ver verwijderd van de standaard 1/3 die ze me op de club altijd inlepelen voor normale vleugels. Misschien moet dit zo wel, maar ik vind er niet meteen een verklaring voor. De Pawnee heeft een vrij normale vleugel lijkt me, al is de instelhoek tussen vleugel en staart wel erg groot. Zou dat een verklaring kunnen zijn ?
Zou ik hem best maar invliegen volgens de opgave van de fabrikant ? CG te veel naar voor lijkt me minder gevaarlijk dan andersom.

Bert
 
idd, het leek me geen kwaad te kunnen om over dit onderwerp langs meerdere kanten info in te winnen. Het zou jammer zijn als de maiden een flop mocht worden ...

Groetjes, Bert
 
Ludwich Retzbach is de R in LRK. Hij is samen met Christian Lucas, de L in LRK, er schuldig aan dat zowat iedereen tegenwoordig met buitenlopers vliegt. Voor zover ik weet, was hij ook de eerste die schreef over lange accudraden slecht voor regelaars.

Hij is ook de eerste die, ik dacht in Modell rond 1980 de eerste zelfbouw regelaar voor electrovliegen publiceerde. Ik heb die ook gemaakt.
In 1981 ontwierp hij de Carrera 91800 regelaar de eerste echt goede HF regelaar die te koop was.

full

Ik heb ooit de koelvinnen kleiner gemaakt omdat ik niet zo vreselijk veel vermogen nodig had, want hij kon wel 20 A aan.
Ik vloog hem eerst met een Mabuchi 600 en later Keller 25. Hij weegt nu 59 gram.

Rick
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Door drukte op de zaak en een zieke zoon ben ik wat langer stil geweest dan ik had gehoopt, maar een en ander is toch weer een beetje opgeschoten.
De Pawnee is nog niet klaar voor zijn maiden, want ik o.a. nog een actieve koeling maken voor de regelaar, de on/off switch van de powerbox nog inbouwen, magneten plaatsen om het batterijdeksel makkelijk open te krijgen, ... en nog wat kleinere prulletjes. Alles bij mekaar geen dag werk meer, maar het is voorlopig een kwestie van die dag nog te vinden.

De batterij-packs zijn wel klaar en getest. Als stekker heb ik nogal onconventioneel voor Speakon connectoren gekozen uit de audio-wereld. Deze hebben acht contacten die door Neutrik (de fabrikant) tot 50A elk zijn gekeurd. Neutrik kennende is daar nog heel wat marge op, dus met 4* plus en 4* min heb ik meer dan 200A per batterij. Deze connectoren zijn kortsluitvrij en zijn heel makkelijk te bedienen enerzijds, maar door hun kliksysteem ook heel veilig. Je vindt er hier meer over.

Om de batterijen in één pack te krijgen en toch zonder lood het CG juist te krijgen (volgens de manual) heb ik de aansluitingen achteraan moeten zetten, wat helaas de kabellengte niet ten goede komt.





Gisteren namiddag hebben in de tuin ook de motor getest en gekeken of het taxien goed liep. Een en ander gaf volgende resultaten :
Op vol vermogen trekt de motor 227 Amp en draait de 27*13 3-blad folding prop die was meegeleverd 6020 rpm. Een en ander moet nog nagerekend, maar is ietsje meer dan ik aanvankelijk had voorzien. Ik hoopte op 8,5 a 9 KW uit te komen, maar het zijn er blijkbaar 10 geworden met deze prop. Met dit vermogen is de regelaar na 45 seconden volgas behoorlijk warm (ik kan mijn vingers er nog op houden), maar er moet toch absoluut een aktieve koeling op komen.
Verder leek alles goed te lopen. eCalc berekent dat de statische trekkracht 31kg zou moeten zijn, al lijkt dat me nogal optimistisch. Het zal in elk geval wel voldoende zijn om ook de grotere vogels naar boven te leiden :-).

Hopelijk vind ik snel nog wat tijd om de laatste dingen af te werken, zodat we volgende week de maiden kunnen vliegen.

Zoals altijd kijk ik weer uit naar jullie op- en aanmerkingen.

Groetjes, Bert
 
Hoi Bert,

Dat zijn indrukwekkende waarden!
Hier eventeueel een setje bladen met een spoedmaatje minder:
NEW RASA Blades for Predator 37/6 - RC Groups

Hoewel ik eerst gewoon eens zou gaan vliegen en e.e.a. meten in de lucht.

Heb je ergens in de romp nog een uitgang voor de warme lucht?
Dat zal de koeling van de regelaar ten goede komen(ook van de motor)..
Meestal zit er een behoorlijk gat in de bodem van e-modellen, ergens achter de cockpit.
Voor goede regelaarkoeling zou je een buis vanaf een van de gaten voorin de motorkap richting de regelaar kunnen plaatsen. De propwash wordt zo mooi over de regelaar geblazen. Eventueel in samenwerking met een koelfannetje.

Die link die je geeft voor de stekkers heeft het over 30A per contact?
Ik zou 2 dingen doen: meten welke spanning over de stekker valt (zo kun je het verlies in Watts berekenen en daarmee eventuele opwarming) en gewoon voelen of de stekkers heeft worden.

Heb je al gewogen waar je vliegklaar op uitkomt?

Gerben
 
hoi Gerben,

op de website van Neutrik staat idd 30A continuous en 40A voor RMS muziek, maar ik heb contact met hen gehad en uitgelegd waarvoor ik de stekker wou gebruikern. 50A was volgens hun geen enkel probleem.

Die 27*12 blades zouden wel eens perfect kunnen zijn. Na de eerste vluchten ga ik beslissen of ik daarvoor ga gaan.

De koeling is eigenlijk nog niks aan gedaan. Gat onderaan romp maken moet nog gebeuren, en je idee van die buis ga ik ook opvolgen.

Het totaal gewicht ken ik nog altijd niet ... shame on me !

Groet, Bert
 
hmmm .... kon het toch niet laten en ben aan het wegen geslagen. Gezien het gewicht heb ik geen preciese weegschaal om alles in één keer te wegen, dus heb ik de druk op de drie wielen apart gemeten, daarna de vleugels, en daarna de batterijen. Ik ben onaangenaam verrast moet ik zeggen...


Gewicht Piper Pawnee
Wiel links 4948
Wiel rechts 5016
Staartwiel 946
Vleugel Links 2470
Vleugel Rechts 2490
Totaal Vliegtuig 15870

Batterijen (4* 8000mAh) 5550
Totaal Vlieggewicht 21420

Batterijen (6* 5000mAh) 5520
Totaal Vlieggewicht 21390

Batterijen (4* 5000mAh) 3680
Totaal Vlieggewicht 19550

Ik had voorzien om met 6S 4* 8000mAh of met 6* 5000mAh te gaan vliegen, maar misschien moet ik 4* 5000mAh toch ook maar eens serieus in overweging nemen. Zelfs dan is hij nog een stukje zwaarder dan een benzine-versie.

Met deze setup denk ik dat ik ~58mA per seconde ga verbruiken bij het slepen (in de lucht raam ik een vermogen van ~9000W of 208A).
Als ik de batterijen maximaal 80% wil ontladen (dus 8A bij een 10A pack), kan ik bij een 10A pack maar 138 seconden slepen. Dit zijn twee hoge, of drie lage (of lichtere) sleeps. Met een 15A pack zou dat 207 seconden zijn, en bij een 16A pack 220 seconden. Ik ging uit van dit laatste, zodat ik tenminste 4 deftige sleeps zou kunnen doen met een pack, maar gezien het (over-)gewicht twijfel ik nu toch of dit wel de beste keuze zal zijn.

Alle input is zoals gebruikelijk weer welkom. Enige troost in de vorm van "een Pawnee met obesitas is zo erg niet, jij hebt toch ook een BMI van >25" mag natuurlijk ook :-).

Groetjes,
Bert
 
Bert,

Het feit ligt er, niks aan te doen.
Gewoon gaan vliegen en dan eens verder kijken.
Je hebt een enorme bak vermogen nu...in de lucht kun je enorm reduceren, ook bij het slepen. Zou kunnen dat je volgas geeft bij een 25kg zwever aan de haak, maar voor de rest kun je met sterk gereduceerd vermogen slepen. En daarmee daalt de stroom sterk en je vliegtijd gaat dus omhoog.
Meten is weten, eerst maar eens vliegen...

Theoretisch vermogen van een DLE111 is 11.2pk, oftewel 8200W, bij 7500rpm (bron DLE website).(en die motor is al groter dan ze opgeven, de Pawnee is eigenlijk voor 60-100CC)
Maar niemand vliegt op 7500rpm, want dat maakt een enorme herrie, dus gaan ze naar 5000-5500rpm. Dat betekent ook dat het aantal pk's daalt. Beetje kijkend naar powercurves (op MVVS model engines main page) van de MVVS116 zie je dat bij 25% daling van het toerental, het vermogen ook +-25% daalt. Das niet voor iedere motor hetzelfde maar een aardige richtlijn.
Anyway 8200W(max vermogen) x 25% = 6150W bij werkbaar toerental....
En zet dat eens af tegen de 9kw die je nu hebt....

Gerben
 
als ik het goed heb lijdt een regelaar minder onder volgas dan bij pakweg 80%. Dus als het huidige vermogen overdreven zou zijn voor deze kist, kan ik beter naar de 27*12 3-blad prop gaan. eCalc beweert dat dit maar 500W minder vermogen vraagt, dus misschien is een nog kleinere prop aan de orde.
Als dit de juiste link is naar de Props voor Plettenberg motoren, zou de 26*12 misschien wel een goede keuze zijn. Maar eerst zal ik maar eens gaan vliegen met wat ik heb. Dat lijkt me een betere indicator dan eender welke theorie.

Alweer bedankt, Bert
 
hoi allen,

de Piper heeft donderdag zijn maiden gevlogen, en alles ging wonderwel goed. Zelf vond ik dat er helemaal niks spectaculairs te beleven viel aan deze maiden. Beetje up trimmen was alles, voor de rest vloog de kist helemaal ok.

Hieronder kan je een ruwe montage zien van de maiden :



Wel zegt de Spin300 dat we piek 238A hebben verbruikt, terwijl een ampere-tang op de grond maar 227A aangeeft. Mijn vorige ervaringen waren steeds dat het verbruik in de lucht (via de Jeti box) een stuk lager uit kwam. Moet nog uitzoeken waar dat aan kan liggen. In een latere fase moet ik zeker nog telemetrie toevoegen zodat ik het verbruik in realtime kan monitoren. Welk systeem hiervoor het beste is, is voorlopig nog een raadsel.

Zo, ik ga me klaarmaken om met de pawnee aan vlucht 4 te beginnen.

Groetjes,
bert
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Back
Top