Ieder geval zit ik nu de hele wereld aan fora af te speuren naar werkzame voorbeelden. Dat kost nogal wat tijd, is leerzaam.... en kom veel Nederlandse namen tegen.
@Gert-Jan... Wilco c.g. is 70 mm van af leading edge...
Uiteraard zoek ik op trefwoorden als F5B, Raketenwurm, Surprise...etc.
Dus m'n favorietenbakje raakt aardig vol, en nog geen servo geplakt.
Inlezen en nog eens inlezen.... hoe en wat...
Verder zou de hier opborrelende informatie niet onder dit draadje moeten vallen.... maar in het bouwverslag van de Hawk F5B
Als eerder aangegeven begin ik vooralsnog met een lichte set-up voor de Wilco.
Hoop op totaal +/- 1050 gram uit te komen. De belastingen zullen niet in de buurt komen van de zwaardere profi-kisten.
De bouwkwaliteit, duurzaamheid van de Wilco is ook niet die van een competitie kist. Dat merk ik op punten in de afwerking. Het geheel ziet er van buiten zeer strak en oogstrelend uit.... dat zeker...
Kwaliteitsvoorbeeld: Een ailleron liep vast op reeds 2 mm neerwaardse slag. De ander liep keurig soepel. Dat kreeg ik pas door toen ik de (transport)tapejes weg trok.
Zaakje onderling nameten. De skirt (tochtstrip) was te breed bij het vast lopende ailleron. En nog eens te de dik aangezet met epoxy tijdens de productie in de mal. Verder vast gekoekte losse epoxyklodders in de vouw-naad.
Eerst de skirt smaller gesneden, gelijk aan de afmeting van de soepel lopende, vervolgens de klodders epoxy via de vrijgekomen naad -zowel op het balsa en de skirt- met tandarts freesje weg gedremeld (met de Proxxon). Na deze ingreep is het zaakje keurig gangbaar. Hoera!
Dan: Het roerhoorntje (messing palletjes met schroefdraad) van het bovengenoemde klieder-ailleron staat niet goed gecentreerd/in de hartlijn, van het servo afdicht kapje. Daarbij ook nog eens niet haaks in het vlak getapt (tapsel = ingelijmd moertje). Alles zo schots en scheef, in de meest ongunstige richting. Leuk!
Zo wordt je dus 'gedwongen' om zelf een hoorntje uit epoxy-,carbonplaat te hakken. Nee, niet erg, fix het wel... echter het is zo geen 4 uurs bouwtijd kistje meer.
Digitale Servo's. Amper duurder dan de D60. Hyperion of Graupner = Gelijkwaardig. Metalgetriebe. Hmmm, yummie, lekker!
Zeer goede resolutie op de RX-9 ontvanger van Multiplex en op de Simprop DS-9 (synthesized ontvangers). Heel wat anders dan een digitale maandagmorgen Corona Servo.
Maarrrrrrr... waar je vervolgens op vast loopt is het formaat.
De hoogte. Jawel. (niet de dikte... want ook 9 mm...).
De D60 is wat dat betreft niet te kloppen. Die zouden als gegoten hebben gezeten, zijn er voor gemaakt. Je ontkomt er gewoon niet aan, een must voor de 'pret' hotliner
De DES 428 MG kan dan iets onder de vleugel worden gestoken met nog geen 4 mm, maar dan komt er spanning/druk op de beide vleugelschalen te staan.
Net te krap, een voelbaar drukpunt op het gladde oppervlak aan de bovenhelft van de vleugel. Dat moet je niet willen.
Als de vleugel onder piekbelasting komt te staan, zou dat een breukpunt kunnen opleveren.
Servo's lijmen. 'Goede' krimpkous heb ik vandaag in Groningen niet kunnen vinden. Niet in de juiste maat of kwaliteit. Niet die van rubber, en die zijn gewoon te slap. Dat wordt hem dus niet.
Rest... de vleugel iets inslijpen, of Graupner DES half uit elkaar... zodat het printplaatje onderin vrijkomt, de servo wel net past.
Dat kapje moet ik dan vervangen door een stukje krimpkous...
Of de Dymond D60 aanschaffen...
Had graag de 19de mee willen doen, maar de accu's zijn niet binnen en heb geen tijd meer om de programmering van de regelaar rustig door te nemen, de kist rustig in te vliegen, te gewennen.
Het schiet niet echt op....
@ Jos. Futaba S3150? Gieren van plezier, maar hebben bij mij ook speling op de tandwielen. Minder robuust dan gedacht. Geen last van flutter. Voor de Wilco vallen ze buiten de boot.... te groot.