Fries Skutsje

Langzaam draaien met een brushless motor en ook nog betaalbaar gaat met een 750 KV motortje en een HK 10A car ESC. Kijk in het bouwverslag van de Yarra. De daar gebruikte motor is niet meer leverbaar maar een goed alternatief is die van Banggood. Met de Bühler heb ik ook goede ervaringen en die is ook zeer spaarzaam met stroom. Liefst wel op 12 Volt. Het HK regelaartje kan maar 9,6 Volt aan. Maar dat is zat voor het botenlopertje. Motoren met een hogerKV getal lopen minder goed op lage toeren. Heeft even geduurd eer ik dat allemaal ervaren had, maar heb veel opgestoken uit Lex zijn verslag. Gr. Klaas.
https://www.modelbouwforum.nl/threads/havensleper-yarra-van-deans-marine.236592/page-6
https://hobbyking.com/nl_nl/hobbykingr-tm-brushless-car-esc-10a-w-reverse.html
https://www.banggood.com/nl/Racerst...v1ELenj6bZgB75kt4_JzfPGhWS-RaWLQaApd_EALw_wcB
 
De schroef zit nu op 20mm boven de het vlak, kan dus een messing schroef op van 35mm, met een halve tunnel aan de bovenkant ga ik het er mee proberen.
 
Laatst bewerkt:
Vandaag de scheg afgerond en een motorsteun gemaakt.

20190817_155558 v2.jpg


20190817_163204.jpg
 
Laatst bewerkt:
Omdat mijn dek dubbel krom is dacht ik om lindelatjes van 1mm dik en 5mm breed te gebruiken en dat af te dekken met een laagje epoxy (en daarna verf). Echter die latjes zijn best prijzig, nu kan ik ook een plaatje fineer van dat hout kopen 1mm dik 10x50cm en zelf zagen. Is dat goed te doen?

https://www.gerstaecker.nl/Tekenen-...MI897Hx_SL5AIVDMDeCh352wOjEAYYASABEgLnoPD_BwE

Volgens mij betaal je namelijk niet zozeer de kosten van het hout maar de arbeid van het zagen :)
 
Laatst bewerkt:
Dat is zeker goede te doen,doe het altijd op deze manier.Gewoon aftekenen en dan met een rechte stalen lat snijden met een scherp mes(stanley mes)
Bij zelf zagen heb je veel verlies,met snijden totaal geen verlies.
:beer:
 
Volgende vraag.... Mijn scheg is van eikenhoud en is met epoxy op de romp gelijmd Wat kan ik het beste op het hout aabrengen ter bescherming tegen het vocht? Als ik er epoxy op smeer kab er geen vocht meer uit en kan het dus losbreken, is er een goede 2k lak voor?
 
Laatst bewerkt:
Eens zoeken op G4 of zelfde maar dan volledig kleurloos G8.
Dicht alles perfect af en maakt het hout volledig dicht en hard.Je kan er zelfs een dunne doek mee lamineren. Gebruik niets anders.

:beer:
 
Iets dat in de buurt komt van G4 is Diaglass van Frencken. Dat is één component polyurethaanlak en kun je ook gebruiken als vernis. Is er in glans en satijn. Zie dat je de motor zo tegen de steun schroeft. Zitten er geen ventilatiesleuven in het kopse eind van de motor? Aan het borsteleind wel en daar zit vaak ook een ventilator op de as. Bedoeling is dat er een (koel)luchtstroom door de motor kan. Gr. Klaas.
 
Voor de koeling zal ik even nakijken, evt. boor ik die sleuven ook nog even in de steun. bedankt!!!

Verder wil ik graag weten of die G4 of alernatief overschilderbaar is met 2K kleur jachtlak. De boot wordt wit en het oderwaterschip zwart. Het eiken moet na de G4 dus in kleur geverft worden.

Ook zoek ik nog zeskantboutjes m2x16 messing.
 
Laatst bewerkt:
Ik zou niet bang zijn om dat eiken in de epoxy te zetten. het moet geen nieuw hout zijn, maar als het goed gedroogd timmerhout is kan dat prima. Er zijn hele schepen in hout-epoxy gebouwd, waarbij het hout rondom in de epoxy zit. je komt pas in de problemen als je juist niet rondom sealt, maar als er ergens nog wel vocht bij kan. dit zag je vroeger vaak bij de zgn 'doodskleden'. dat was dan wel met polyesterhars, maar het probleem was hetzelfde. Als de epoxy uitgehard is kun je met elke willekeurige lak aan de slag.
 
De G4 is met ieder verfsysteem overschilderbaar.Gewoon eerst weer wat mat schuren en dan schilderen.
 
Ook zoek ik nog zeskantboutjes m2x16 messing.
Hoeveel heb je er nodig? Hier liggen nog wel een 10-tal. Gr. Klaas.
 
Inmiddels is de mal voor de loefbijter ook klaar, deze is beter gelukt dan de mal van de achterscheg. Dit keer eerst een ruwe mal gemaakt en deze met klei opgevuld. Toen de klei redelijk droog werd eenzijde glad gesneden met de mal en afgetekend op de definitieve mal.

PS Tussen de klei en de romp heb ik wel een stuk huishoudfolie gespannen om te voorkomen dat de klei aan de romp hecht, overigens hecht de door mij gebruikte epoxy ook niet aan huishoudfolie. Bij het vastzetten van de scheg leg ik dus ook een stuk folie tussen de boot en de bouwplank/hulp latten en gereedschap.

IMG_1865.jpg


IMG_1868.jpg


Loefbijter mal.jpg
 
Laatst bewerkt:
Allen,


Inmiddels ben ik begonnen aan de bouw van een skutsje op basis van de mal van de HMBC.

Dit is een polyester romp welke met behulp van een bouwbeschrijving zelf afgebouwd moet worden. Dit exemplaar zal uitgerust worden met werkende zeilen, zwaarden en elektrische aandrijving voor als er geen wind is. ook komt een boegschroefje in om in kleine bassins toch goed te kunnen varen met deze relatief grote boot.

Om de (ABS) boegschroef te verbreden wil ik er 2 PVC buisjes op lijmen en die vervolgens in lamineren in de romp. Kan dat met standaard polyester of moet hier een andere lijm gebruikt worden als stabilit express?

Waar kun je deze mal lenen of hoe dit gaat? Ik kom zelf uit Friesland en vind dit natuurlijk geweldig. Ik hoor graag van u
 
Hallo A.Postma uit St Nic,

De meesten hebben een romp gekocht via de HMBC, destijds €100,00
Ik weet niet of de plannen voor een nieuwe mal doorgang hebben gevonden want de oude gaf niet zulke mooie rompen meer...

Groeten, Jan.
 
Laatst bewerkt:
Back
Top