FrSky X10/X10S

Discussie in 'Model elektronica' gestart door fredd_1001, 7 jan 2018.

  1. hoeby

    hoeby

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    906
    Ik ga het even parkeren.
    De X10s zender gebruik ik met frOS, geen openTX. Dit is me altijd goed bevallen.

    Maar door de laatste software wijzigingen en de nieuwe access, moet ik me eerst opnieuw verdiepen in frsky. Heb er te lang niets mee gedaan, dat ik het overzicht kwijt ben wat de frsky te bieden heeft aan producten. Heb al een tijd geen ontvangers meer aangeschaft, waardoor dit verwatert is. Alleen maar goed, want dat betekent dat de zender zonder problemen heeft gewerkt, ook op versie V1. En ik niet steeds updates moest toepassen.
     
  2. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    15.645
    Locatie:
    Groningen
    Met klooien bedoel ik dat ze niet bugs oplossen maar alles overhoop gooien om chinese copycats uit te schakelen. Dat is klooien voor eigen gewin ipv gewoon een bug oplossen voor de eindgebruikers.
     
  3. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.011
    Locatie:
    Avenhorn
    Dus wat is daar mis mee?

    Zo werkt dat gewoon als bedrijven groot worden op een basis van OpenSource.
    Zijn genoeg voorbeelden te vinden van bedrijven die zo te werk gaan en bedrijfseconomisch geen andere keus hebben (om door te groeien naar een next level)... neem voorbeeld Makerbot

    Daarbij berust Jumper en Radiomaster ook op hetzelfde OpenSource OS. dus de tijd zal leren wie er bedrijfseconomisch ook voor deze keuze komen te staan.

    Verder vraag ik mij altijd weer af bij een dergelijke reactie. of men er werkelijk echt zo veel last van heeft. of is het meer om het zeggen. (copy paste)

    Vanaf dag 1 dat Frsky met producten op de markt kwam gebruik ik hun producten, en moet zeggen dat ik na al die jaren nog met volle tevredenheid gebruik en ook gewoon door ga met het gebruiken er van omdat ik dagelijks gewoon geen frequente negatieve ervaring mee heb, en als er al dan iets mocht zijn, is er altijd wel een oplossing voor te vinden. en zo niet meteen, dan later wel. ik pas mij gewoon aan aan de producten van hun die wel geschikt zijn voor mijn project.
    Dit geld ook hetzelfde voor het gebruik van mijn TX16S, daar zijn ook genoeg quirks in te vinden.
    Ik kan mij wel goed voorstellen dat iemand die minder technisch aangelegd is, wat minder in de materie gedoken zit als ik. en daarom wat vaker voor uitdagingen staan.
    Dat is niet erg, daar is zo'n forum als dit voor om het probleem op te lossen.

    Maar om meteen te zeggen dat iemand meteen maar iets anders moet gebruiken dat is geen oplossing.
     
    Laatst bewerkt: 29 okt 2020
  4. hoeby

    hoeby

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    906
    Heb me een R-XSR bestelt, dat zou moeten voldoen aan mijn wensen.

    Ga me wel inlezen, of het nu al wijs is om de V2.1.0 software op de X10s te gaan zetten. Die release is er al sinds 24-03-2020, mag dan aannemen dat die voldoet.
    Mijn ervaring met software is, dat je niet altijd op de eerst stoel moet willen zitten. Soms is het beter even te wachten en te kijken hoe het evolueert.
    Dan zijn er genoeg mensen die de stap eerder durven te zetten, omdat hun ervaring/kennis vele male groter is om niet met de handen in het haar te eindigen.
    Ik zal dan ook mijn ontvangers willen doen. Heb er niet heel veel, maar ze zitten netjes ingebouwd, dat kost dan misschien nog wel de meeste tijd.

    is het wijs om de updaten, of zijn er argumenten dat ik het voorlopig nog niet moet doen?

    @Björn (Hobby4Life),
    Als ik het zo lees, behoor je tot de ervaren frsky gebruikers populatie.
    Ik heb een X10s, met volle tevredenheid in gebruik. Het enige minpuntje dat ik vind, is het opladen. ik heb nog zo'n losse module die ik op de zender moet klikken.
    Dat hebben ze bij de X10s V2 beter gemaakt. Heb jij tips/adviezen of dit ook anders kan, zonder een nieuw mainboard te moeten kopen?
     
  5. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    15.645
    Locatie:
    Groningen
    ACCST V2 is redelijk stabiel maar niet perfect. Ik blijf V1 gebruiken zolang ik geen problemen ondervindt. Alles upgraden is ook een risco.

    Als je een ontvanger hebt met V2 moet je je zender wel upgraden, en de rest van de ontvangers ook.
     
  6. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.011
    Locatie:
    Avenhorn
    Helaas, daar kan ik kort in wezen daar is geen knappe oplossing voor :-(

    Ik merk wel op bij V2 dat ik tot op heden geen gekke uit de bocht vliegende telemetrie waardes meer heb bij bepaalde ontvangers. zoals de G-RX8 (met externe sensoren), en de X8R/X6R.
    Voor de rest merk ik geen verschil. het doet het gewoon :).

    Het enige wat niet wilt werken zijn mijn S32 loggers op de nieuwe firmware.
    De ontvanger zie de sensoren niet meer van deze dingen.
    OpenXsensor sensoren werken daarin tegen gewoon prima.
    Aangezien ik die S32 toch aan het uitfaseren ben, vind ik het wel best zo.
    Zal wel iets in die S32 software zitten wat al die tijd maar net aan wel gewerkt heeft denk ik maar.

    Ik heb hier een aantal zenders waar ik veel op test voor ik het op mijn zender zet die ik dagelijks gebruik, dat maakt het uitproberen even wat makkelijker :)
     
  7. hoeby

    hoeby

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    906
    Wat ervaar je of kan je vertellen over V2? Wat is er niet perfect?

    Daar was ik al bang voor, maar het is niet anders.

    Ik heb er blijkbaar al een hele tijd niets mee gedaan. Wat zijn S32 loggers?
    Heb gegoogled, maar specifiek op "frsky s32 loggers" ga ik geen duidelijk antwoord vinden.
    Zijn die de telemetrie componenten die op de S-bus zitten?


    Vandaag de nieuwe ontvanger gekregen.
    Ondanks een ACCST bestelt is, staat er op het zakje ACCESS.
    Ik krijg hem ook niet aangemeld volgens de procedure die omschreven staat. De lampjes gaan wel branden zoals omschreven, maar koppelen doet hij niet.
    Vermoedelijk moet ik er andere firmware op zetten, kans ik groot dat er ACCESS firmware op staat, omdat ook dat stickertje erop zit.
     
  8. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.011
    Locatie:
    Avenhorn
    Zijn converters die mijn telemetry van mijn Kontronik ESC's omzetten naar Smartport telemetrie.
    http://j-log.eu/s32/s32-en/jlog2-6-s32-en/index.html

    Je zal er inderdaad even ACCST firmware in moeten flashen.

    V2.x.x https://www.frsky-rc.com/wp-content/uploads/Downloads/Firmware/ACCST-2.1.x/FW-RXSR-v2.1.0.zip

    V1.x.x https://www.frsky-rc.com/wp-content/uploads/Downloads/Firmware/R-XSR/FW-RXSR-ACCST_v191128.zip
     
  9. hoeby

    hoeby

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    906
    Vanavond de zender geupdate naar versie 1.3.07 (met iXJT V2.1.0).
    Was even geleden, maar genoeg te vinden aan handleidingen. Stelde eigenlijk niets voor om te doen.

    Daarna de R-XSR aan de zender "sport connector" gekoppeld en geflashed (geen idee waar sport connector voor staat, maar zo staat het omschreven in de handleiding).
    Dit was nog eenvoudiger dan de zender update. Maar dat zal meer een gevoelskwestie zijn. Bij de zender update, komen er meer prompt achtige regels in het display. Bij de ontvanger update, blijf je gewoon de omgeving van frOS zien.

    Daarna gekoppeld en werken, incl. RSSI.
    Een bevestiging, dat ik orangeRX laat liggen voor andere mensen. 1x geprobeerd en genezen.

    Het weekend staan de andere ontvangers op de planning.
     
  10. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    795
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Ben ik ook benieuwd naar, vlieg al sinds medio maart met ACCST v2.1 en heb zelf geen problemen ervaren. Met v1 had ik wel problemen, namelijk de Uncontrolled Servo Movements (USM) bug die daarin zit, die zich eens in de paar maanden een keer voordeed. Sinds ik v2.1 heb, heb ik dat probleem niet meer gehad. Ik vlieg met een S6R en X6R/X8R ontvangers.

    De nieuwe firmware voor de S6R/S8R is wel minder dan de 2019-05-31 versie v.w.b. het instellen van de stabilisatie en ze hebben er nu twee versies voor gemaakt (een gewone versie en een v-tail versie), maar ik had 'm al geprogrammeerd en er verder geen problemen mee ondervonden (wel opnieuw gebind en self-check enzo gedaan). Staat op zich los van ACCST v2.1 zelf, had meer te doen met het feit dat ze de documentatie en vermoedelijk de laatste S6R/S8R v1 broncode kwijt waren geraakt (vorige programmeur had het meegenomen werd gezegd)... Zou me niet verbazen als zoiets ook speelde met de G-RX6 en G-RX8 ontvangers, want daar zijn ook issues mee geweest voor de final versie uitkwam.
     
  11. hoeby

    hoeby

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    906
    Dat was een dan een goede programmeur, als zijn collega (ex-collega) het niet kan namaken.
     
  12. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    795
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Tja, als je onder heel veel druk staat om voor een hele berg ontvangers en veel minder zenders nieuwe firmware moet schrijven dan kan ik me voorstellen dat je niet de tijd hebt (krijgt) om er helemaal opnieuw in te duiken en het van scratch opnieuw te schrijven. De firmware voor de S6R en S8R is dan ook gebaseerd op voorgaande v1 versies, dus inclusief de bugs die daarin zaten. Dat is in ieder geval de conclusie die getrokken is door de groep van testers die ook bekend waren met de oudere v1 firmware-versies. Ik ben de S6R pas gaan gebruiken met de 2019-05-31 v1 versie, dus heb zelf geen ervaring met voorgaande versies wat dat betreft. Omdat ik niet die specifieke zaken gebruik heb ik er gelukkig geen last van.

    Omdat FrSky zich helemaal op ACCESS richt zou het me verbazen eerlijk gezegd als ze ooit nog een verbeterde versie van de S6R/S8R firmware uitbrengen. :(
     
  13. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.011
    Locatie:
    Avenhorn
    SmartPort wordt gebruikt voor telemetrie (sensoren)
     
  14. raptor117

    raptor117

    Lid geworden:
    2 jan 2010
    Berichten:
    497
    Locatie:
    drunen
    Smart is een nieuw protocol waar over een connectie zowelsbus als telemetrie gaat . Ook kan men via deze ene bus informatie krijgen over de servos Regelaar ze n andere zak n de f port gebruiken . Zelfs software updates gaan via deze weg . Of bij access draadloos tegenwoordig.
     
  15. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    795
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Wat noem je nieuw? Het bestaat al sinds de introductie van het D16 protocol (X-serie ontvangers), dus zo nieuw is het niet meer. ;)
     
  16. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.011
    Locatie:
    Avenhorn
    Wat jij bedoeld is FPORT 2.0 ---> https://www.multirotorguide.com/news/frsky-fport-2-f-port-2-0-upgraded-protocol/

    Dat is een gecombineerde van SmartPort en Sbus

    SmartPort ook genaamd S.Port is nog altijd en steeds en enkel voor Telemetrie.
     
  17. raptor117

    raptor117

    Lid geworden:
    2 jan 2010
    Berichten:
    497
    Locatie:
    drunen
    Idd maar is dezelfde Port na upgraden naar access
     
  18. hoeby

    hoeby

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    906
    Op de rubberen afdichting staat inderdaad dat het de smartport betreft. De handleiding heeft het over een sport connector. De omschrijving sport connector kon ik niet plaatsen.

    Vandaag 2 van de resterende ontvanger geüpdate. Het update is het werk niet, het uit/inbouwen wel.
    Morgen de andere 2 en dan is alles geüpdate. Dat kan bij access toch wel handig zijn, met updates op OTA functionaliteit. Maar dat kost dan 65 euro om mijn X10s van access te voorzien. Dit exclusief de Bluetooth module.

    De nieuwe Bluetooth module is alleen voor training functionaliteit? Of gebruiken ze die om OTA te doen? Daarvoor moet je solderen in de zender, is op zich geen probleem, maar als hij niet perse nodig is, bespaart dat kosten
     
    Laatst bewerkt: 31 okt 2020
  19. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.011
    Locatie:
    Avenhorn
    De bluetooth module wordt alleen gebruikt voor trainer doeleinden, en voor Telemetrie extern uit te sturen naar een tablet/telefoon of pc/mac.
    Bijvoorbeeld de Freelink app: https://www.frsky-rc.com/app/

    Het is niet per se nodig om je bluetooth module mee te upgraden als je alleen naar ACCESS wilt hebben.
    Alleen de vervanging van iXJT naar ISRM module is al voldoende.

    Persoonlijk vind ik het fijn om nu ACCESS / OTA te hebben.

    • Firmware flashen, geen gedoe meer om je ontvanger uit je kist te halen tijdens updaten.
      (Bij sommige van mijn kisten en schaalheli's echt een drama)
    • Ook het binden naar een andere zender is nu gewoon gemakkelijk.

    Als je meerdere zenders gebruikt zoals in mijn geval met zweven.
    Ik heb namelijk ook sleepkisten, daar gebruik ik graag mijn X10S/X12S voor.
    Maar voor het zweven, gebruik ik bij voorkeur mijn Xlite Pro, dit omdat het compact is om mee te nemen als ik niet ga slepen.
    Ga ik nou een dag slepen & zweven dan neem ik alleen mijn X10S/X12S mee.
    Al mijn zenders heb ik daarom het zelfde Owner/Registration ID gegeven. en al mijn ACCESS ontvangers zijn geregistreerd aan dat ID.

    Als ik nu wil switchen tussen de ene of andere zender hoef ik alleen maar even naar het Bind menu te gaan, op bind klikken toestel aan zetten en de desbetreffende ontvanger te selecteren.
    Fluitje van een cent dus.

    Verder als ik een toestel wil binden aan een andere zender anders dan mijn ID, dan kan ik mijn ontvanger SHARE(en) ik klik dat aan.. dan kan de andere zender mijn toestel binden.

    Verder heeft ACCESS in meerdere kisten er voor gezorgd dat ik geen extra ontvanger nodig heb.
    Omdat je nu bij de opties van je ontvanger (in de zender), kan aangeven welk fysieke output op je ontvanger luisterd naar welk mixer/output kanaal.

    screen-2020-11-01-113100_resultaat.jpg
    screen-2020-11-01-113105_resultaat.jpg
    screen-2020-11-01-113134_resultaat.jpg
     
    Laatst bewerkt: 1 nov 2020
  20. hoeby

    hoeby

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    906
    Dankjewel voor de duidelijke uitleg.

    Zolang de accst reeks ontvangers nog makkelijk verkrijgbaar zijn, blijf ik voorlopig met die reeks doorgaan.

    Mocht het een probleem worden. Dan kan ik dan ervoor kiezen om access in te bouwen. Maar de wereld van techniek gaat zo snel, wie weet is er dan weer wat nieuws.

    Als ik vooraf wist dat er een X10s V2 kwam met een ander laad-hardware. Dan had ik die paar maanden wel gewacht. Dat ervaren te hebben, besluit me om nu ook te wachten

    Jouw voordelen snap ik. Maar ik gebruik maar 1 zender. Verder doe ik niet dagelijks updates. En het aantal kanalen op de ontvanger in combi met mixers, daar ben ik nog niet vast gelopen.
     

Deel Deze Pagina