Ik heb eerder eens een aantal onderdelen ook in PLA laten printen, puur om te zien hoe e.e.a. in elkaar past (dit is nog met het oude nozzle ontwerp, overgenomen van de originele MHZ-unit):
Op dit moment zijn er tekeningen in de maak voor het printen van vormdelen die gebruikt kunnen worden om de cavities in de gietzand-mallen te kunnen maken. Dit gaat voorlopig om de gietzand-mallen voor de intake en voor de impellor-behuizing. Hier een voorstelling van een aantal van de onderdelen voor het gieten van de intake:
Het gele onderdeel stelt de helft van het flow-kanaal voor dat door de intake heen loopt. Ik heb de deelnaad op de centerlijn geplaats omdat dat de enige manier is om tot een lossende vorm te komen. De vormdelen worden straks gebruikt om een deelbare mal op te maken waar later de zandkern in gemaakt kan worden die vlak voor het gietproces in de deelbare gietzand-mal geplaatst en opgesloten wordt. De zandkern ligt dan "zwevend" in de gietzand-mal, gefixeerd door de verlenging aan de uiteinden (het blok aan de ene kant en de langere cilindervorm aan de andere kant).
Het paarse onderdeel stelt de halve vorm van het uiteindelijke gietstuk voor en wordt gebruikt om gecombineerd met het gele deel de afdruk van de cavity in de gietzand-mal te maken.
Om te voorkomen dat de zandkern instort kan die bijvoorbeeld voorbehandelt worden met stikstof. De toevoegingen (lijnzaad-olie) in het zand reageren door blootstellen aan stikstof waardoor het zand beter verkleeft en enigsinds rigide eigenschappen krijgt. Dit kan door met een naald stikstof in de zandkern te blazen wanneer deze nog in de mal zit.
Ook heb ik een methode gezien waarbij een zandkern voorzichtig uit de mal gehaald wordt en in een luchtdichte doos gelegd samen met een schaaltje waarin een chemische reactie op gang gebracht wordt door 2 vloeistoffen te mengen die samen stikstof produceren. Dan doen ze gauw de deksel erop en wacht en tot de stikstof in het zand is gedrongen. Ik weet niet wat in mijn geval het beste werkt, of dat dat laatste misschien een nabehandeling is? Ik ga t.z.t. wel wat proberen.
Hier een filmpje over hoe je op weer een andere manier ook een zandkern kunt maken (hij bakt hem af thuis in de oven in de keuken

)
Alle onderdelen worden uitgevoerd in een linker- en rechterhelft en zijn op de deelnaad voorzien van gaten voor paspennen. Op die manier is het mogelijk om in een deelbare gietzand mal een lossende productafdruk inclusief gietkanalen, ontluchtingskanalen en een gecentreerde zandkern te verkrijgen. Zo kan ik per maldeel voorzichtig het vormdeel uit de cavity peuteren, de zandkern plaatsen en de mal sluiten. Althans dat is de theorie erachter... Het gietkanaal wordt appart aangebracht dus die staat niet in de tekening.
Een schets die verduidelijkt van wat uiteindelijk de bedoeling is. Voor het plaatsen van de kern ligt de mal op zijn kant; daarna moet hij voorzichtig rechtop gezet worden voor het gieten. Dit is anders dan wat ik in de meeste filmpjes heb gezien, maar ik kan geen andere manier bedenken; op deze manier is de vorm nu eenmaal lossend. Als ik de deelnaad van de gietmal over een andere as plaats en het product dus onder een andere hoek staat tijdens het gieten (bijvoorbeeld horizontaal) ben ik bang dat de eigenschappen van het aluminium te veel variëren door het product heen. De vorm van de intake is naar mijn mening dusdanig dat dit de beste oplossing is, ook wat betreft het plaatsen van de zandkern.
En een schets van het uiteindelijke gietstuk. Het is de bedoeling dat de gietstukken m.b.v. een (CNC) draai- en freesbank nabewerkt worden. Het aangiet kanaal en de oplopers zaag ik er met de hand af, die kunnen dan later weer omgesmolten worden.
Alle materialen die ik nodig heb om dit te kunnen maken zoals gietzand, olie etc zijn verkrijgbaar bij bijvoorbeeld kunstenaars winkels die gespecialiseerd zijn in bronsgieten. Op YouTube zijn heel veel filmpjes beschikbaar over hobbymatig gietwerk, en het zelf bouwen van een fornuis dat goed genoeg is voor het smelten van aluminium. Allemaal relatief low-budget. Ik wil het wel zo veilig mogelijk doen dus het moet wel een fatsoenlijk apparaat worden. Geen gat in de grond zeg maar maar een nette oven bijvoorbeeld gebouwd van een degelijk CV overdruk vat, of in een 25 liter-blik of zo iets degelijks.
Het wordt op veel manieren gedaan en er zijn zat how-to's te vinden op het Internet:
https://www.youtube.com/results?search_query=build+a+furnace
En zo zij er veel! Ook over zandgieten:
https://www.youtube.com/results?search_query=sand+casting
En last but not least; de playlist van "The Backyard Foundry":
https://www.youtube.com/playlist?list=PLD2A7F5FD2D3C3088
Belangrijkste aspect van zelf gietwerk maken is en blijft je persoonlijke veiligheid; vocht is gevaarlijk; wanneer een druppel aluminimum van 700 °C in aanraking komt met water kan dat een stoomexplosie geven met alle gevolgen van dien. Er zijn veel mensen lelijk verbrand door rondvliegen vloeibaar metaal. Dus niet alleen goed gereedschap zoals een veilige, goed werkende oven, een goede kroes en fatsoenlijke grijptangen maar ook de juiste persoonlijke bescherming zoals volgelaatsmasker, handschoenen en lasschort is dan ook een must.
Ik ben me bewust van het gevaar dus we gaan het zien als het allemaal zover is.
Zo dat was denk ik de langste update die ik hier ooit geplaatst heb... veel leesplezier!