Modelvlieghoogte teruggebracht tot 120 Meter vanwege Drones ?

Discussie in 'Algemeen modelvliegen' gestart door ashikaga, 25 mei 2015.

 1. Roel van Essen

  Roel van Essen Forum veteraan

  Lid geworden:
  13 jul 2002
  Berichten:
  13.426
  Locatie:
  Betuwe
  Dus... Gaat de geluidsoverlast na dat telefoontje minder tot nihil worden.
  Of ga jij je niets van die buren aantrekken?

  Nee hoor. Om legaal te mogen crossen kun je terecht op een van de circuits van die vereniging.
  Moet je wel lid zijn.
  Elders krijg je (om wat voor reden dan ook, openbare weg of geluidsoverlast o.i.d.) vroeg of laat problemen.
   
 2. PH_AJH

  PH_AJH Forum veteraan

  Lid geworden:
  16 feb 2007
  Berichten:
  12.147
  Locatie:
  away
  Nee, ik schreef "nauwelijks". En verder: dat die leden/clubs zich terdege bewust zijn van de risico's en gevaren, en zich aantoonbaar inspannen ongelukken te voorkomen.

  Als je had opgelet had je geweten dat de overheid in de beleidsvoorstellen letterlijk heeft gesteld dat de traditionele modelvliegers in het verleden nooit voor problemen hebben gezorgd en een aantoonbaar veiligheidsbeleid hebben. Dat verzin ik niet, dat staat letterlijk in die teksten. Dat is ook de reden dat voor KNVvL-clubs een uitzondering is gemaakt.
  Persoonlijk vind ik het ontzettend zuur voor de mensen en clubs die niet bij de KNVvL zijn aangesloten maar net zo veiligheidsbewust zijn maar goed, dat kan ik ook niet helpen.

  Ik ben wel oprecht benieuwd welk alternatief jij dan hebt wat én incidenten voorkomt én de overheid tevreden stelt. Het is heel makkelijk om voortdurend de KNVvL onderuit te schoffelen (en van mij mag je, er is inderdaad best wel wat op de KNVvL aan te merken) maar ik hoor geen reële alternatieven.

  Uitspraken als "Het is een complot, trap er toch niet in" en "het is allemaal onzin, een drone kan geen schade veroorzaken" en "er is nog nooit een ongeluk gebeurt dus het is allemaal zwaar overtrokken" zijn naar mijn geen sterke argumenten om de overheid op andere gedachten te brengen.
   
  Laatst bewerkt: 22 mei 2016
  Dickie en MicropropSport vinden dit leuk.
 3. N.P.S.

  N.P.S. Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 jun 2007
  Berichten:
  8.651
 4. Roel van Essen

  Roel van Essen Forum veteraan

  Lid geworden:
  13 jul 2002
  Berichten:
  13.426
  Locatie:
  Betuwe
  En een aanvulling: en met een stuk sociale controle die er in verenigingen nu eenmaal is en hoort te zijn.
  Leden die gekke stunts uithalen horen door mede-leden en/of het bestuur op hun vingers getikt getikt te worden omdat ze door die gekke stunt elkaar, anderen en het voorbestaan van de vereniging in gevaar kunnen brengen.
  Een aantal lieden zijn daar blijkbaar niet van gediend, kunnen niet tegen kritiek of om wat voor reden dan ook worden of zijn ze geen lid van een vereniging.
  Dat geldt niet alleen voor vliegers, maar ook voor motorcrossers, leden van de plaatselijke carnavalsvereniging of darters.
  En verder sluit ik me 100% bij Arjan aan als hij schrijft:

   
  MicropropSport vindt dit leuk.
 5. brutus

  brutus Forum veteraan

  Lid geworden:
  18 nov 2008
  Berichten:
  23.477
  Locatie:
  Oldeberkoop
 6. nico v kooten

  nico v kooten

  Lid geworden:
  2 nov 2003
  Berichten:
  2.121
  Locatie:
  Middelburg (zeeland)
  nu maar hopen dat die een flinke straf krijgt, en geen taakstraf van 20 uur....
   
 7. brutus

  brutus Forum veteraan

  Lid geworden:
  18 nov 2008
  Berichten:
  23.477
  Locatie:
  Oldeberkoop
  Je WILT het gewoon niet begrijpen, he?

  Dus JIJ word door jouw buren gebeld, OOK als een volslagen vreemde ergens crost? En wat dacht jij daaraan te gaan doen?

  Die KLM piloot die een drone voorbij ziet flitsen, die belt natúúrlijk ook direct maar de lokaal bekende notoire dronevlieger? Want dat telefoonnummer heeft iedere piloot op een geel briefje aan zijn dashboard hangen, natuurlijk... KLM vliegers verschuilen zich ook niet achter regels namelijk? :rolleyes:

  Doh!

  Word eens wakker!

  Ik geef je 100% gelijk waar je het hebt over laagdrempelige instap, maar die kun je OOK op andere manieren bereiken, zoals clubs met een actief beleid voor beginners.
   
 8. FrankV

  FrankV

  Lid geworden:
  19 mrt 2015
  Berichten:
  68
  Manmanman. Pot verwijt de ketel dattie zwart ziet.
  Over begrijpen gesproken.

  Denk je dat die piloot dit niet gaat zien als die drone-vlieger knvvl lid is? Of denk je dat hij eerst uitstapt om het serienummer van de drone te noteren?
  Begint het belletje nu langzaam te rinkelen brutus?
   
 9. MicropropSport

  MicropropSport Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 aug 2004
  Berichten:
  10.450
  Locatie:
  Odoorn, Drenthe
  Een vlieger, die z'n brevet heeft gehaald, wordt geadviseerd en geleerd geen domme dingen te doen. Want de schade kan niet te overzien zijn. Een aspirant drone vlieger leert het zelfde op weg naar het halen van z'n brevet.
  Bovendien 'zie' je wellicht het potentiële gevaar op het modelveld niet direct, maar je wordt geleerd dat er nare dingen kunnen gebeuren als je ondoordachte dingen gaat doen, voor wie dat in eerste instantie niet geheel kan overzien. Ook leer je omgaan met potentiële inschattingsfouten. Er zijn ook wijze mensen die dat direct al beseffen. Maar er lopen gecertificeerde dombo's rond... al eeuwen.

  Een draaiende propeller is er 1 van. Een draaiende propeller met een paar elektrische kilowatten er achter... knalt letterlijk overal door heen. Je moet beseffen dat je dan geen domme dingen moet gaan doen.
  De ESP van een +650 PK Ferrari uitschakelen, in een vlaag van verstandsverbijstering kan ook per direct dood en verderf zaaien. (Een race-licentie wordt echter niet gevraagd...)

  Een dronevliegertje van 19 jaar, die zich zelf op een totaal verkeerde stek heeft gepost... leest geen kranten, slechts z'n apps en z'n facebook, in de spiegel ziet hij slechts een waas aan jeugdpuistjes en ellende.... ziet dus verder ook niets, weet verder ook niets, kan ook niets,wil ook niets etc... en zijn ouders hebben nagelaten hem iets te leren. Als die knul dingen gaat doen op plekken waar het gewoon niet kan, heb je ellende.
  Geef die jongen een kettingzaag en het gaat even goed goed mis. Hij informeert zich gewoonweg niet. Geef hem een aansteker, en het bos fikt.

  Tegen dat soort figuren roep ik bij wijze van.. 'stop de fikken maar direct in het stopcontact, dan weet je hoe het werkt en wat er achter zit, is de kortste klap'!

  Kan ik wederom herhalen >>> Daarnaast heb je de moedwillige speknekken die lak hebben aan werkelijk iedereen. Ik weet niet of daar nog een grijs gebied van totaal 'ignoranten' tussen zitten. (paradijsvogels kan je die niet noemen, eerder vulmateriaal voor gekkenhuizen)

  Maar het gevolg is wel... met deze regelingen is er totaal geen mogelijkheid meer om te vliegen op een uitgestrekte heide, nog hellingzweven op een duin aan de Maasvlakte, zonder een mens te storen... en zelfs niet in georganiseerd clubverband met alle voorzorgen. Dat alles is uitgestoven, zo dood als een pier!!!!
  Algemeen. Een goed getrainde modelvlieger is zich er van bewust geen domme dingen te doen.

  Met een modelbootje ga ik toch ook geen visser lopen pesten?

  KNvvL restricties bij het aanschaffen van modelbouwspullen. De overheid is al niet in staat om de emissie normen van VW-auto's te handhaven. TNO test niet eens meer de stekkers en stopcontacten. Zitten vol met valse CE stikkers. Bouwmarkten liggen er vol mee. Ben een keer zeer boos geweest over de kwaliteit van de onvoorstelbare China-junk.

  En wat de handelsbalans betreft?.. Enige dat we exporteren is aardgas en aardappels.
  Alles wat nog zo een beetje produceert, wordt langzaam de nek omgedraaid in de EU!
  En alles komt uit China. Zeer ironisch. De ene industrie draait eerst de ander de nek om... en dan uiteindelijk zich zelf... Heel knap!

  Piloten in jets horen geen drones te zien, voor zover ze haviksogen hebben.
  Ik ga met m'n aanstaande P-40 toch ook niet boven schiphol eikelen, noch in het laagvlieggebied direct voor m'n huis?

  Maar wat gaat de oplossing dan wel in alle redelijkheid worden?
   
  Laatst bewerkt: 22 mei 2016
  Dickie, Arnold 85 en ron van sommeren vinden dit leuk.
 10. PH_AJH

  PH_AJH Forum veteraan

  Lid geworden:
  16 feb 2007
  Berichten:
  12.147
  Locatie:
  away
  Als die vlieger op een KNVvL-veldje had gevlogen was hij helemaal niet in de buurt gekomen van dat vliegtuig. Als hij op dat veldje zo hoog had gevlogen dat hij in de buurt kwam van welk vliegtuig dan ook, hadden zijn clubgenoten hem teruggefloten. Als er een laagvliegend bemand vliegtuig langs was gekomen, hadden zijn clubgenoten hem op tijd gewaarschuwd en stond iedereen aan de grond.
  Als hij aan het wildvliegen was, had hij door zijn brevet geweten dat hij niet op die plek mag vliegen en was hij ergens anders gaan staan.
   
 11. brutus

  brutus Forum veteraan

  Lid geworden:
  18 nov 2008
  Berichten:
  23.477
  Locatie:
  Oldeberkoop
  Bij mij rinkelt het belletje allang: jij herkent blijkbaar sarcasme niet als je het ziet....

  Dat was dus PRECIES wat ik bedoelde.... dat die piloot NIET de dronevlieger aanspreekt... die belt de RLD, de RLD belt de marechaussee, die vind vervolgens niks, het publiek roept om actie, de politiek ook, en vervolgens word de hobby verboden.

  En jij komt als verdediging van ongereguleerde hobbies met: "als mijn crossen overlast geeft, gaan mijn buren niet bij de politie klagen maar bij mij" (met als vrije vertaling: ongereguleerde hobbies zijn geen enkel probleem).... Wie mist er hier nu een stukje? Jij of ik?
   
  ron van sommeren vindt dit leuk.
 12. Dickie

  Dickie Guest

  Je kunt wel merken dat het buiten regent, maar goed je kunt leden wel aanspreken op hun gedrag KNNvL of niet sommige kunnen bijzonder agressief worden als je iets zegt over hun gedrag dan heb ik het over te hoog vliegen, geluid
  enz.
  Het treiteren en pesten gaat dan over de jaren heen door.
  Het is mij overkomen, van daar dat ik op een gegeven moment door de De Brik gevraagd werd om lid te worden.
  Tot op de dag van vandaag heb ik het daar prima naar de zin.
  De Brik vliegt ook op vliegbasis Deelen, als je je daar niet aan de opgelegde regels houdt dan een waarschuwing, bij een volgende overtreding vlieg je van de basis af en kom je er nooit meer in.
  Ik kan hier zeer goed mee leven, en tot noch toe is het gewoon een gezellige boel
  dus de regels zijn nog niet zo slecht.
  En loop je problemen te maken met de andere leden dan roept het bestuur de personen bij elkaar en in de meeste gevallen is het dan opgelost.
  En de regels zijn opgesteld onder de vlag van de KNVvL.
  Wij zijn ook aangesloten bij de KNVvL.
   
 13. pietervisser

  pietervisser

  Lid geworden:
  10 apr 2005
  Berichten:
  1.614
  Locatie:
  Veldhoven
 14. P.L.

  P.L.

  Lid geworden:
  14 feb 2015
  Berichten:
  944
  Ja klopt helemaal maar....zie verder beneden.

  Klopt ook.....zie verder beneden.

  "gecertificeerde dombo's" is m.i. het toverwoord.

  Waar ik voor vrees is dat jullie allemaal gelijk hebben, da's mooi natuurlijk, maar er zijn inderdaad nog steeds van die gecertificeerde dombo's die er niet tegen kunnen dat anderen hun aanspreken op hun gedrag OF ondanks dat ze alles weten ziet hun wereld eruit als een grote roze koek en gaan ze alsnog ergens anders dingen doen die niet mogen.
  Beetje de rode lijn van dit en vele andere topics; Guns don't kill, the people that use them kill.....
   
 15. P.L.

  P.L.

  Lid geworden:
  14 feb 2015
  Berichten:
  944
  Ik ben ook wel benieuwd naar wat Justitie daar tegenover zet.
  Potentieel legio levens in gevaar brengen zou echt niet afgedaan mogen worden met 12 uur plantsoen schoffelen. Mja, het is natuurlijk wel Nederland....
   
  ashikaga vindt dit leuk.
 16. N.P.S.

  N.P.S. Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 jun 2007
  Berichten:
  8.651
  En hij wist natuurlijk echt niet dat je daar niet mocht vliegen...

  Dat is een verzachtende omstandigheid.
   
 17. Peter Den

  Peter Den The First Aviators

  Lid geworden:
  2 dec 2005
  Berichten:
  1.490
  Locatie:
  Voorburg
  Een aardig stukje propaganda, maar dit suggereert dat anderen dat niet doen en de KNVvL een zekere positie heeft tov de aangesloten clubs die dit waar maakt.
  Nu wordt dit uit den treure herhaalt en ik heb zo het vermoeden wat me as donderdag te wachten staat.
  Het vervelende is dat als met dit argument een regelgeving die acceptabel is voor alle clubs en die er nu aan lijkt te komen, tegengewerkt gaat worden, deze claim door mij bestreden zal moeten worden.
  Dat zou ik bijzonder onaangenaam vinden maar wellicht leest hier een goede verstaander mee.

  De overheid heeft, gezien de laatste vergadering, al laten blijken daar best iets mee te kunnen.
  Vraagje : hoe tonen KNVvL leden aan dat ze verantwoord vliegen? Door contributie te betalen? Want meer eisen zijn er de facto niet.

  Niks (nou ja niks: wildvlieghoogte discussie nu al verplaatst van 300mtr naar 120 mtr) Beetje voorbarig als we nog steeds niet het verschil tussen een drone en een modelluchtvaartuig kunnen formuleren en tevens vertalen in een voor een handhaver bruikbaar handvat.

  O ja: wie zei er ook weer dat drone-racers geen drones waren? Kan best, maar ik ben nog steeds benieuwd naar de motivatie.
   
  verfbrander vindt dit leuk.
 18. PH_AJH

  PH_AJH Forum veteraan

  Lid geworden:
  16 feb 2007
  Berichten:
  12.147
  Locatie:
  away
  De lust ontgaat me als mijn persoonlijke individuele mening wordt betiteld als propaganda. Eigenaardige woordkeus hoor.
  Verder is het nogal bijzonder om mijn woorden uit te leggen zoals jij doet; als ik aangeef wat de KNVvL doet, dan bedoel ik niets meer dan dat. Nergens suggereer ik dat anderen dat niet doen.

  Maar goed, succes met je strijd.
   
 19. ashikaga

  ashikaga

  Lid geworden:
  1 mrt 2009
  Berichten:
  1.010
  Locatie:
  Near EHvb
  Een landelijk erkend brevet voor modelvliegers is helemaal niet verkeerd.
  Net als het RPL en PPL en ZVB is dit een bewijs van bekwaamheid maar eveneens een bewijs dat je in elkgeval luchtvaartwetgeving navigatie aerodynamica metereologie en een RT kennis hebt. Voor modelvliegen kan je met specifieke eisen komen.

  Of de KNVvL de enige instantie zou moeten zijn om zo'n brevet uit te mogen geven weet ik niet.
  Als je als wildvlieger een brevet kan tonen aan een agent en je houdt aan de geldende hoogtelimiet (in mijn ogen was 300 meter prima maar dat is zowel door FPV vliegers als Drone malloten verpest) en de luchtvaartwetgeving betreffende de luchtruimklasse prima.

  Dan nog even over dat geregistreerd kopen. Dat zal nooit gaan lukken aangezien we in een geglobaliseerde markt leven waar iedereen vrijwel alles (behalve vuurwapens) online kan kopen. Er zouden veel te veel handelsverdragen omgegooid dienen te worden wil je dit kunnen realiseren en dat gaat niet.

  Dan over de hoogtelimiet van 120 meter. Dit naait (letterlijk) de mensen die turbinevliegen of zweefvliegen maar ook de grotere schaalmodellen met krachtiger motoren zijn de dupe. Je wordt hierdoor al min of meer gedwongen om je bij een KNVvL club aan te sluiten wil je hoog gaan.

  Natuurlijk, het luchtruim wordt drukker. Maar tot nu toe was er tot 300 meter ruimte voor modelvliegers en daarboven zat het echte luchtverkeer, op de CTR en TMA van vliegvelden en laagvlieggebieden na. (even simpel en niet volledig accuraat gesteld). Dat is niet meer zo en daar zijn honderden zo niet duizenden mensen de dupe van geworden. En daar zijn inderdaad anderen schuld aan. Helaas hoor je die niet sorry zeggen want iedereen denkt dat het zijn of haar schuld niet is. Een beetje zoals de Moffen in WOII. Wir haben es nicht gewusst. Yeah sure,

  Dat er iets moet gebeuren is duidelijk maar ik heb niet het idee dat de KNVvL noch diverse platformen echt iets uitmaken bij de wetgever.

  Men luistert wel maar zodra er weer een schreeuwbericht in de media komt of een wat overijverige Piloot een drone meent te zien zal de wetgever alleen maar reageren door nog meer te verbieden.

  Landelijk brevet ? prima.
  Geregistreerd kopen ? Onmogelijk.
  Handhaving ? Vrij moeilijk tenzij overal verboden behalve op modelvliegvelden.
   
  Laatst bewerkt: 22 mei 2016
  MicropropSport vindt dit leuk.
 20. henkbraam

  henkbraam

  Lid geworden:
  11 jul 2004
  Berichten:
  245
  Locatie:
  doetinchem
  Hopenlijk houd het snel op met regenen,en dit geneuzel,schiet niemand wat mee op,veel aandacht geven aan die jongens die niet weten waar ze mee bezig zijn verergerd dit,ik hoop dat ik nog een paar jaar met mijn hobby kan bezig zijn op een verantwoorde manier natuurlijk,vlieg zelf net over de grens daar begint het ook al.een beetje modelvlieger is niet zo stom om dit soort fratsen uit te halen,naar mijn mening wordt het te makkelijk gemaakt om een speeltje te kopen voor weinig geld,maar het zijn gevaarlijke speeltjes aan het worden,voor mensen die van de vliegerij totaal niks weten
   

Deel Deze Pagina