Prusa i3 MK3

Discussie in '3D Printen' gestart door onno10, 16 mrt 2018.

  1. onno10

    onno10 The First Aviators

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    1.966
    Locatie:
    Rosmalen
    Ondanks dat ik na een dag dronerace op mijn club zo ongeveer op mijn wenkbrauwen liep ben ik niet op de bank gaan hangen met een pot bier, maar gewoon verder gegaan met het afbouwen van de Prusa. Wel met een pot bier. Moest alleen nog de bedrading aanleggen een aansluiten. Dat ging zonder problemen. Toen het spannende moment. De stekker in de stroomdoos en de schakelaar om.... Het resultaat was... helemaal niets. Hum ff denken. O, ja dat had ik eerder meegemaakt. De connectoren van de LCD omgedraaid. Dat gedaan en jawel er was licht. Hij doet het. :banana:
    Kalibratie gestart en gaan met die banaan. Kalibreren is wel een ding, je moet op het oog de juiste lijn hoogte bepalen. Dat doe ik liever aan de hand van een print.
    Inmiddels is hij een Benchy aan het printen. Het onderschip ziet er echt strak uit. Dat belooft wat.
    En hij is echt stil ongelooflijk in vergelijking met mij vorige printer.
    Tot nu toe ben ik helemaal blij met de Prusa.
     
    coen_l vindt dit leuk.
  2. onno10

    onno10 The First Aviators

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    1.966
    Locatie:
    Rosmalen
    De Benchy die eruit gekomen is nagenoeg perfect, en dat na 1 keer afstellen.
     
  3. corvl

    corvl verslagschrijvers

    Lid geworden:
    6 sep 2002
    Berichten:
    2.531
    Locatie:
    Tirol -Oostenrijk
    De mijne staat al ruim een maand in m'n garage, in doos , in duizend stukjes. Gelukkig is m'n familie op bezoek en m'n zwager is zo lief om hem in elkaar te zetten:
    [​IMG]

    Cor
     
  4. onno10

    onno10 The First Aviators

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    1.966
    Locatie:
    Rosmalen
    Dan ga je binnenkort een Happy Printer worden.
    Van je familie moet je het hebben.;)
     
  5. corvl

    corvl verslagschrijvers

    Lid geworden:
    6 sep 2002
    Berichten:
    2.531
    Locatie:
    Tirol -Oostenrijk
    Zal wel meevallen denk ik .... 1000 km afstand :rolleyes:
     
  6. onno10

    onno10 The First Aviators

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    1.966
    Locatie:
    Rosmalen
    Na de bijna perfecte Benchy ben ik andere dingen gaan printen.
    Toen bleek dat er toch nog wat te doen was met de Z hoogte. Na een uurtje testprinten met een kalibratie g-code heb ik nu een zeer goede eerste laag.
    Nu heb ik nog zeer lichte slingers in de lagen op de X-as lijn. Denk dat dat komt door te veel spanning op de riem.
    Wat er nu uitkomt is heel goed, misschien heb ik wel te perfectionistisch en wil ik net dat beetje meer. Kijken of dat lukt.
    @Cor mijn schoonmoeder woont bijna 100 Km verweg, daar was ik al heel blij mee.
     
    jve vindt dit leuk.
  7. onno10

    onno10 The First Aviators

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    1.966
    Locatie:
    Rosmalen
    Inmiddels al het nodige geprint met de Prusa en ik loop tegen een vreemd probleem aan.
    De prints vertonen lichte afwijkingen in de lagen. Ze zitten dus niet 100 % recht op elkaar.
    Op diverse fora lees ik dat er meer het probleem hebben. Daar wordt vermoed dat het een hardware probleem is van de Prusa.
    Ik denk van niet. Als ik de files print die Prusa meelevert op de SD-kaart dan komen er superstrakke prints uit.
    Het lijkt mij dus een probleem van de software of de instellingen in de software. Ik gebruik SF3D.
    En dan nog iets vreemds ben een cg weegschaal aan het printen voor een clublid. Daar zit een stl file bij voor een deksel van een kastje waar een lcd-scherm in moet.
    dat krijg ik op geen mogelijkheid geprint. Diverse slicers geprobeerd. Hij print de eerste laag niet dicht genoeg op het bed en de printlijnen zitten te ver van elkaar. Gevolg is dat er een boel spaghetti ontstaan. Alle andere files printen zonder problemen.
     
  8. corvl

    corvl verslagschrijvers

    Lid geworden:
    6 sep 2002
    Berichten:
    2.531
    Locatie:
    Tirol -Oostenrijk
    De mijne draaid inmiddels ook , en ben erg onder de indruk.
    De test met Prusa logo komen er goed uit ( PLA) en ook een draak geprint:
    [​IMG]

    Alleen ABS lukt nog voor geen meter , veel van dat warping met de prit stift. Volgende test is met haarlak en zo'n ABS-papje.
    De lagen wat jij zegt heeft hij geen last van, niet bij het draakje en ook niet bij een kastke wat hij nu aan het printen is.

    Cor
     
  9. onno10

    onno10 The First Aviators

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    1.966
    Locatie:
    Rosmalen
    ABS printen zal alleen lukken als je er een kast omheen maakt.
    De Ikea Lack tafels zijn daarvoor prima geschikt. Zie post #1
    Pas ook op met ABS de dampen zijn niet goed voor je.
    Ventileren of afzuigen/filteren.
     
  10. PeterS

    PeterS

    Lid geworden:
    25 aug 2003
    Berichten:
    43
    Locatie:
    Almere
    @Cor, als je met de MK3 ABS wilt printen moet je de PEI sheet met aceton schoonmaken en niet de pritstift gebruiken.
    Voor PLA, schoonmaken met isopropyl en i.g.v. PET je bed schoonmaken met glassex.

    En voor ABS inderdaad een enclosure maken.
     
  11. PeterS

    PeterS

    Lid geworden:
    25 aug 2003
    Berichten:
    43
    Locatie:
    Almere
  12. onno10

    onno10 The First Aviators

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    1.966
    Locatie:
    Rosmalen
  13. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.254
    Locatie:
    Den Haag
    Kan zijn dat er aan de bodemzijde een foutje zit. (een uitsteeksel die er niet hoort, of er zit een flauwe hoek in, waardoor niet het hele vlak op de bodem van je bed komt)
    Geen idee of dit in een slicer preview te zien is, als je de eerste laag bekijkt.
    Heb je een link naar deze weegschaal, dan kan ik het eens bekijken.
     
  14. onno10

    onno10 The First Aviators

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    1.966
    Locatie:
    Rosmalen
    Een link kan ik niet vinden het .stl file kan ik hier ook niet uploaden.
    Eventueel via mail ?

    Nog wat met de Prusa.... De filamentsensor deed het niet. De bedrading nagekeken, alles goed.
    Chat gestart met Prusa en tijdens het wachten dacht ik... wacht even kan je die aan of uitzetten?
    En, ja wel dat kan... Nu werkt hij prima.:hammer:

    Edit.

    In het .stl file zie ik niets vreemd in de slicer. Daar bouwt hij mooi op.
     
  15. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.254
    Locatie:
    Den Haag
    Lukt het uploaden wel, als je een copy maakt en daarvan i.p.v. .stl .pdf maakt ?
    Een pdf kun je wel uploaden dacht ik.
    Anders stuur ik je wel even pb met mijn mailgegevens.
     
  16. onno10

    onno10 The First Aviators

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    1.966
    Locatie:
    Rosmalen
    Dat gaat wel denk ik.
     

    Bijgevoegde bestanden:

  17. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.254
    Locatie:
    Den Haag
    Inderdaad dat werkt :yes: altijd handig om te weten.
    Toch zit er een klein addertje onder het gras!
    De eerste laag zie ik maar twee kleine vlakjes en pas na 0,2mm het grote vlak.
    voorbeeld2.jpg

    Je kunt in je slicer programma de Z-as met -0,2mm verplaatsen, met dit als resultaat van laag-1.
    voorbeeld.jpg
     
  18. onno10

    onno10 The First Aviators

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    1.966
    Locatie:
    Rosmalen
    Bedank, ga ik proberen.
    Even uitzoeken hoe dat moet ik Sf3d.
     
  19. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.254
    Locatie:
    Den Haag
    Bij Edit Process Settings en dan bij Advanced linksboven, daar vind je Layer modifications...Start Printing At Height
    Heb het model daarin net ook geprobeerd en kwam bij mij uit op 0,3mm.
    Bij Cura was die -0,2 wel voldoende.
     
  20. onno10

    onno10 The First Aviators

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    1.966
    Locatie:
    Rosmalen
    Heb het gedaan met de Z-offset dat ziet er in de slicer goed uit.
     
    marten77 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina