Seabex One

Mathieu, Voor het spuiten van uierzalf doe ik een paar theelepels zalf in het blikken deksel en laat dat smelten. Daarna zuig ik het op met een (dokters)spuitje.
De apotheek verkoopt verschillende maten. Vanuit het spuitje dien ik het toe. Bij 4 mm askokers gaat de spuit in de koker, bij 2 mm askokers zet ik een stukje slang op de spuit en sluit daarmee aan op de koker. Meestal heb ik een gevuld spuitje liggen. Even opwarmen in de hand maakt de zalf dun genoeg om te kunnen spuiten. Succes ermee! Gr. Klaas.
 
Langzaam ben ik me aan de winterdip aan het ontworstelen ( en andere werkzaamheden thuis :hammer:) en voorzichtig het werk aan de Seabex weer opgepakt.

De hoofdmast stond alweer een tijdje triest te zijn, half afgemaakt, en die heeft nu weer wat aandacht gekregen.
20230122_213916.jpg

Hoofddelen samengesteld.

20230122_214000.jpg

Onderste ra.

20230122_223253.jpg

Middelste ra.

20230122_224014.jpg

Met de ra's op hun plek.

Er zit verder nog genoeg soldeerwerk aan, nog een ra er bovenop en de radio richtingzoeker antenne.
Ander werk: Platforms, fundaties voor navigatie verlichting, de verlichting zelf (al dan niet werkend), radars en werkend maken.
Het soldeerwerk fatsoeneren (vijlen, schuren, etc.), is niet overal even netjes gedaan ean dan de boel spuiten.

Die mast is een project op zich aan het worden, naast de railing is dit de grootste soldeerklus op dit model.

Groet,
Mathieu
 
Nu het einde van de bouw van de Zwarte Zee (IV) nadert wordt het tijd voor het volgende project.
Hij staat al even in huis en lonkt al even zo lang naar me zodra ik de "werf" op loop: de Seabex One van Graupner.
Schaal 1:75
Model afmetingen: 145x26cm

Bekijk bijlage 297049

Ongeveer 2 jaar geleden kwam ik hem op MP tegen. Compleet, ongebouwd, met alle 4 de originele thrusters, diverse vertragingsmotoren, enz.
De prijs was ook nog eens zeer schappelijk dus een aantal dagen later mocht ik mezelf de nieuwe eigenaar noemen.

Het origineel vaart overigens nog steeds, inmiddels onder de naam "Kreuz Installer" en heeft diverse verbouwingen ondergaan zoals andere kranen, verbreed ter plaatse van het werkdek.

Met de constructie zal ik me aan de tekeningen blijven houden, ik zal me hoofdzakelijk gaan focussen op de functies die het schip standaard heeft en die zich nog laten toepassen.
De boot wordt aangedreven door 4 schottels, 2 stuks achter en naast elkaar en 2 stuks voor achter elkaar
De schottels kunnen ieder 100 graden beide kanten op draaien.

De standaardfuncties naast het varen:
- Kraan linksom en rechtsom draaien
- Kraan boom op en neer
- Kraan haak op en neer
- Op het A-frame staan 4 functionele blusmonitoren, per 2 een pomp
- Helikopter hoofd en staart rotor draaien

Extra geplande functies:
- Diverse verlichting
- Radars draaien
- Helikopter verlichting
- opstijgen en landen van de helikopter
- Anker(s) vallen, halen
- Reddingsbo(o)t(en) te water en thuis halen

De schottels zullen 2 aan 2 bediend worden.
De uitslag van de schottels wordt begrensd door de stuur hevel. Voor de achterste schottels ga ik deze begrenzing verwijderen om de uitslag te vergroten. Het sturen zal dan gaan gebeuren via een tandwiel op de servo direct op het stuur tandwiel.
Bekijk bijlage 297050
Stuur hevel verwijdert, de schottel draait nu vrij 360graden.

Voor de besturing heb ik gekozen voor een, ja wel daar is ie weer, een F14.
Daar komen 2 Twin Navy Sticks in voor de schottel besturing en daarnaast nog diverse schakel modules voor de verschillende functies. Welke en hoeveel nog nader te bepalen.

De grootste verandering ten opzichte van het model is de helikopter.
Ik heb wat research gedaan en het model helikopter wat bij de kit zit geeft wat commentaar links en rechts, daarnaast zijn er best wel wat mooie alternatieven (weliswaar in schaal 1:72) te vinden en heb er dus maar alvast 1 uitgezocht.
Bekijk bijlage 297051

Ik had hem in diverse Youtube filmpjes voorbij zien komen en heb hem besteld. Toen hij bezorgd werd had ik pas door dat het een metalen model is. De rotoren zijn in ieder geval stevig genoeg om ze snel genoeg te laten draaien.

Voor nu is het vooral kleine dingetjes doen en opzoeken, testen van de aangepaste schottel besturing.
Nog even doorbijten met de Zwarte Zee.

Groet,
Mathieu


Hoi Mathieu. Ik ga ook de seabexone bouwen en ik hoop deze ook uit te kunnen bouwen met bewegende kraan spuiten radar enz enz . Alleen ik heb de tekeningen wel die grote maar niet de handleiding. Heb jij enig idee waar ik die vandaan kan halen of is het mogelijk om uw handleiding te kopieren zodat ik kan beginnen met de bou van deze schitterende boot .

Met vriendelijke groeten
Nick. Siebert
 
Een kleine update.
Eigenlijk ben ik het stuurwerk een beetje aan het ontwijken en maar begonnen aan een ander klusje, het solderen van het relingwerk en het soldeerwerk aan de hoofdmast afgerond.
20230124_235615.jpg

Was een heel gepruts maar aardig gelukt, al zeg ik het zelf.

20230218_204933.jpg

De plank met de reling mal voor de diverse stukken, inmiddels ben ik ook al op de achterkant verder gegaan.

20230219_215548.jpg

BB voor aanzicht, met de reling losgeplaatst.

20230219_215558.jpg

SB achter aanzicht, met de reling losgeplaatst.

Er zit een aardige lengte aan relingwerk aan de boot en begint op echt monikkenwerk te lijken. Maar met die reling erop begint het wel ergens op te lijken.

Eerst mezelf er maar eens toe zetten om het stuurwerk in orde te maken en te testen, anders kom ik er helemaal niet meer bij.

Groet,
Mathieu
 
Nou, waar ik al bijna dacht dat ik dit winter seizoen een soort van ongeplande bouw-sabbatical te hebben genomen is er inmiddels toch weer wat uit mijn handen gekomen.

Na de reling voor op het brugdek te hebben gemaakt, was ik het even beu en ben ik aan de giek van de kraan begonnen en tussendoor wat dingetjes aan de opbouw gedaan.

20240224_215035.jpg

De reling voor het brugdek. Uiteraard weer met behulp van een bouwmal.

20240225_172730.jpg

Laddertjes, deurtjes en handreling aan de achterkant van de opbouw. Dit aan alle zijden gedaan, de deurtjes heb ik kant en klaar gekocht. Ze zijn iets kleiner dan ze zouden moeten zijn maar ik vond dit model met de scharnieren en klink er meer aangekleed uitzien dan zomaar een rechthoek erop geplakt.

20240225_230120.jpg

Het begin van de kraangiek. Dit is best we een uitdaging om beide zijde gelijkvormig te krijgen wanneer de schoren versprongen zijn ten opzichte van elkaar. De 2 delen moeten daarna samengesteld worden met dezelfde soort schoren dus is het wel handig als de 2 zijden gelijk zijn.
Nu zijn de uiteinden nog recht maar die moeten straks ook nog naar binnen verbogen worden in een punt en die punt moet wel in het hart van de giek uitgaan komen. Over de punt moet nog wel een versteviging gemonteerd worden maar dat is gelukkig een voorgevormd stuk dus dat helpt zeker wel om de punt in de juiste vorm en plaats te krijgen.

En ondertussen ben ik wel een paar dingen aan het ontwijken :oops: maar daarover later meer.

Groet,
Mathieu
 
Even een paar uurtjes aan het tobben geweest met het bouwen van de kraan giek.
Ondanks de mal die ik had gemaakt (volgens bouwbeschrijving) pakte het toch anders uit dan ik verwacht had wat resulteerde in het volledig opnieuw construeren van een van de zijdes.
Alle schoren eruit en de haakse schoren, die uiteindelijk een vierkant haaks op de giek moet gaan vormen, eerste terug geplaatst. Nu uitgelijnd op de andere zijde van de giek.
En daarna de schoren weer terug geplaatst.

Het begint ergens op te lijken.
20240307_213421.jpg

Voordat ik de schoren aan de topzijde er opnieuw in geplaatst had, heb ik de uiteinden eerst opnieuw volgens tekening omlaag gebogen.
Deze uiteinden waren toch te vlak. En ook naar binnen gebogen.

Tussendoor de kraanvoet gemaakt, deze wordt met 2 M3 boutjes vastgezet maar het is mij niet helemaal duidelijk of er nu bedoeld wordt dat dit definitief zo zou moeten zijn of dat die boutjes ter fixatie zijn voor de juiste uitlijning op de zwenkmotor en de kraanvoet ook vastgelijmd moet worden. Voor onderhoud of reparatie hoeft de voet niet verwijdert te worden dus ga ik er voor om hem ook vast te lijmen, dan staat de kraan ook beter op het dek want nu zit er dwarscheeps toch aardig wat beweging in (de boutjes zijn langsscheeps geplaatst).

Daarnaast heb ik nog een uitdaging met de aansluiting van de eindschakelaars, er zit wel netjes een schematje in de bouwbeschrijving maar de bewuste aansluitingen worden niet benoemd in de zin van COM, NC of NO.
De bedoeling is om een test opstelling te maken en zo uit te vogelen hoe het zou moeten werken zonder sluiting te maken.

Het mooiste zou zijn als iemand mij een fototje kan sturen van de benamingen van de aansluitingen van een Graupner microschakelaar no.3757.

Eerst maar verder met het samenstellen van de kraan giek en dan de rest van de kraan.

groet,
Mathieu
 
Is toch gewoon te meten Mathieu? Neem aan dat het een wisselcontact is. Gr. Klaas.
 
Hoi Mathieu

Meestal staat het schema op de schakelaar zelf, en anders wat Klaas schrijft even meten zijn maar 3-contacten.
Zie voorbeeld.

upload_2024-3-9_12-29-38.png
 
b_69975.jpg


Zo te zien is links de common, die contact maakt met de rechter aansluiting (NC). Druk je hem in dan maakt de common contact met de middenaansluiting (NO). Die op het plaatje van Peter gebruik ik om de waterpomp in S-F te schakelen. Succes ermee! Gr. Klaas.
 
Klaas, dat is de juiste, fabrikant Cherry Switches.
Schema staat mooi op de schakelaar, ter verduidelijking:

b_69975.jpg
 
En nu maar hopen Henk dat Mathieu hetzelfde schakelaartje heeft en anders meten doet weten. Gr. Klaas.
 
Ja Henk, dat ben ik ook. En ik vond zoekend op het nummer ook de gegevens bij Chris. Geen idee hoe oud Mathieu zijn Seabex is. Graupner is jaren geleden al gestopt met de productie van bouwdozen. Gr. Klaas
 
Heren ,
Bedankt voor jullie reacties.

Hoe oud mijn boot is heb ik ook geen idee van, ik heb hem een paar jaar terug via MP op de kop getikt.

De genoemde micro schakelaars heb ik dus ook en ik heb net een proefopstelling gemaakt gehad en mijn vermoeden was juist, de schakeling zoals Graupner hem op tekening gezet heeft kan niet werken met de schakelaars als eind afslag.

20210509_172055.jpg

Dit is dus het schema wat erbij zit.
Waar ik nu mee bezig ben is met deel "K" van het schema, het draaien van de kraan, waar in "M" de microschakelaars zijn.
Wanneer we dus blind de logica van het plaatje volgen (uitgaan van de linkse van de 2 schakelaars), dan is de linker aansluiting de COM, de middelste de NO en de rechtse dus de NC. Bij de rechter is de volgorde dus net andersom.
Voor de volledigheid:
COM contacten: gaan naar de aansluitingen op de motor
NC contacten: worden verbonden en gaan naar de gezamenlijke "min"
NO contacten: Gaan ieder naar een andere aansluiting op de omschakelmodule. In mijn test opstelling wordt nog geen schakel elektronica gebruikt maar worden de "plus"draden om de beurt op de plus van een accu gezet om het omkeren van de draairichting te simuleren.
Dit dus zo aangesloten en, verrassing, hij deed het alleen wanneer de schakelaar ingedrukt wordt.
Gebeurt er iets in die omschakelmodule wat ik niet zo kan simuleren? of maak ik ergens een denkfout?

Iemand een idee? Liefst met tekening.

Groet,
Mathieu
 
Ik heb het schema met verwondering bekeken.
Er zitten wel heel veel dure onderdelen in.
Zeker in de secties A, H en K zijn voor mij wat vereenvoudigingen haalbaar.
Maar hiervoor is het nodig om te weten welke zender je gaat gebruiken.
Ik ga ervan uit, dat je geen Arduino processor wilt gebruiken.
Laat van je weten.
Groet. Henk.
 
Henk,
Waarom er voor die dure componenten gekozen is? Ik gok dat de gedachte was "Als je deze boot compleet hebt, kan de rest er ook nog wel bij".

De bedoeling is om een F-14, 40mHz te gebruiken.
Daar heb ik 2 Navy sticks op voor de besturing van de schottels en daarnaast een multiprop module en een MS-16 module.
Dus wat mogelijkheden betreft heb ik genoeg opties en hou ik waarschijnlijk nog wel over om het een en ander erbij te doen.

Ik moet wel zeggen dat ondanks dat het best een grote boot is, het toch lijkt dat de beschikbare ruimte beperkt is.

Maar goed, terugkomend op het gegeven schema denk ik dat het zo niet kan werken.

Nu was ik van plan om ompoolschakelaars van Wetronic te gaan gebruiken en die hebben de eigenschap om eindschakelaars in de signaal draad toe te staan (niet de servo versie).
Maar ik ben nog steeds wel benieuwd hoe het voorgestelde schema ooit gewerkt zou moeten hebben.

Groet,
Mathieu
 
Back
Top