Test: Methanolmotor op benzine

Nee.... Helaas.... Op zich vloog die kist absoluut strak en goed... Maar ik ben bijna 25 jaar weggeweest van vleugelvliegen, en geen 25 meer.... Ofwel, ik pas me blijkbaar niet meer zo makkelijk aan aan een toestel.
Die Cap is echt een kunstvlucht toestel, super neutraal en rechtlijnig. Gas er af, en de neus zakt niet, rol 45 graden naar een kant en er volgt niet automatisch een bocht, etc etc.
Ergo: ik voelde totaal niet aan wat het ding nu precies deed qua snelheid, en blijkbaar vlieg ik heel erg op gevoel en dat gaat niet met zo'n ding.
Nul moeite met de Calmato en de Spacewalker toen ik vorig jaar , daar vloog ik zonder enige moeite zo mee weg, maar die Cap wilde niet "in de vingers" komen.

Geloof het of niet: ik heb hem geruild tegen een sullivan stuurkabel... :D
 
Nou ja... daardoor heeft de boxer wel vanmiddag al zijn kantoortje kunnen bevuilen, euh.... inwijden
 
lijnbesturing?
ga je ook een grote grasmaaier nadoen?

StuurKABEL.... niet stuurLIJN :D
Bedankt Bert voor alles
emoji2.png
Graag gedaan, hoop dat je er plezier van gaat hebben!
 
Ik vlieg ook met een originele Big Lift waar nadien van die kleine rolroeren opgezet zijn.
Gaat op zich wel maar als je rap de hoek om wilt moet er toch nog wel behoorlijk wat rudder bij.
 
Vanmiddag hadden we een huckepack zweef wedstrijd.
De Big Lift deed het prima tot er een strut bevestiging van de vleugel compleet afbrak.
Gelukkig kon het model nog goed geland worden met aan een kant wat meer v-stelling.

De gebroken strut bevestiging van de vleugel.

Zo hoort het.

Ik weet niet of het de originele bevestiging is maar ik ga ze maar beide vervangen.
Controleer het voor de zekerheid goed!!

Kijk ook of de pennen die in de vleugel zitten en de romp in gaan om de vleugels tegen de romp aan te houden.
Ik heb ook een keer gehad dat deze los schoot.

Gelukkig hadden we nog een setje vleugels en konden we de wedstrijd afmaken.
Heerlijk weer trouwens!!

Jan
 
Hmmm....

Dat die Boxer "een beetje zwaar" is, wist ik al.... Maar ik had niet verwacht dat ik bij de Big Lift 250 gram helemaal bij het kielvlak zou moeten aanbrengen om de boel in balans te krijgen....

Nu zit ik een beetje te twijfelen of ik de ontvangeraccu helemaal achter in de romp zal leggen, want dat is nogal een gedoe: luikje in de romp, lange draden voor de voeding....
Ik ben wat verbaasd, want de staartvlakken lijken mij massief hout toe, dus ik had verwacht dat de Big Lift wel wat gewicht op de neus zou verdragen....

Hij weegt nu met alle spullen er in maar nog niet gebalanceerd ongeveer 6,3 kilo (nog steeds geen enkel probleem) dus hij zal toch uiteindelijk dichter tegen de 7 kilo aan gaan komen.
Wat er nog gebeuren moet: de tank en craptrap moeten geïnstalleerd worden, ontvanger en ontvangeraccu moeten een mooi plekje krijgen, de gasaansturing moet nog gemaakt worden, en het zwaartepunt moet in orde. Ook moet ik nog stuurstangetjes fabrieken voor de rolroeren....
Vandaag ziet er uit als een regenachtige dag.... dus het zou vanavond klaar moeten kunnen zijn, je zult alleen nét zien dat ik een aantal kleine dingen voor de stuurstangen niet in huis ga hebben.... :frustie:

Ik heb bij de vorige Big Lift de accu ook in de staart geplaatst. Een zware ook nog van ik dacht 200 gram en nog moest er veel lood bij. Ik denk totaal wel een 500 gram.
Het werkte maar degene waar we nu mee vliegen heeft dat niet en die vliegt toch een stuk beter.
Hij wordt wat sloom op het hoogte roer.
Voor ons niet zo's probleem want we gebruiken hem alleen als huckepack dus zo snel mogelijk naar de 300 meter en weer zo snel mogelijk naar beneden voor de volgende zwever.

Jan
 
Met het richtingsroer mee sturen is heel normaal. Hoe groter het model wordt des te meer het als een "echt" vliegtuig zal reageren dus des te meer je het richtingsroer nodig hebt. De rolroeren vergroten lijkt een goede oplossing maar je moet daar wel mee oppassen. Hoe groter de roeren en/of de uitslag van die roeren des te erger het haakeffect zal zijn. Maar je beïnvloed ook de "geometrie" van de vleugel. Dat kan bij grote roeren behoorlijk sterk zijn en zelfs een crash tot gevolg hebben.
Met andere woorden maak de rolroeren niet te groot en gebruik bij het sturen het richtingsroer.
 
Ik vlieg ook met een originele Big Lift waar nadien van die kleine rolroeren opgezet zijn.
Gaat op zich wel maar als je rap de hoek om wilt moet er toch nog wel behoorlijk wat rudder bij.
Dat vermoedde ik al... Tsja, het is nu eenmaal geen klein rap scheurkistje....
tot er een strut bevestiging van de vleugel compleet afbrak.
Gelukkig kon het model nog goed geland worden met aan een kant wat meer v-stelling
Bij mijn exemplaar is er een reparatie te zien op de bakboordsvleugel, en daar ziet het oogje er anders uit. Stuurboordsvleugel ziet het oogje er uit zoals op jouw foto, maar zo te zien zit het nog stevig vast.
Ik denk dat "zo snel mogelijk naar 300 meter en zo snel mogelijk weer terug" overigens de vleugel best wel zwaar belast tijdens de terugreis....
Ik heb bij de vorige Big Lift de accu ook in de staart geplaatst. Een zware ook nog van ik dacht 200 gram en nog moest er veel lood bij. Ik denk totaal wel een 500 gram.
Het bleef beperkt bij de ontvangeraccu achter het achterspant van de cockpit, en ongeveer 150 gram lood in de staart.
Totaal vliegklaar blijft beperkt tot 6,5 kilo, en dat valt me nog reuze mee: de motor neemt al 1,2 kilo voor zijn rekening.
Met het richtingsroer mee sturen is heel normaal. Hoe groter het model wordt des te meer het als een "echt" vliegtuig zal reageren dus des te meer je het richtingsroer nodig hebt.
Gelukkig "kan ik dat al" want heli's moet je altijd met rudder meesturen, groot of klein. Ik moet me dan alleen "even" aanwennen het bij deze kist ook te doen.

Hij is "in principe vliegklaar" nu, moet alleen nog wat verfijningen aanbrengen in het brandstofsysteem (fatsoenlijke tankaansluiting en nog wat bedrading fatsoeneren en zo).
IMG_20180415_232330.jpg

De tankruimte is lekker toegankelijk, en ruim, dus ik heb de "craptrap" maar naast de brandstoftank gezet.
Dat houd al die loodgieterij die ik op de Cap 232 nodig had, buiten zicht.
Brandstoftank ligt op de bodem, en da's wel fijn, want de Boxer heeft de carburateur erg laag zitten:
IMG_20180415_232827.jpg


Verder is het neusje tamelijk "opgeruimd" gebleven, de bougiekabels piepen mooi kort onder het deksel door, in gootjes die in de zijwanden uitgehaald zijn.
IMG_20180415_232816.jpg


En zoveel lood had ik nodig:
IMG_20180415_232437.jpg
 
Laatst bewerkt:
Het door Ernst genoemde rolroer haak-effect is te verminderen/voorkomen door de rolroerdifferentiatie: meer uitslag naar boven dan naar beneden

Bij kleine kisten wel, maar voor zover ik weet, gaat dat bij toenemende afmetingen steeds minder goed op (heb je "extreem veel" diff nodig).

Ik ga het wel zien. Ik verwacht eigenlijk een behoorlijk lui stuurgedrag....
 
Met dit soort dingen ben ik liever niet alleen op het veld, Micha....

Maar het kriebelt wel héél erg.... :D
 
Ondertussen is de Big Lift al wel vliegklaar, maar hij was (en is) nog niet "af"...

Een van de dingen die nog beter moesten, was het tanksysteem.
Op het oog lijkt dat een nogal ingewikkelde bende te zijn geworden:
IMG_20180416_201419.jpg

Maar dat lijkt maar zo, en valt in de praktijk reuze mee... :D

Wat ik gedaan heb, is vier korte stukjes buis als schot-doorvoer in de rompwand gelijmd, en twee kogelkoppen (oud heli-materiaal) in de zijkant van het motorschot geschroefd.

Daarop zijn drie "elleboogjes" van brandstofslang gestoken.
IMG_20180416_201513.jpg

Hoe werkt dat nu?

De voorste twee elleboogjes zijn aan de voorkant (bij het motorschot) op een kogelkopje gedrukt, die als stopje en tegelijkertijd als "slang-vasthouder" fungeert.
De bovenste is de vul/leeg aansluiting voor de brandstoftank, de onderste is de afvoer van het vuiltankje.
In het model is de uitlaatdruk op een opvangtankje aangesloten, om te voorkomen dat vieze olie en water van de verbranding in de schone benzine terecht komt.
Vanaf dat opvangtankje gaat de druk via het achterste verticale elleboogje door naar de brandstoftank. Het elleboogje heeft twee functies:
1-tijdens het vullen van de tank, dient het als overloop als de tank vol is. Daarvoor moet je het slangetje even los trekken van de onderste aansluiting.
2-tijdens gewoon bedrijf dient het als indicatie voor wanneer het vuiltankje vol is: dan word het slangetje donker/vies. Het is dan tijd om het vuiltankje leeg te halen.

Het vuiltankje kan plm 30 ml bevatten, en dat is zomaar een hele maand of meer vliegen....

In elk geval hoef ik nu niet meer het neusdeksel te verwijderen voor tanken of leeghalen.
 
Nou, voorlopig niet: die kist is wat groot om op te gooien, en landen in dat hoge gras zie ik ook niet zo zitten.... Een Charter kan het nog wel hebben om een buitelingetje in hoog gras te maken, maar dit is allemaal wat groter en zwaarder....

Wel zojuist even het tanksysteem getest, en dat werkt flitsend: makkelijk, duidelijk en gewoon "practisch".
 
Back
Top