zelf helikopter romp maken (jetranger) (bell 206)

Mischien een idee. teken op een stuk hout op maat de omtrek van de romp zoals je hem van voor af zou zien. zaag dat uit je plankje. dan kan je dat plankje zo van vooor naar achter( of van achter naar voor) over je mal heen halen. Dan zie je exact hoeveel er op bepaalde plekken bij moet, of af moet. Snap je? Maakt het een stuk makkelijker, en je hebt een zekerheid dat het symetrisch is.
 
ja de oppervlakte meet ik straks al hij af is, vandaag heb ik er heel veel gips van af gehaald nu zit ik weer tegen het pur schuim aan en zie je het ook al ( gedaan omdat de zeides niet gelijk waren en nu kijk ik weer tegen het kartonnen geraamte aan en nu ga ik het opnieuw gipsen hopen dat hij dan mooier word.
kevin
 
Zo vandaag naar school geweest :( (nu minder tijd om aan mijn romp te werken)
Vandaag ben ik begonnen met het opnieuw gipsen voor een mooiere vorm, hier wat fotos
full
full
full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Eigenlijk wel leuk idee klei, zo werden vroeger auto's gemodelleerd, voor de komst van CAD-software. Na het werk een natte doek er over heen, en de volgende dag verder. Geeft ook minder stof dan gips. Ik weet niet wat klei en gips doen qua krimpen bij drogen/harden.
 
Klei wordt nog steeds veel (customs) gebruikt, is niet echt van vroeger....
ook origineel van vroeger...


aaaaa wat maakt het ook uit .........
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Epoxy

Beste Pieter Bas,

waar baseer jij je op voor volgende stelling?


"Epoxy is niet zo geschikt voor glasvezelmatten als de glasvezelharsen die er speciaal voor zijn. Epoxy gebruik ik altijd voor carbon doek. Het is ook belangrijk dat je geen glasvezelsetje van de bouwmarkt neemt want dat hard veel te snel uit"

Ik denk dat diegenen die zelf een echt vliegtuig bouwen zoal bv een Burt Rutan Long EZ, of een daarop gebaseerde Cozy deze stelling perfect kunnen weerleggen.....ook een airbus hangt aan elkaar van de Epoxy....

Het setje waar je naar refereert is bijna altijd (minderwaardige) polyester


Je hebt Polyester, en Epoxy, en beiden zijn even goed verwerkbaar met glasvezel. de karakteristieken van beide materialen zijn echter compleet anders. ook de kostprijs. Daarom dat er in de botenbouw polyester gebruikt wordt, en in de vliegtuigbouw Epoxy.
Epoxy hecht op polyester, omgekeerd niet.
Polyester hardt uit op een oxidatiereactie, Epoxy op een chemische uitharding.
Poly mix je met 2 a 3%verharder, Epoxy meng je in heel andere verhoudingen op volume of gewicht, waarbij deze waarden héél strikt dienen aangehouden te worden.
Epoxy dient uit te harden bij minimaal 20°c, en wint in sterkte door een post-curing bakproces.
Epoxy verdun en ruim je op met methanol, Polyester met Aceton.
Verwerken van epoxy houdt echte gevaren in voor de gezondheid, sterk risico op allergische reacties. Altijd handschoenen dragen, en altijd verwerken in een goed geventileerde ruimte.
Dampen van de verharder zijn't schadelijkst.
Denk bij echte lamineerharsen ook niet aan de klassieke epoxy die je koopt in de modelbouwwinkel om dingen te gaan verlijmen... Die harsen komen niet in de buurt van een écht goeie epoxy......
qua prijs mag je rekenen op een factor 5 à 10 tss polyester en Epoxy...
Voor verlijming van Carbon, Kevlar en andere high-tech materialen moet je met Epoxy werken. De sterkte van je romp komt niet uit het hars, maar wel uit de vezel. je wint niks aan sterkte door dikke lagen hars te smeren, integendeel.....

juist een paar weetjes.....

Wim
 
Whooo Wim das een hoop interessante info!

Die kan ik wel gebruiken als ik van de winter met mijn romp project ga beginnen!
 
Back
Top