Wat je van mij verwacht mag je zelf bedenken, maar ik bepaal zelf wat ik schrijf.
Aan je leeftijd te zien heb je nog het tv-antenne-tijdperk meegemaakt en weet je ook dat je twee draden, mantel en de kern, aan iedere tv-antenne cq tv/radio moest aansluiten.
Bij de zgn *hark* kwam de kern aan de lange boom en de mantel aan het scherm achterop de antenne.
Bij een *wasrek* zaten de kabeldraden onder twee schroefjes en was er optisch geen warme of koude kant te zien.
Toch waren ze er wel, achter het aansluitprintje zaten allemaal spoeltjes en condensatortjes die de zgn capacitieve en inductieve aarde/ground/massa maakte.
Tot op heden is daar nog steeds niets aan veranderd, ook niet in de modelbouwtechniek ondanks dat een paar *prutsers* dat beweren.
Daar gaan we dan.......men heeft een antenne, die bestaat uit een *warme kant* (de spriet/draadje of hoe je het noemen wilt) en een *kouwe kant* (massa/ground/min/ !!spoeltje!!/caroosorie/water/enz.)
Dat spoeltje is een inductieve massa en zit in de ontvanger (mits er geen 20 meter afgeschermde kabel tussen de ontvanger en de spriet zit) op de print, anders zit het spoeltje direct onder het sprietje in de voet (die zgn rubberen sok).
Dat spoeltje *straalt* naar massa/ground en is nodig om de antenne (alleen het sprietje) te laten ontvangen, zonder dat spoeltje is er geen goede ontvangst mogelijk.
Bij een auto antenne is de auto het zgn spoeltje, waarom zou je een spoeltje in de radio zetten die geheel is afgeschermd door staal en geen dienst kan doen als je een hele auto tot je beschikking hebt.
Sterker nog, des te groter het ground/massa vlak des te beter de ontvangst.
Bij modelvliegtuigen laten de meeste vliegers hun draadje gewoon hangen, dat geeft de beste ontvangst.......een liggende antenne heeft de slechtste ontvangst !
Een sprietje/draadje is een zgn rondstraler en wil geheel rondom de draad ontvangen.
Bij vliegtuigen is het niet zo'n probleem als de antenne horizontaal ligt, de zender kan over de gehele lengte van de draad (sprietje) instralen.
Bij bootje/auto'tjes en ander goed wat vlak bij de grond voort beweegt ligt dat anders.
De ontvangst van een horizontaal sprietje wordt dan belemmert door de ground/massa die het zendsignaal *opslurpt* en vervolgens storing veroorzaakt in je model.
Tevesn MOET een sprietje de juiste lengte hebben, net als dat je je zendantenne ALTIJD geheel uit moet trekken.
Bij zowel de ontvangst als bij het zenden heeft men te maken met een electrische golflengte.
Wijkt de golflengte van de zender af tov de ontvanger, dan veroorzaakt men storing.
Wijkt de golflengte van de ontvanger af tov de zender, dan heeft men zelf storing.
De ideale conditie van zender ontvanger is als bij zowel de zender als de ontvanger de ground/massa tov het zend/ontvangstsignaal 1:1 is.
Zender produceerd x-vermogen en de antenne verzend x-vermogen.
Antenne ontvangt x-signaal, ontvanger verwerkt x-signaal.
De x-signalen/vermogens kunnen alleen optimaal zijn als aarde/massa/ground optimaal zijn, en dat is een natuurkundige wet die met formules berekend wordt en niet uit de duim gezogen moet worden onder een paar glazen bier.
Mvg, PA1CBS