Dat is geloof ik het idee.
Wordt die stoom niet gebruikt om turbines aan te drijven? Zijn die niet te vergelijken met windmolens? Immers, beiden produceren energie doordat ze rond moeten draaien, de een door wind, de ander door stoom...
Klopt, de stoom wordt gebruikt om turbines aan te drijven, deze drijven op hun beurt weer de generator aan. De generatoren zijn vergelijkbaar met de generatoren die in windmolens gebruikt worden.
Trouwens, iets wat nog niet is genoemd geloof ik is al dat kernafval die kerncentrales opleveren, en waar nog steeds geen goede oplossing voor is gevonden...
De ruimte inschieten? Kernramp als de raket ploft.
Ondergronds opbergen? Zijn die zogeheten stabiele plekken wel echt stabiel? In Duitsland hebben ze tig jaren lang allerlei troep in een oude mijn opgeborgen, en wat blijkt later? De vaten roesten en er zijn verzakkingen...
De ruimte inschieten zou een aardige oplossing zijn, echter het is verschrikkelijk duur om een kg materiaal de ruimte in te krijgen, nog afgezien van de risico's die een raket lancering met zich mee brengt.
In Nederland is gekozen voor de opwerking van het gebruikte splijtstofmateriaal, waardoor je het na verrijking weer kunt gebruiken. Al het hoog en middel radioactief materiaal wordt bovengronds in speciaal gebouwde bunkers opgeslagen. Deze bunkers bevinden zich op het COVRA complex in Vlissingen-Oost.
Dat de vaten roesten is op zich niet zo erg. Het radioactief materiaal wordt namelijk in glas of speciaal beton gekapseld.
Vroeger werd er ook in zee gedumpt, dat was op zich GEEN slechte methode, maar door de propoganda van Greenpeach zijn alle landen daar mee gestopt. Wat bleek achteraf, de radioactiviteit van dat gedumpte materiaal was niet eens meer te meten tov. de natuurlijke achtergrondstraling voordat de vaten weggeroest waren! Dit geldt niet voor hoog radioactief materiaal waarvan de halfwaardentijden duizenden jaren kunnen bedragen... Dit materiaal werd volgens mij ook niet in zee gedumpt.
Het probleem van ondergronds opslaan in bv. oude mijnen of zoutkoepels is het gevaar dat radioactief materiaal in het grond water kan komen, en aangezien wij ons drinkwater veelal uit grondwater halen willen we dat risico vermijden.
Verder misschien nog aardig om te weten is dat de hoeveelheid hoogradioactief afval die een kernenergiecentrale produceert erg gering is. We hebben het slechts over enkele kubieke meters per jaar, en dit is geen probleem omdat voor vele jaren op een veilige en gecontroleerde manier op te slaan.