Bouwverslag LCF Zeven Provincien

nog een testvaart

Nog een testvaart op deze prachtige dag!!

Er is nog steeds ruimte voor verbetering van schroef - uitlijning - motor, maar het loopt best mooi!

Het schip lag best wat schuin in de bochten (maar dat doet de echte LCF ook...) en is een beetje windgevoelig.



ZevenProvincien-metvlaggen.jpg


ZevenProvincien-indebocht.jpg


 
Laatst bewerkt door een moderator:
Freek,

Hoe krijg jij die witte contouren zo netjes op de dekken. Decals ? en dan spuiten met blanke matte lak ? Of een ander truukje.

Luc
 
circels

Luc,

Die circels heb ik gemaakt door op printerstikkers met passer uit te tekenen en uit te knippen en op het dek te plakken. Daarna inderdaad 2 lagen blanke lak erover. De letters, 'H' en heli-dek symbolen net zo.

als je plastic stikkers ipv papier kunt vinden is dat beter, want de blanke lak laat wat donkere vlekken achter wanneer het in het papier trekt. Het dek is dus niet spotloos schoon!

De rechte lijnen op het dek heb ik met zo'n rollertje met correctietape getrokken. Dat is mooi hoewel er wel barstjes in kunnen komen.
 
Motoren op 12 Volt

Laatste voorbereidingen voor de MMI vaardag morgen!

Ik ben van 7.2 Volt overgegaan naar 12 Volt
Ik heb nu op de twee Speed 500E motoren 12 volt (10 cellen), en kleine schroeven (30mm).

Stroomgebruik gemeten;
in de lucht bij volle 'kracht': 3A voor twee motoren
in bad: max 8A voor twee motoren

In bad waren de 'golven' behoorlijk - afmeerdek liep compleet onder.
Het regent buiten dus de echte test is pas morgen in Heemskerk! En ik zal ook nog wel wat moeten schipperen om de waterlijn weer recht te krijgen (nu met twee cellen minder)

Hier twee filmpjes:

De badscene:
Een beetje schokkerig gebeuren, vraag ik morgen de experts wel!


Samenvatting van vaargedrag VOOR de overgang van 7.2V naar 12V

Wordt leuk morgen!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Prachtig, mooi resultaat.
In het echt, kan daar het afmeerdek ook onderwater lopen? Komt dat voor? Misschien een stomme vraag, maar ben ook bezig met de Zeven Provincien.
 
Prachtig mooi Freek!

Als ik buiten bij me marinebedrijf ben dan zie ik haar en haar gezusters vaak liggen en ik moet zeggen ik wil haar ook maken.
Misschien de Tromp of een andere.(Om niet te veel in herhaling te vallen)

Ziet er voor de rest super uit!

(Heb alleen gevoel dat de radar te snel draait)
 
Prachtig, mooi resultaat.
In het echt, kan daar het afmeerdek ook onderwater lopen? Komt dat voor? Misschien een stomme vraag, maar ben ook bezig met de Zeven Provincien.

kort andwoord nee

dat kunnen alleen de hms rotterdam en de hms johan de wit ;)

die kunnen dat wel en zijn wat groter ;)

groet ruben
 
De draait naar mijn berekeningen ongeveer 2x zo snel als in het echt (12 rpm in het echt).

Vindt het er toch nog wel erg netjes uitzien zo, ook leuk dat je aan de boeglijnen van de rhib's gedacht hebt. Leuk en belangrijk detail.

Gr robin
 
Denk het wel, moet de ontstorings-condensatoren nog erop solderen :oops:

Ik heb op advies van een van de 'schippers aan de wal' mijn balast van het midden onderin de romp naar de zijkanten verplaatst, maar kan niet echt een verschil zien in 'rolgedrag'. Dus hij blijft mooi slingeren!

Dank aan allen voor adviezen op de vaardag!

Freek
 
Ik heb op advies van een van de 'schippers aan de wal' mijn balast van het midden onderin de romp naar de zijkanten verplaatst, maar kan niet echt een verschil zien in 'rolgedrag'. Dus hij blijft mooi slingeren!
Freek

Beste Freek,

Ik begrijp dat je last hebt van het rollen van je model, het naar buiten plaatsen van de ballast zal ws ook geen verschil maken, en als het al werkt misschien zelfs alleen negatief, tenminste als je het gewicht om dat naar buiten te plaatsen ook hoger moet leggen, (dat zal in jou geval echter wel meevallen) de ballast is ws in verhouding met de rest van het gewicht van je schip veel te klein om daar echt invloed op te hebben.
De reden is mi de ligging van het zwaartepunt, dit ligt relatief hoog, mede ook door de gekozen bouwwijze (stapelmethode) het rompgewicht is dan relatief hoog, en daarvan het grooste deel boven de waterlijn. daar komt de opbouw nog bij. Daarnaast is de ZP ondanks dat deze breder is dan haar voorgangers (de Tromp bijvoorbeeld) toch nog relatief smal.
Om deze reden zou ik zelf de stapelmethode niet heel snel aanbevelen bij kleine en relatief smalle modellen zoals marinefregatten.maar das achteraf gepraat en heb je niets aan..(-;
Bij een groot model is dat geen probleem, is voldoende gewicht om dat te compenseren, maar bij een relatief klein model is een zo licht mogelijke bouwwijze aan te bevelen, zo kan je zo veel mogelijk gewicht onder in het schip aanbrengen. (helemaal krijg je het er ws dan ook niet uit)

Maar ik vindt het eigenlijk niet echt storend, gewoon rustig varen, dat ziet er het meest natuurgetrouw uit..., en verder vaart je schip prima (tenminste als ik de filmpjes mag geloven..)

Groeten en succes met de onderzeeboot,
Kees
 
Laatst bewerkt:
Kees,

Ik ben het met je eens hoor. Toen ik begon dacht ik aan 1:150 met gestapelde planken en op advies 'van hier' heb ik 7PROV groter gemaakt. Ik vindt gestapelde planken een mooie bouwmethode en zag op tegen de spantenmethode voor een eerste schip.

Het schip vaart prima, ik krijg geen water binnen, en heb ruwweg een houten romp van 2.5kg, met 800g accu+600 glood plus ongeveel 500g motoren onderin. 1.2kg opbouw. Ik weet niet hoe dat zich verhoud tot het werkelijke schip maar ik ben er tevreden mee, het was een leuk project en het is een prettig varend schip.

Het lood naar buiten plaatsen heeft niet veel geholpen denk ik 9hoewel zondag de wind minder was dan in Heemskerk zaterdag, dus zeker kan ik het niet zeggen; alleen plotselinge roerbewegingen op hoge snelheid brengen het schip echt scheef, maar ik geloof geen risico van kapseizen!

Ik bouw verder met de duikboot! Daar is de uitdaging de extreme smalheid van het schip en de smalle luiken. Gewincht minder want er komt een aangehangen loden kiel onder.

Freek

Freek
 
Back
Top