Brandstof motoren

Lekker vet smeren om alles los en schoon te spoelen en tegelijkertijd in te laten lopen wat nog niet echt gebeurd is en gezien de status waarin het motortje zich bevindt(o.a kleine oppervakkige krasjes op het zuigertje).
Die motor heeft gelopen, en meer dan je denkt: Er zit wonderolie-aanslag tot helemaal beneden aan het zuigerhemd, wat betekent dat de motor flink op temperatuur is geweest (betekent niks slechts, alleen maar dat hij hard gewerkt heeft en DUS ooit goed ingelopen moet zijn geweest).

Je moet hem sowieso opnieuw inlopen vanwege dat er een nieuwe zuigerveer in zit. Die zuigerveer is HET kritische, en meest tijdrovende punt qua inlopen. Zuiger, drijfstang, krukas, die zijn allemaal met 10~20 minuten looptijd vol belastbaar, maar die zuigerveer, die heeft gewoon 2 uur nodig om genoeg in te bedden dat ie vollast kan hebben, en daarna gaat het feitelijke inlopen nog een uurtje of 10 a 20 door (maar daar merk je verder niks van, en daar hoef je ook geen rekening mee te houden).

Gewoon de inloopprocedure aanhouden die je ook voor een nagelnieuwe zuigerveermotor uit de jaren '70 aan zou houden, dan is er niets aan de hand.

Wel heb ik de kogellagertjes alvast zoveel mogenlijk schoongespoelt en voorzien van vers kogellagervet.
Het is niet goed of slecht, wel verspilde moeite: Dat vet spoelt binnen de eerste 5 minuten weg, en er is vanaf de eerste omwentelingen reeds voldoende olie aanwezig om ook volledig droge lagers direct afdoende te smeren. Vet heeft in een modelmotor niets te zoeken anders dan eventueel conservering.
 
Wat je allemaal zegt is allemaal waar(op het inlopen na denk ik) maar ik begin voor de zekerheid van voren af aan alsof het een nieuw motortje is.
Dat het kogellagervet er binnen de kortste tijd uitgespoeld is dat geld zeker voor het lager binnen in het motortje.
Het lagertje wat voorop bij de propmeenemer zit zal iets langer duren maar door het kogellagervet wat ik erin heb gedaan staan de lagertjes zowiezo niet droog wat alleen maar een voordeel is.
Beter teveel smeermiddel bij het opnieuw opstarten dan te weinig in dit geval.(misschien wat overdreven van mij) als de gebruiks geschiedenis van dit motortje mij onbekend is.
Ook heb ik m'n twijfels of het motortje met zuigerveertje gelopen heeft omdat ik het groefje waar het zuigerveertje in zit flink schoon heb moeten maken.
Vooral in de hoekjes zat ingedroogde olie in de vorm van een kraagje zowel boven als onder.
Als ik dit er niet uit had gehaald dan had het zuigerveertje nooit erin gepast.
Ook de spoelgleufjes voor de smering van het drijfstangetje zaten compleet dicht gekoekt(ingedroogde olie).

Al met al de gehele inloop procedure doorlopen alsof het een nieuw motortje is is mijn motto om(eventuele) schade te voorkomen .

Mvgr Hans
 
Ook heb ik m'n twijfels of het motortje met zuigerveertje gelopen heeft omdat ik het groefje waar het zuigerveertje in zit flink schoon heb moeten maken.
Vooral in de hoekjes zat ingedroogde olie in de vorm van een kraagje zowel boven als onder.
:D ik kan je met 100% zekerheid vertellen dat je een motor zonder zuigerveren heel erg slecht gestart krijgt, en ALS dat al lukt (kans kleiner dan 5%), had die zuiger er HEEL anders uitgezien:
De brandende gassen hadden dan de smeerfilm weggeblazen, de zuiger oververhit en dan had een door hoge temperatuur verzwakte zuiger zonder smering tegen de cylinder geschuurd.
Dat een veersponning zo vol zit dat je de nieuwe zuigerveer er niet in had gekregen, is eerder een teken dat de motor zoveel gelopen heeft dat de oorspronkelijke veer significant weggesleten was: Er is dan meer ruimte achter de veer om die kraag op te bouwen waardoor een nieuwe veer "niet past".

Pas toch op met vet in hoogtoerige kogellagers. Vet in kogellagers wordt alleen bij laagtoerige toepassingen (beneden de 3000 toeren ruwweg) toegepast, in verband met d warmteontwikkeling, en zelfs dan moet je nog oppassen met teveel vet.

Je moet het zelf weten, maar ik zeg het niet voor niks... Ook voor dat voorste lager is gewoon een drupje olie véél beter.
 
Dan is voor wat het zuiger veertje betreft waarom die ontbrak op het zuigertje.
Wat is er fout gegaan en waarom is het fout gegaan.
Dat het motortje heel veel draaiuren heeft gelopen geloof ik ook niet omdat ie daar weer te schoon voor was.
Ik vindt het allemaal prima en mij gaat het er om dat dit motortje perfect gaat lopen.

Mvgr Hans
 
Laatst bewerkt:
Dan is voor wat het zuiger veertje betreft waarom die ontbrak op het zuigertje.
Wat is er fout gegaan en waarom is het fout gegaan.
:D Niet iedereen is even goed in het verwijderen of terugplaatsen van zuigerveertjes, en vermoedelijk is hij gewoon gebroken tijdens een demontage, waarna de vorige eigenaar de motor weer in elkaar gezet heeft en op de plank gelegd. Is niet ongebruikelijk, want 30~40 jaar geleden was het vinden van onderdelen meestal een ramp als je niet een goede modelbouwwinkel in de buurt had...
In 1985 woonde ik in Heerenveen, en was er in die plaats een speelgoedwinkel met modelbouwafdeling (Volgers, is nu weg maar hun zusterzaak zit nog in Harderwijk) en een klein gespecialiseerd modelbouwwinkeltje, Jappie Wignand, die alleen op Zaterdag open was. Beide konden niet of extreem moeilijk aan motoronderdelen komen. Wel aan gebruiksartikelen zoals gloeipluggen, maar een zuiger, drijfstang of zuigerveer bestellen ging allemaal per handgeschreven bestelformulier en post, kon maanden duren, ALS het al kwam. Dat soort winkeltjes kon dergelijke spullen ook niet op voorraad houden, daarvoor was de omzet veel te klein: in die tijd verkocht zo'n winkel mischien 5 a 10 motoren per jaar of zo. Daarvoor kun je niet ook nog eens onderdelen op de plank hebben liggen. Weinig echte importeurs, dus onderdelen moesten vaak rechtsstreeks bij de fabrikant besteld worden. Veel clubs waren vrij klein vergeleken met nu, en er was ook geen echt levendige handel in tweedehands spul of onderdelen. Tenminste, niet in de wat landelijkere gebieden.

Dat waren gewoon heel andere tijden, kun je niet meer met nu vergelijken. Dus nee, verbaast me niks dat er destijds een motor met gebroken zuigerveer met pijn in het hart noodgedwongen op de plank gelegd werd.
 
Laatst bewerkt:
Ik vindt je uitleg(cq verhaal uit het verleden) heel mooi maar zoals ik al eerder heb gezegt heeft dit motortje op een oud Puma'tje gezeten.
Dit kistje kan naar mijn idee nooit fatsoenlijk gevlogen hebben(als het gevlogen heeft) omdat er heel veel essentiële bouw foutjes zijn gemaakt die ik aan het verbeteren ben.
Het kistje is NIET gebouwd zoals het op de bouwtekening staat(tenzij de bouwtekening niet klopt wat ik niet geloof).
De vorige eigenaar heeft nooit gevlogen(wat hij wel destijds wilde gaan doen maar nooit gedaan heeft) en dit kistje heeft zoals hij zei 15 jaar bij hem opgeslagen gelegen.
Dus de eigenaar daarvoor(en misschien weer daarvoor) heeft deze bouw foutjes gemaakt.
Dus alles voor wat betreft het ontdekken welk merk cq type motor het is is achterhaald door zoeken op het internet en vergelijken omdat dit motortje onder een ander merk op de markt is gebracht(wat mij ook nog steeds onbekent is).
Ook het ontbreken van het zuigerveertje was een feit.
Dit zuigerveertje wat ik van Beton (Jan) heb mogen bekomen past perfect in de groef van het zuigertje.
En alles wat verder hierover gesproken wordt(werd) is alleen maar speculeren en beredeneren.
Maar omdat de enige die over dit alles een echt antwoordt kan geven is mij niet bekend en kan ik het dus ook niet vragen wat de echte waarheid is.
Al met al dus een motortje met een mysterie wat eigenlijk totaal onbelangrijk is want mij gaat het erom dat dit motortje weer goed gaat functioneren waarvoor het gemaakt is.
N.M.L een propeller rondslingeren en in mijn geval een RC modelviegtuig de lucht in sleuren.

Mvgr Hans
 
Wie zegt dat die motor destijds nieuw op die Puma gezet is? Die kan vóór die puma al wel een heel leven geleid hebben... Motoren waren vroeger bepaald niet goedkoop, en ook niet op iedere straathoek verkocht zoals nu, dus die werden van de ene kist naar de andere gezet, doorverkocht, geruild, en weet ik wat.

De zuivere geschiedenis achterhaal je niet, dat is een feit. Maar ik denk niet dat ik er ver naast zit.
 
Weer wat leuks gevonden (vind ik tenminste):)
Een Cipolla 20 CC viertakt.

20240610_174145.jpg


20240610_174209.jpg


20240610_174158.jpg


20240610_174131.jpg


Geen nokkenassen en kleppen maar 2 plunjers die inlaat en uitlaat regelen.
Webra heeft dat ook gedaan maar dan met een plunjer die zowel inlaat als uitlaat deed.
Blijkbaar nooit een succes geworden deze Cipolla want ik kende het merk wel maar deze motor niet.
Maar ik vind het wel weer mooi bedacht:thumbsup:

Jan
 
Mooie vondst!
Ik wist dat Cipolla ooit die viertakt gemaakt heeft, maar ik ken hem verder ook alleen maar "van plaatjes in blaadjes"...

Ding ziet er zo te zien werkelijk puntgaaf en om door een ringetje te halen uit...
 
Een aantal weekjes geleden heb ik een zuigerveertje besteld bij Gavin Carter voor de HP61 Silver Serie (zonder ingegoten HP logo) en heb deze inmiddels in huis.
Ook heb ik een zuigerveertje bekomen van Jan die inmiddels in het motortje zit en heeft inmiddels de oude BIG LIFT afgelopen weekend de lucht in getrokken.
Bij dit zuigerveertje zat ook een lijstje welke zuigerveren hij kan leveren en dat wil ik de model motor sleutelaars niet onthouden dus hier een lijst van de zuiigerveertjes die hij kan maken.
Ik hoop dat jullie er wat aan hebben!!


zuigerveren.jpg


zuigerveren(1).jpg


zuigerveren(3).jpg


zuigerveren(3).jpg


Mvgr Hans
 
Weer een stap verder in het proces een replica Tether car om te bouwen naar een werkelijk rijdend exemplaar.
De cardanas is nu iets te kort.
De voorheen gemonteerde kruiskoppeling kan komen te vervallen en nu is de gemonteerde as 4cm te kort.
Ik heb bij een van de cardan koppelingen draad getapt, 1/4-32, en de cardanas is nu direct aangesloten op de motoras .
Deze week ontvang ik er één met de correcte lengte.
De bobine heb ik aan de rugleuning van de bestuurdersstoel gemonteerd.Ook een vijfcellige accu kan ik daar kwijt voor de 6V die ik nodig heb voor de bougie.
IMG_20240714_120259.jpg
IMG_20240714_152522.jpg
IMG_20240714_152526.jpg
IMG_20240714_152532.jpg
IMG_20240714_152557.jpg
IMG_20240714_153539.jpg
IMG_20240714_152656.jpg
IMG_20240714_120259.jpg
IMG_20240714_152522.jpg
IMG_20240714_152526.jpg
IMG_20240714_152532.jpg
IMG_20240714_152557.jpg
 
Laatst bewerkt:
Interessant, die lijst met aftermarket zuigerveren.
Maar ik trof er minstens één onjuistheid in aan...
De ST G21/35 is een motor met een vlakke, geläpte, gietijzeren zuiger. De G21/46, die heeft wel een aluminium kamzuiger met veer.
zuigerveren(1).jpg
 
Ik heb bijzonder goede herinneringen aan de Fox 35. Ik heb er mee stunt leren vliegen, en mijn eerste wedstrijdseizoen mee gevlogen. We hebben het dan over 1979/80! Ik heb zowel een Fox met een glimmend gepolijst carter in mijn collectie (zoals die van Jef op de linksboven foto), nieuw gekocht in 1976 voor 75 gulden, als een nog vroegere met een dof alu carter (2e hands gekocht bij Henry J Nichols in Londen voor 7 pond in 1978, mijn beste ooit!) als een latere 40 jaars Anniversary versie. Voor een licht gebouwde Nobler of zo iets (we hebben het over hooguit 1100 gram vliegklaar) is de Fox nog steeds de beste motor voor stunt. Vijf % nitro en 28% wonderolie, en vliegen maar!
Ja Henk in een Super Suppi van 800 gram doen ze het ook uitstekend!
 
Back
Top