Koppel haal je uit cilinderinhoud, topvermogen uit toeren.
Nope, koppel haal je uit gemiddeld geïndiceerde druk, ook wel effectieve druk of Pe genoemd. Cylinderinhoud is hier slechts een factor (in de zin van "getal waar je iets mee moet vermenigvuldigen om een uitkomst te krijgen"). Cylinderinhoud is een gegeven voor een bepaalde motor, Pe kun je beïnvloeden: Door klep,- en ontstekingstiming, compressieverhouding, chargerdruk, Inlaattemperatuur, lengte en doorsnee van zowel in en uitlaat traject etc, etc aan te pasen kun je uit dezelfde motor meer koppel óf meer toeren bij hetzelfde koppel peuteren. Da's tunen. Als je de cylinder inhoud aanpast, heb je in feite een andere motor. Da's geen tunen.
Een motor met een heel grote cylinderinhoud maar een beroerde gemiddelde druk, zal nog steeds geen wereldschokkend koppel vertonen.
En daarbij, koppel aan de kruk zegt niks. Het is het koppel aan de uitgaande diff-assen waar je werkelijk wat aan hebt, en daar zit nog een hele rits overbrengingen tussen. Vermogen aan de kruk zegt wel wat, want dat blijft afgezien van de verliezen wel gelijk van kruk tot wiel.
Dus het is toch echt vermogen wat zowel voor de snelheid als de acceleratie maatgevend zijn. Koppel op zich niet, maar de
vorm van de koppelkromme, zegt alleen wat over de bruikbaarheid van het vermogen. Meer niet.
Verhalen over koppel versus vermogen zijn eigenlijk alleen maar goed voor de stoere verhalen aan de bar of zo.
Groet, Bert