Hoe bouw ik zelf een trainer als beginner.

Discussie in 'Beginners' gestart door plotterwelt, 29 mrt 2010.

  1. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.332
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Datgetal kun je met een flinke korrel zout nemen, het getal is bijna irrelevant. Het is niet belangrijk wat door de motor naar de prop gaat, belangrijk is welk deel van het vermogen achter blijft want dat verliesvermogen verhit de motor. En dat verliesdeel wordt merendeels door stroom bepaald. Kv, max.stroom en rendement zijn de belangrijkste getallen (en qua rendement liegen de fabrikanten er lustig op los, ik zie regelmatig Nobelprijswaardige getallen). Beter om daarvoor in de plaats Io van motoren te vergelijken (bij gelijke spanningen!)

    Wij, jullie dus :D gebruiken motoren niet in het punt waar ze hoogste rendement hebben (het punt want fabrikanten opgeven). In het werkpunt is rendement lager. Neem je een wat grotere motor dan kom je dichter bij het piek-rendement. Op dit kleine plaatje kun je de piek zien, qua stroom zitten de motoren rechts van de piek (niet schrikken van de boeventronie links-onder):
    www.yahoogroups.com/group/d-calc
     
    Laatst bewerkt: 1 jan 2012
  2. Arthur Costerus

    Arthur Costerus

    Lid geworden:
    15 okt 2009
    Berichten:
    635
    Locatie:
    Rhoon
    Brevetje!

    Johan,

    Van de week heb ik eindelijk mijn brevetje gehaald met de trainer1600 in nitro versie. Ondertussen heb ik een Saito FA 56 gekocht om te kijken of die er ook op kan. Ondertussen ben ik zo langzaam is aan het nadenken welke kist ik nu moet gaan bouwen. Ik zoek iets met wat meer wendbaarheid en vermogen, uiteraard om zelf te bouwen.
    Heb jij, of anderen op dit draadje, nog goede tips voor een mooie kit of 100% zelfbouw?

    grt,
    Arthur
     
  3. Helitony

    Helitony

    Lid geworden:
    16 mrt 2005
    Berichten:
    1.973
    Locatie:
    Lelystad
    Gefeliciteerd met je brevet.
    Weer een stap verder dankzij die mooie 1600 van Johan en een bouwervaring rijker.
    Ton
     
  4. Arthur Costerus

    Arthur Costerus

    Lid geworden:
    15 okt 2009
    Berichten:
    635
    Locatie:
    Rhoon
    Thanx! Het is al vaak gezegd, maar het is inderdaad een fijn kistje. Sterke constructie, heel veel lift en erg goede vlieg eigenschappen. Na het bouwen van deze kist heb ik een zwever gebouwd (EON 600) en het is erg leuk om te zien dat je al de ervaringen van je eerste kistje kan gebruiken om een tweede kistje te maken en te verbeteren!
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 24 dec 2015
  5. plotterwelt

    plotterwelt

    Lid geworden:
    5 aug 2006
    Berichten:
    15.627
    Locatie:
    Oss
    Gefeliciteerd Arthur .

    Voor een volgmodel om zelf te bouwen kan je een fourstar van SIG pakken .

    Als laagdekker een mooi projekt ook en het vordert kwa vliegen ook iets meer als de trainer 1600 .

    Mvg Johan
     
  6. Arthur Costerus

    Arthur Costerus

    Lid geworden:
    15 okt 2009
    Berichten:
    635
    Locatie:
    Rhoon
    Vandaag heeft de trainer 1600 voor het eerst gevlogen met een Saito 56 4 takt gevlogen en het ging ERG goed!

    De opvolger gaat een Venture 60 worden, van de ontwerper van de Four star 40 en Four Star 120 (dus niet van de Four Star 60) en is wat de Four star 60 net niet was/is. De kleine imperfecties die de Four star 60 heeft zijn niet in de Venture 60 zichtbaar. Wordt een mooi winterbouw projectje.

    Dank voor de Tip Johan!

    Groet,
    Arthur
     
  7. Volhout

    Volhout

    Lid geworden:
    23 jul 2008
    Berichten:
    912
    Locatie:
    Twente
    Hee, leuk !! Ik wist niet dat er een Venture60 was. Het is qua bouwwijze inderdaad net een fourstar. De cockpit zit iets verder naar voren .... never change a winning team .... Grappig dat bij deze kist weer geen D-box vleugel gebruikt is.

    Succes met de bouw !!

    P.S. in mijn fotootje zie je een fourstar 40 .... op jacht naar een ballon.
     
  8. cajo

    cajo

    Lid geworden:
    30 nov 2008
    Berichten:
    673
    Locatie:
    Uden
    Ik heb ook een venture-60 gebouwd vanaf tekening alleen heb ik de vleugel aan de voorzijde ingedekt om een stijvere en makkelijker te bekleden vleugel te verkrijgen en het gewicht van die paar plankjes balsa maakt op het geheel bijna geen verschil.
     
  9. freekt

    freekt Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    9 mrt 2008
    Berichten:
    1.277
    Locatie:
    Den Haag
    De venture 60 wil ik ook nog steeds eens bouwen. Houdt hun website een tijdje in de gaten, maar zie dat hij steeds niet leverbaar is. Is het misschien mogelijk een kopie van je tekening te ontvangen?

    Freek
     
  10. Arthur Costerus

    Arthur Costerus

    Lid geworden:
    15 okt 2009
    Berichten:
    635
    Locatie:
    Rhoon
    Ik heb email contact gehad met Bruce (van Bruce Tharpe Engineering aka BTE) en hij schreef dat hij hoopt aan het einde van het jaar weer kitjes beschikbaar te hebben. Ook heeft hij voor 15 USD de PDF's beschikbaar.

    Kopiƫren is toch illegaal?

    grt,
    Arthur
     
  11. freekt

    freekt Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    9 mrt 2008
    Berichten:
    1.277
    Locatie:
    Den Haag
    Hi Arthur,

    Thx voor de info. Ik had hem een tijdje terug ook gemaild en geen reactie ontvangen. Daarnaast zag ik dus die mededelingen dat zijn kits tijdelijk niet meer leverbaar zijn... Ik was bang dat hij op de fles was gegaan (ik lees ook geen goede geluiden over Sig...). Ik ben ook zeker niet van het illegaal kopiƫren hoor. Sterker nog, bij voorkeur alles legaal. Die leveranciers moeten ook ergens van leven.

    Goed om te horen dat hij gewoon door gaat, zal de tekening + kitje bij hem bestellen, probeer hem wel weer te bereiken via mail + tel.

    Gr,

    Freek
     
  12. blaauwen

    blaauwen

    Lid geworden:
    15 aug 2004
    Berichten:
    1.446
    Locatie:
    Valkenburg ZH
    Mis ik iets? Geen goede geluiden over SIG? Wat is er mis met Sig, ik heb een Sig wonder Fourstar 20, 40 en ben nu met de 60 bezig, Daarna een SIG Astro Hog, je moet nu eenmaal voorraad houden. Ik heb juist hele goede ervaringen met Sig, lasergesneden, prima hardware kortom niets mis mee.
     
    Laatst bewerkt: 5 sep 2012
  13. plotterwelt

    plotterwelt

    Lid geworden:
    5 aug 2006
    Berichten:
    15.627
    Locatie:
    Oss
    In welk roddel blad staat dat . :D

    Mvg johan
     
  14. freekt

    freekt Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    9 mrt 2008
    Berichten:
    1.277
    Locatie:
    Den Haag
    OK, laten we het idd even beperken tot de feiten. Ik las dat Sig vorig jaar was overgenomen door een nieuwe eigenaar, op zich een prima geluid. Nu wilde ik net een 4 star 40 deze week een bestellen bij Q uit P, bleek dat zij deze niet meer verkopen. De 4 star 60 staat nog wel op de site, de 4 star 40 staat iig niet meer op de website.

    Ik bellen om te vragen hoe het zit, vertelde de verkoper me dat ze niet meer leverbaar zijn en blijven. Dat het voor Sig lastig is gebleken het hoofd boven water te houden.

    Nu weet ik niet wat er waar is van zijn verhaal. Heb voor de zekerheid er maar een gekocht bij H uit W, die had hem iig nog wel.

    Freek
     
  15. plotterwelt

    plotterwelt

    Lid geworden:
    5 aug 2006
    Berichten:
    15.627
    Locatie:
    Oss
    Hoeveel wil je er hebben ?

    Main Menu SIG Mfg. Co., Inc.

    Een handelaar verkoopt vaak liever een ARF waar hij meer aan verdient .
    En iets apart bestellen ? doen ze liever niet .
    Service is heel klein geschreven bij de meesten.

    Mvg Johan
     
  16. freekt

    freekt Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    9 mrt 2008
    Berichten:
    1.277
    Locatie:
    Den Haag
    Hmm, thx for the warning. Zou het iig ook wel zonde vinden, Sig is toch wel een mooie naam in kitbouwerland.

    Freek
     
  17. blaauwen

    blaauwen

    Lid geworden:
    15 aug 2004
    Berichten:
    1.446
    Locatie:
    Valkenburg ZH
    Q uit P kan veel zeggen maar overal ter wereld zijn ze gewoon goed leverbaar, en zelfs in Nederland. Q uit P ik ben daar al meer dan 10 jaar niet meer geweest dus ik weet niet wat er wel en niet verkocht wordt. Ik heb laatst nog een Sig fourstar 40 gekocht om op de plank te hebben. En de winkel in Nederland waar ik hem kocht vond het net zo'n normaal artikel als suiker bij de kruidenier, toen ik erom vroeg zei deze winkelier dat dit model altijd op voorraad is.
     
    Laatst bewerkt: 5 sep 2012
  18. Arthur Costerus

    Arthur Costerus

    Lid geworden:
    15 okt 2009
    Berichten:
    635
    Locatie:
    Rhoon
    triplex

    @plotterwelt
    Johan,

    Het triplex dat je gebruikt hebt, is dat berken?
    Waar haal je dat vandaan? Ik heb meerdere posts van je gezien waar je zegt dat je het bij de gamma vandaan haalt, maar bij mij in de buurt heb ik alle bouwmarkten gehad, maar het enig dat ik kan vinden is 3,8mm populieren triplex?

    Groet,
    Arthur
     
  19. plotterwelt

    plotterwelt

    Lid geworden:
    5 aug 2006
    Berichten:
    15.627
    Locatie:
    Oss
    Hallo Artur

    De houtsoort is ibizzia .;)

    Niet elke Gamma heeft dat standaard in program.
    En ook alleen de Gamma heeft het (al zou de Karwei het ook kunnen hebben)

    Zou je via Oss eens rijden kan je altijd een plaatje overnemen .
    Heb er altijd wel wat op voorraad liggen.:)

    Mvg Johan
     
  20. Helitony

    Helitony

    Lid geworden:
    16 mrt 2005
    Berichten:
    1.973
    Locatie:
    Lelystad
    Heet het niet timmerplaat!
    Ton
     

Deel Deze Pagina