Motor zo snel versleten?????????????????????

  • Topicstarter Topicstarter savage 3.5
  • Startdatum Startdatum
Nou ik ben nogal stilletjes, asmatisch, rillerig, teruggetrokken en mensenschuw. Ik heb wel eens geprobeert om garantie te claimen, maar toen werd die winkelmijnheer boos en ben ik maar snel weggegaan voordat hij ging schreeuwen....
 
hezik zei:
Roelof zei:
Een motor is ook geen duurzaam goed.....p

En of een motor een duurzaam goed is.

Het probleem is hier dat iedereen aanvoelt dat 2 jaar garantie niet 100% redelijk is in dit soort gevallen. Alleen de wet is nu eenmaal zo..

Dus jij beweerd dat een motor geen slijtbare delen kent ????

Met 1 tankje heeft de drijfstang 100.000 rek en strek oefeningen gehad en heeft dus ook de zuiger zoveel keer de cylinderwand geschuurd...
Na 1 liter is dat al snel 1.000.000 ker en met 25 liter is dat 25.000.000 keer, en dan geen slijtage ?
 
F1 motoren is geen commercieel verkrijgbaar product en hangen voor beide partijen duidelijke contracten aan vast.
 
Roelof zei:
Dus jij beweerd dat een motor geen slijtbare delen kent ????

Nee, dat heb ik nergens gezegd. Sinds wanneer is het 'hebben van slijtbare onderdelen' de definitie van een duurzaam goed? Volgens die definitie is niets duurzaam, ook je wasmachine niet.

Wat betreft de flauwe opmerking over Ferrari etc.. bij mijn weten is Ferrari geen consument en de andere F1-teams ook niet. Dus is de wet consumentenkoop er niet op van toepassing.

Nog zo'n misvatting is dat afspraken of contracten kunnen verandere wat in de wet staat. Zelfs al sluit jij met een winkelier bij consumentenkoop een contract af dat je geen garantie hebt, dan nog heb je garantie. Dat lijkt onlogisch, maar is het niet, de wet heeft voorrang. Dat wordt duidelijker als je het voorbeeld een beetje absurd maakt; ik kan best met jou een contract afsluiten dat ik je om zeep mag helpen, maar als ik dat doe ben ik toch echt strafbaar, contract of geen contract..
 
Als jij als wedstrijdrijder een wedstrijdmotortje koopt ZONDER garantie dan is de winkelier ook geen verkoper maar iemand die jou een zeer gespecialiseerd product overhandig die slechts onder heel strikte voorwaarden (namelijk geen garantie, op geen enkele voorwaarde behalve materiaal falen) jouw die motor wil mee geven. Hij verlangt een tegenprestatie in de vorm van geld, maar jij koopt die motor in feite niet, jij hebt hem in blijvende bruikleen van de fabriek....
 
Ja, men mag/moet verwachten dat er garantie op zit.
Men mag niet verwachten dat dit in tijd uit te drukken is (2 jaar op de plank laten staan houdt hem immers nieuw)
Men mag wel verwachten dat en een zekere aantal liters bij correct gebruik te verwachten is.

Helaas zijn veel winkeliers niet op de hoogte van de rechten van de consument, andersom willen ze de consument niet op de hoogte brengen voor maximaal winst uit het product te halen.

En bij een algehele WETTELIJKE richtlijn op garantie op een motor kan het zijn dat de racemotoren al snel 1000 euro moeten gaan kosten om de garantieclaims op te vangen....

(al ben ik van mening dat normaal 600 euro niet te vinden is in een product die qua materiaal identiek is aan de goedkopere eco versies)
 
Bart_Banaan zei:
Als jij als wedstrijdrijder een wedstrijdmotortje koopt ZONDER garantie dan is de winkelier ook geen verkoper maar

Laat dit nu even tot je doordringen:

Als je als consument (=consumentenkoop) een duurzaamgoed koopt, HEB JE GARANTIE.

Het is NIET MOGELIJK in nederland een dergelijk product te kopen zonder garantie.

Zie bijvoorbeeld deze tekst (van een rechtsbijstandsbureau):
Geen garantie: Geen garantie, of "garantie tot aan de deur" is onzin. Een (nieuw) ondeugdelijk artikel mag u altijd terug brengen.

bron:
http://www.kievits-konsults.nl/ (rechtsbijstands consult)

iemand die jou een zeer gespecialiseerd product overhandig die slechts onder heel strikte voorwaarden (namelijk geen garantie, op geen enkele voorwaarde behalve materiaal falen) jouw die motor wil mee geven. Hij verlangt een tegenprestatie in de vorm van geld, maar jij koopt die motor in feite niet, jij hebt hem in blijvende bruikleen van de fabriek....

Onzin. Jij wordt eigenaar. Er is geen sprake van verhuur of bruikleen. Eigen afspraken kunnen de wet niet aan de kant zetten. Of laat me anders dat huurcontract of contract van bruikleen eens zien?

Echt.. even afgezien van of je na anderhalf jaar nog garantie zou hebben, de uitspraak dat je een motor koopt zonder garantie is gewoon pertinent niet waar, onmogelijk en fout.

Ja, men mag/moet verwachten dat er garantie op zit.
Men mag niet verwachten dat dit in tijd uit te drukken is (2 jaar op de plank laten staan houdt hem immers nieuw)
Men mag wel verwachten dat en een zekere aantal liters bij correct gebruik te verwachten is.

Dat zou redelijk zijn, echter dat is niet de wet. De wet noemt heel duidelijk wel tijd als meetpunt.
 
Ik vind het jammer, dat dit draadje een beetje met gekruiste degens wordt gevoerd, want op zich is deze materie best erg interessant. Als ik ook even mijn duit in het zakje mag doen:

Het is inderdaad zo, dat de wettelijke garantie-termijn 2 jaar bedraagt. Hierop zullen waarschijnlijk wel in de toekomst de nodige uitzonderingen gemaakt gaan worden (als ze er al niet zijn). Bijvoorbeeld op bederfelijke goederen en levende have kan zoiets natuurlijk nooit worden gehandhaafd. Formeel is het echter nog steeds zo, dat volgens de regels van de wet een aanschafte goudvis het na 2 jaar nog steeds behoort te doen.

Uiteraard is er ook bij verbrandingsmotoren een garantie van 2 jaar op materiaal- en produktiefouten. Of deze garantie dan ook geldt voor versleten onderdelen is dan weer een tweede. In de praktijk komt het er op neer, dat men dan bij het handhaven van de wet vooral kijkt naar de 'redelijkheid'. Mag je in redelijkheid van een verbrandingsmotor verwachten, dat deze zonder vervanging van slijtage-onderdelen, na 2 jaar nog steeds werkt? Zo nee, hoeveel en welke onderdelen mogen er dan versleten raken? Dat worden dan vraagstukken, die waarschijnlijk niet zo makkelijk te beantwoorden zijn. Men kijkt dan bij voorkeur naar vergelijkbare produkten van andere fabrikanten.
Ook is het in deze voor de consument lastig om aan te tonen, dat hij de motor normaal heeft gebruikt. Als in het traject van fabrikant-importeur-verkoper iemand beweert aan te kunnen tonen, dat er een te arm mengsel is gebruikt, zul je van goede huize moeten komen om te bewijzen, dat dit niet zo is. Uiteraard ligt de eerste bewijslast bij de verkopende partij, maar toch...

Tot een rechtszaak komt het in de modelbouw hoogst zelden. Daarvoor zijn de schadebedragen en het doorzettingsvermogen van de consument als regel te laag. In die gevallen, dat dit wél is gebeurd, ging de uiteindelijke bewijslast vaak heel andere richtingen uit dan je zou mogen verwachten. Ik weet van één geval, waarbij een modelvlieger claimde door zenderstoringen een grote schade te hebben geleden. Er kon zelfs redelijk aanneembaar worden gemaakt, dat dit ook zo was. Tenslotte moest de fabrikant aantonen, dat er bij de desbetreffende zenderapparatuur niet meer dan het gangbare percentage garantieclaims werd ingediend (dat was natuurlijk een makkie) en moest de eindgebruiker aantonen, dat hij alle apparatuur correct had ingebouwd in het model (dat was natuurlijk onmogelijk).
 
Corrien zei:
Ik vind het jammer, dat dit draadje een beetje met gekruiste degens wordt gevoerd, want op zich is deze materie best erg interessant.

Daar heb je gelijk in, ik bied bij deze mijn excuses aan voor het er wat hard ingaan soms.. het is gewoon dat ik mij kan ergeren aan mensen die uitspraken doen over hoe iets zou zijn terwijl ze duidelijk niet weten hoe het is.

Het is inderdaad zo, dat de wettelijke garantie-termijn 2 jaar bedraagt. Hierop zullen waarschijnlijk wel in de toekomst de nodige uitzonderingen gemaakt gaan worden (als ze er al niet zijn). Bijvoorbeeld op bederfelijke goederen en levende have kan zoiets natuurlijk nooit worden gehandhaafd.

Gelukkig eindelijk eens iemand die hetzelfde zegt ;)

Uitzonderingen zullen in de vorm van jurisprudentie moeten komen en sinds de invoering van de vernieuwde wet, of beter gezegd, de aanpassing van de bestaande wet aan de EU richtlijn, in 2003, is dat eigenlijk verassend weinig gebeurd. Voornamelijk ook omdat consumenten niet weten wat hun rechten zijn, winkeliers willens en wetens consumenten belazeren (teksten als 'geen garantie' of '1 jaar garantie') en natuurlijk omdat proceskosten niet grappig zijn.

Uiteraard is er ook bij verbrandingsmotoren een garantie van 2 jaar op materiaal- en produktiefouten. Of deze garantie dan ook geldt voor versleten onderdelen is dan weer een tweede.

Dat hangt er vanaf in hoeverre het redelijk is dat dat specifieke onderdeel versleten is, natuurlijk. Daarnaast kun je je afvragen of het wel redelijk is dat in een metalen product van 600 euro na 2 jaar al zoveel slijtage is dat het kapot is.

Ook is het in deze voor de consument lastig om aan te tonen, dat hij de motor normaal heeft gebruikt.

Dit is niet relevant. Sinds 2003 ligt de bewijslast bij de verkopende partij. Met andere woorden: de consument hoeft niet aan te tonen dat hij het product juist gebruikt heeft, de verkopende partij dient aan te tonen dat het defect veroorzaakt wordt door oneigenlijk gebruik.

Redelijkheid en billijkheid is inderdaad van belang, echter dat komt pas aan de orde als de wet ergens niet duidelijk over is. Als het defect een kapotte zuigerveer betreft, kan ik mij voorstellen dat je die op eigen kosten moet vervangen, mits het redelijk is dat zo'n zuigerveer binnen die termijn verslijt. Echter, als het defect van dusdanige aard is dat reparatie niet rendabel of zelfs uitgesloten is, maakt het niet zoveel uit of het door slijtage kwam of niet.

Het probleem is dat de fabrikanten hier willens en wetens een product maken wat niet aan de verwachtingen kan voldoen. Men wil hoge vermogens, veel toeren bij weinig verbruik en duurzaamheid. De fabrikant beloofd ook dat te leveren, echter doet dat niet. Dit uit kostenoverweging, een RC motor zo bouwen dat hij het wel uithoudt zou veel te duur zijn.

Ik wil best water bij de wijn doen hoor, als er in redelijkheid gesproken wordt, wat jij doet, waarvoor dank :)
 
Onzin: geen garantie is geen garantie.
Als jij weet dat er geen garantie op zit, en dat het misschien niet aan je verwachtingen voldoet, en jij besluit toch tot aanschaf, dan zal geen enkele wet jouw helpen. Niemand dwingt je om een motor te kopen, en niemand garandeerd dat hij aan je verwachtingen voldoet, en als jij hem dan toch koopt, dan helpt geen enkele wet jou...

Dus, dream on... Europa kost alleen geld, het zal nooit niemand helpen...
 
Bart_Banaan zei:
Onzin: geen garantie is geen garantie.
Als jij weet dat er geen garantie op zit, en dat het misschien niet aan je verwachtingen voldoet, en jij besluit toch tot aanschaf, dan zal geen enkele wet jouw helpen. Niemand dwingt je om een motor te kopen, en niemand garandeerd dat hij aan je verwachtingen voldoet, en als jij hem dan toch koopt, dan helpt geen enkele wet jou...

Dus, dream on... Europa kost alleen geld, het zal nooit niemand helpen...

GEEN GARANTIE BESTAAT NIET OP EEN NIEUW GOED WAT EEN CONSUMENT KOOPT

Ik laat je de wet zien, ik laat je de europese richtlijn zien op dit gebied, ik laat je zien hoe een juridisch adviesbureau dit LETTERLIJK op hun site heeft staan.. en jij blijft volhouden dat er zoiets bestaat als 'geen garantie'. Wat je ook afgesproken hebt met de leverancier is totaal niet relevant, volgens de wet heeft een consument garantie. Punt.

Wat mij betreft is de discussie afgesloten. Als je persé stug wilt volharden in je eigen mening, terwijl iemand glashard aantoont dat die niet klopt, dan houdt het op natuurlijk.

Tenzij je nog nieuwe wel onderbouwde argumenten hebt natuurlijk.

Hier nog een bron, misschien als ik het maar vaak genoeg herhaal, dat het dan doordringt. Lees vooral de dikgedrukte regels eens goed.

Voordat u als consument een product gaat aanschaffen, kan het handig zijn om u te laten informeren over de garantie die u bij dat product krijgt. Uit de vele vragen die KIESKEURIG hierover ontvangt, blijkt dat garantie vaak een heikel punt is, terwijl dat niet zo hoeft te zijn. KIESKEURIG heeft belangrijke punten op het gebied van garantie en de wetgeving over dit onderwerp beknopt op een rij gezet. Daarnaast vindt u hier handige links naar websites met wat meer uitgebreide informatie over garantie.

Europese richtlijn

Goed nieuws voor de consument! Op 1 mei 2003 is de nieuwe wet Koop en Garanties ingetreden. De wet is het eerste begin van de implementatie van de Europese richtlijn voor Consumentenbescherming en heeft veel positieve gevolgen voor het kopen van een product en de garantie die u daarbij krijgt.
Zo krijgt u meer zekerheid dan eerst het geval was. De consument geniet in alle landen van de Europes Unie ongeveer dezelfde bescherming.

Consumentengoederen

De nieuwe wet geldt alleen voor consumentengoederen. Hieronder wordt verstaan alle roerende goederen en speciaal voor u op maatgemaakte artikelen. Dus wasmachines, televisies, maatkostuums en kunstgebitten vallen onder de werking van de nieuwe wet. Ook de uitvoering van een door uzelf ontworpen keuken (die speciaal voor u wordt gemaakt) of het laten leggen van een parketvloer wordt gezien als een product.
[..]
Wettelijke garantie en fabrieksgarantie
Wettelijke garantie geldt altijd, voor alle bovenstaand omschreven consumentengoederen. Daarnaast wordt er vaak een fabrieksgarantie afgegeven. U moet dit eigenlijk zien als een extra garantie, hoewel deze garantie wel heel vaak gegeven wordt en bijna standaard lijkt. Aangezien u als consument geen koop sluit met de fabrikant maar met de verkoper, kan de fabrikant allerlei beperkingen stellen aan de fabrieksgarantie. Meestal is de fabrieksgarantie echter iets uitgebreider dan de wettelijke garantie, maar dat verschilt dus per producent. De verkoper moet zich aan beide houden. Na het verstrijken van de garantietermijn kunt u nog steeds verlangen dat de leverancier een gebrek herstelt of u een nieuw exemplaar geeft.

Maar blijf vooral volhouden..

Hoe krom het moge klinken, het volgende voorbeeld..

ik koop bij de 'expert' een nieuwe wasmachine. Ik spreek met de verkoper af dat ik geen garantie heb. De verkoper en ik sluiten een schriftelijk contract af waarin staat dat ik geen garantie heb. Dat tekenen we beide. Als dan, na een half jaar mijn wasmachine kapot gaat, heb ik toch garantie. Dit is simpelweg omdat wij een afspraak gemaakt hebben die strijdig is met de wet, immers volgens de wet heb ik garantie. Je kunt onderling geen afspraken maken die strijdig zijn met de wet, of althans, dat kun je wel, maar als iemand dan naar de rechter stapt, zal die de afspraak ongeldig verklaren.

Hoe oneerlijk dat ook lijkt ("het was toch zo afgesproken") dat is hoe de wet in Nederland werkt, en maar goed ook. Kijk maar eens naar de gemiddelde algemene voorwaarden van een winkel, hoeveel nonsense daar in staat. Zaken als dat goederen voor risico van de ontvanger zijn op het moment dat de winkel ze verstuurd heeft; wat niet waar is, enzovoort. Dat soort voorwaarden wordt dan ook om de haverklap nietig verklaard door de rechter, toch blijven winkels dat soort voorwaarden opnemen. Waarom? Omdat de consument zo dom is dat hij er in trapt!
 
Weet je wat me wel opvalt?
Dat die jongens van de winkels hier zo stil blijven...
Pete, Erik en RS4Evo3 en andere winkeleigenaars/medewerkers vertellen jullie eens hoe het werkt in de modelbouw......
 
Leuke discussie. Echter ik denk dat als iemand dit een keer tot een rechtzaak zou laten komen en het zou winnen, dat er binnen de kortste keren in de handleidingen van alle motoren komt te staan dat de motor niet meer dan (bijvoorbeeld) 20.000 toeren mag draaien. Iedere racer zal ze veel meer toeren laten maken en het niet krijgen van garantie voor lief nemen.
Het zal niet snel zo ver komen dat de fabrikanten racemotoren gaan maken die wel 2 jaar mee gaan. Die worden namelijk of heel duur of heel traag. Ik denk dat voor geen van beide opties een grote markt is.
 
he wat een lekkere discussie :D :lol:
Om er toch nog maar eens wat op te zeggen..
stel jij krijgt je garantie..dan zijn alle modelbouwzaken in korte tijd straatarm..
dan kocht ik me meteen een dikke picco wedstrijdmotor als ik toch elk jaar of als het motortje op is een nieuwe krijg gratis en voor niks..
dat zouden we allemaal wel willen!
dat wat je zegt hezik van dat je altijd 2 jaar garantie krijgt zal best kloppen VOOR BEPAALDE PRODUCTEN! maar er zijn altijd uitzonderingen!!
Waarom probeer je het niet eens met die mototjes van Bart_Banaan.. Als je zo zeker bent heb je straks ook nog 1 of mischien 2 nieuwe gratis motortjes zoals hij zelf aanbood :lol:

nou ik lees nog met spanning verder in dit topic..aangezien er in 10 uur 2 paginaas bij zijn gekomen :P
 
Hezik heeft in deze helemaal gelijk. Twee jaar garantie is bij wet geregeld voor dit soort goederen. winkeliers proberen dat uit de weg te gaan of weten het domweg zelf ook niet.

Echter......gelijk hebben en krijgen zijn twee verschillende punten. deze discussie is er een voorbeeld van. Hezik heeft gelijk maar krijgt dat niet van Bart :) :)

Bart is de winkelier en Hezik de klant. Zal ik de rechter gaan spelen? :lol:
 
Gelijk hebben en gelijk krijgen is twee.....

Kijk: als het zo makkelijk is/was als Hezik verteld had ik allang civiele procedures aangespannen tegen de winkel die mij die motoren heeft verkocht. Maar... De motoren komen uit Japan of China (SH motoren), en de garantie is volgens de modelbouwwinkel Japans (of Chinees), en zij zeggen dat niet de winkel garantie geeft maar de producent... In Japan en China gelden de EU richtlijnen niet, dus heb je geen poot om op te staan...
Natuurlijk is de modelbouwwinkel bereid om de motoren van mij in ontvangst te nemen en deze via de distributeur terug te sturen naar de fabriek voor controle waarom ze kapot zijn gegaan, en als het dan volgens die chinezen of jappaners aan de motor ligt, dan zal de fabriek hem vervangen. Maar ze zeggen dus dat het weinig zin heeft omdat die geweldige Europese regel van omgekeerde bewijslast niet geld in die landen, dus dat ik moet aantonen dat ik niks fout gedaan heb. En dat kan niet.... Dus dat de kans heel erg groot is dat mijn claims worden afgwezen. In het beste geval duurt het enkele maanden voordat zoiets afgerond is...

Rechter, graag Uw mening... :-P
 
Ik denk ook dat je het niet zo zwart/wit kunt zien. Zelfs als je een rechtzaak aanspant zal de rechter kijken naar de redelijkheid van je eis. Als ik een vervangende motor koop voor mijn Seat Inca, mag ik er inderdaad van uit gaan dat deze het bij normaal gebruik (meer dan) twee jaar volhoudt. Koop ik echter een vervangend geblazen V8 blok voor mijn dragster, dan is het niet redelijk om te verwachten dat deze over twee jaar nog steeds heel is.
Om het maar even in het absurde te trekken (wat je zelf ook deed om je punt te verduidelijken): kan ik garantie claimen op een doosje gebruikte lucifers? Of op het vuurwerkpakket dat ik afgelopen jaar heb gekocht? Ik heb ze precies zo gebruikt als op de verpakking stond aangegeven, het product functioneerde ook goed, maar is wel binnen twee jaar versleten!
 
Kijk: als het zo makkelijk is/was als Hezik verteld had ik allang civiele procedures aangespannen tegen de winkel die mij die motoren heeft verkocht. Maar... De motoren komen uit Japan of China (SH motoren), en de garantie is volgens de modelbouwwinkel Japans (of Chinees), en zij zeggen dat niet de winkel garantie geeft maar de producent... In Japan en China gelden de EU richtlijnen niet, dus heb je geen poot om op te staan...
Natuurlijk is de modelbouwwinkel bereid om de motoren van mij in ontvangst te nemen en deze via de distributeur terug te sturen naar de fabriek voor controle waarom ze kapot zijn gegaan, en als het dan volgens die chinezen of jappaners aan de motor ligt, dan zal de fabriek hem vervangen. Maar ze zeggen dus dat het weinig zin heeft omdat die geweldige Europese regel van omgekeerde bewijslast niet geld in die landen, dus dat ik moet aantonen dat ik niks fout gedaan heb. En dat kan niet.... Dus dat de kans heel erg groot is dat mijn claims worden afgwezen. In het beste geval duurt het enkele maanden voordat zoiets afgerond is...

Rechter, graag Uw mening...

Maar Bart..
Ik krijg dan vanavond mijn enigma en daar zit een Force motor op.
Protech is volgens mij uit belgië (Olen als ik het goed heb ;) )
daar gelden wel die europese richtlijnen dus dan zou ik wel een nieuwe motor moeten krijgen na 1 jaar ofzo..
of heb ik het verkeerd? :o
 
Die europese richtlijnen gelden ook in nederland (staat in de wet) en voor modelbouw bestaan geen uitzonderingen.

Bart, het IS zo geregeld, OOk in de modelbouw. Dat dat niet door die plaat dringt bij jou, is jammer.

"maar waarom gaat hij niet in op het aanbod van die twee kapotte motoren?"

Omdat ik geen partij ben. Bart heeft een overeenkomst met de verkoper, niet ik. Ik _kan_ dat niet aanhangig maken. Daarnaast heb ik wel wat beters te doen. Bart is nog met geen enkele vorm van redenatie gekomen, anders dan 'ik vind dat het zo is'. Ik heb alles omkleed met de wetteksten en regelingen. Zolang er niet een tegenargument komt, zie ik niet in waarom ik iets zou moeten bewijzen.
 
Back
Top