Retro F3A Modellen

Discussie in 'F3A' gestart door Ed Heemskerk, 20 sep 2020.

  1. F2B

    F2B

    Lid geworden:
    19 jul 2006
    Berichten:
    686
    Lijkt gewoon leverbaar, link staat in de pdf
     

    Bijgevoegde bestanden:

    MicropropSport vindt dit leuk.
  2. Ed Heemskerk

    Ed Heemskerk

    Lid geworden:
    5 sep 2007
    Berichten:
    1.148
    Locatie:
    Lisse
    Weet ik ,maar met verzenden mee kost dit € 110,- als ik 3 electron pootjes koop € 165,- het besturingkastje heb ik al.
    Het is een principe geworden ,eerst bezien of de Electron regelaar werkt met Giezendanner ,dan een alternatief zoeken en als laatste een schakelversterker kopen.
    Is voor het toekomstige Atlas project.
    Heb nog wel even tijd.
     
  3. MicropropSport

    MicropropSport Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    10.460
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    F2B was mij net even voor... :)
    Koste in 2009 nogalliefst 210,- Euronauten... inclusief verzenden...
    Ingebouwd... en toen lazerde het model van een plafondrail week voor de maiden...
    tot weer een bouwpakket nieuwe stijl... nu geen inklapbaar meer... maar star...
    Gr Bas

    Giezendanner EL7 Controller-ZW.jpg Giezendanner EL7 Schaltung-ZW.jpg IMG_3664.jpg IMG_3680.jpg DSCN3666.JPG DSCN3712.JPG
     
    Laatst bewerkt: 23 jan 2021
  4. Ed Heemskerk

    Ed Heemskerk

    Lid geworden:
    5 sep 2007
    Berichten:
    1.148
    Locatie:
    Lisse
    Alle 4 de ppotjes werken als ik er een Nimh 4.8 volt pakketje op aansluit en en de polariteit omkeer.
    Pootjes gaan netjes in en uit.
    In mij oude aantekeningen zie ik dat er vroeger een relais op was aangesloten met 2 kleine accu pakketjes
    Techniek uit een oude vaas.
    Op zoek naar hoe het met de servo electronica was geregeld.
     
  5. MicropropSport

    MicropropSport Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    10.460
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Enige wat ik mij dan kan voorstellen is een Hitec retractservo? Even een balletje opgooiend?
    Gaat open en dicht... meer ook niet... en dan een gebruikte op de kop tikken...
    En met alle moeite en het testen... toch maar kastje... of gebruikte set. Is jouw kastje stuk?
    Iets doorgefikt op print? Zou het deeltje kunnen vervangen...

    Heb ook gemerkt dat in de afgelopen jaren zo veel info is weggevallen...
    Laatst weer eens een lading tech links nagelopen. 75% gaf blanco... dat is best triest.
    En ik maak niet van alles een PDF... ben nu wel wijzer geworden... naja...
     
  6. F2B

    F2B

    Lid geworden:
    19 jul 2006
    Berichten:
    686
    Als de pootjes netjes in en uitklappen bij het ompolen van de voeding dan zijn de pootjes in orde. Met aan mA meter kun je dan zien hoeveel stroom de pootjes trekken in bedrijf. Bij het bereiken van de maximale uitslag lopen de motortjes vast en zal de stroom oplopen. In de gebruiksaanwijzing staat dat de pootjes in uitgeklapte toestand spanningsloos zijn. Je hebt dus een stukje electronica nodig wat ziet dat de stroom oploopt en dan de boel uitschakelt.

    Ik zie geen verschil met de elektron aansturing, Kun je die een keer meten in bedrijf en eindstand met een mA meter?
     
    Bruno van Hoek vindt dit leuk.
  7. Ed Heemskerk

    Ed Heemskerk

    Lid geworden:
    5 sep 2007
    Berichten:
    1.148
    Locatie:
    Lisse
    Als je de spanning op de draadjes zet van het Giezendanner landingsgestelgaat het motortje lopen en stopt als de poot in een eindstand komt.
    Elk pootje doet 100 ma totaal 300 ma.Als het pootje geblokkerd wordt stopt het na 15 seconden,.
    Als ik de elektronica van een oude 6 volt servo gebruikt en het servo motortje er af haalt en hierop de retracts aansluit moet het volgens mij ook kunnen.
    het landingsgestel zit op een schakelaarin de zender.
    Als ik op het gear kanaal een servo aansluit en schakel blijft de servo ook staan in een eindpositei.
    Bij opnieuw schakelen gaat de servo weer terug de andere kant op en blijft dan staan.
    Ga ook nog een keer de elektron sturing opnieuw testen en wat metingen doen.
     
  8. Ed Heemskerk

    Ed Heemskerk

    Lid geworden:
    5 sep 2007
    Berichten:
    1.148
    Locatie:
    Lisse
    Ik heb nooit een kastje gehad werkte met een relais en 2 kleine accu s.
     
    MicropropSport vindt dit leuk.
  9. F2B

    F2B

    Lid geworden:
    19 jul 2006
    Berichten:
    686
    Mooi dat de afschakel functie in het pootje zelf zit. Dan zou het met de servo electronica moeten werken, voor een std servo wordt 1A aangegeven als stall stroom.
     
    MicropropSport vindt dit leuk.
  10. MicropropSport

    MicropropSport Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    10.460
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Het kastje is natuurlijk ook een schakeling die via de puls wordt gestuurd?
    Heb het niet los getest eigenlijk.
    Binnenin het gear-kastje zitten gevoelige contactjes die verstellen bij het ui en in klappen van de schaar. Zwitsers uurwerkje zeg maar...
     
  11. Ed Heemskerk

    Ed Heemskerk

    Lid geworden:
    5 sep 2007
    Berichten:
    1.148
    Locatie:
    Lisse
    [​IMG]
    [​IMG]
    Toch maar even rechtstreeks gemeten op de RB 45 van Electron.
    je ziet keurig de spanning van de lipo in storage 7.62 volt en als ik de schakelaar op mijn zender omhaal gaat deze naar - 7.62 volt.
    Tussen de poten een voltregulator wat de 7.6 volt terugbrengt naar 5.37 volt en voila.
    Het werkt ,ik kan nu met de RB 45 de Giezendanner poten bedienen.

    Het probleem was een slecht stekkertje bij de voltregulator.
     
    MicropropSport vindt dit leuk.
  12. MicropropSport

    MicropropSport Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    10.460
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Ha! Mooi dit te lezen! Het werkt! Top!
     
  13. Ed Heemskerk

    Ed Heemskerk

    Lid geworden:
    5 sep 2007
    Berichten:
    1.148
    Locatie:
    Lisse
    Toch te vroeg gejuicht,na de poten er aan te hebben gekoppeld heb ik toch een voltregulator nodig.
    Keurig het voltage terug gebracht naar 5.37 volt.
    Het werkt nu 1 kant op.Als de polariteit wordt gewisseld gaat de voltregulator uit en het landingsgestel blijft staan.
    Na een goed glas wijn en een nachtje slapen een nieuwe weg ingeslagen, vorig jaar heb ik wat vluchten gemaakt met mijn nieuwste ARF aanwinst een mini avanti.
    Dit model heeft ook een landingsgestel en jawel het schakelkastje is los te koop voor ,€ 15,-
    Het werkt op 6 volt en via de ontvanger uitgang.Als ik nu de gehele set terug regel van 2 S lipo naar 5.37 volt moet het werken.
    Er zijn ook 2 servo aansluitingen op het schakelkastje voor eventueel de contra sturing van het richtingsroer bij gebruik van een neuswielsturing.
    [​IMG]
     
    Laatst bewerkt: 25 jan 2021
  14. F2B

    F2B

    Lid geworden:
    19 jul 2006
    Berichten:
    686
    Kun je een schemaatje maken van hoe e.e.a. aan elkaar hangt?
     
  15. wvr

    wvr

    Lid geworden:
    12 mei 2003
    Berichten:
    2.549
    Locatie:
    Velserbroek
    ik denk dat je 'achter' de voltage regulator de plus en min moet omkeren....
     
  16. Ed Heemskerk

    Ed Heemskerk

    Lid geworden:
    5 sep 2007
    Berichten:
    1.148
    Locatie:
    Lisse
    Ga dit vanavond proberen dank je voor het meedenken.
     
  17. Ed Heemskerk

    Ed Heemskerk

    Lid geworden:
    5 sep 2007
    Berichten:
    1.148
    Locatie:
    Lisse
    Ook dit zal ik vanavond maken.
     
  18. Ed Heemskerk

    Ed Heemskerk

    Lid geworden:
    5 sep 2007
    Berichten:
    1.148
    Locatie:
    Lisse
    [​IMG]
    [​IMG]
    Ondertussen verder met de Magic, nauwkeurig de inselhoek uitmeten.
    Zowel de hoofdvleugel als het stabilo + 0.75 graden tov de nullijn.
     
  19. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    8.720
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
    Een kwestie van 1 arduino en 3 H bruggen (of 1 hele dikke), als je het mij vraagt.

    In de pootjes vermoed ik in iedere motoraansluiting een (onderbrekende) eindschakelaar.
    Als je die overbrugt met diodes (in de juiste richting), dan start je motor wel op de weg terug....
     
  20. Ed Heemskerk

    Ed Heemskerk

    Lid geworden:
    5 sep 2007
    Berichten:
    1.148
    Locatie:
    Lisse
    [​IMG]
    Toch maar verder gegaan met glassen vanavond ,de bovenkant van de vleugel en het stabilo 25 grams glasmat op aangebracht.
    Epoxy met 50 % verdund en met een verfroller voor hoogglans zo dun moigelijk ingerold.Van de 15 gram aangemaakte epoxy is nog 4 gram over .
     

Deel Deze Pagina