Robbe lotsenboot Maris 2

Discussie in 'Bouwverslagen - Schepen' gestart door flugelplace, 19 mei 2021.

  1. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    9.150
    Locatie:
    Oostvoorne
    Bart, Mijn bemanning op Smit Finland komt uit een 1:35 setje uit de militaire hoek. Dacht van Tamiya. Met een beetje kunst en vliegwerk 4 man aan het werk gezet. 2 op het achterdek, 1 in het stuurnuis en 1 daarachter. Je moet het maar net tegenkomen en zien waar inzetbaar. Gr. Klaas.

    20210407_142929.jpg
     
    Laatst bewerkt: 1 okt 2021
    MarcT, Herby63 en Edge vinden dit leuk.
  2. Edge

    Edge

    Lid geworden:
    3 sep 2017
    Berichten:
    1.191
    Locatie:
    Winschoten
    Vroeger..... Gosh....
    Vroeger had je van die speelgoedsoldaatjes.
    Een doos of een zak vol voor een paar gulden.
    Ik scharrel zo nu en dan wel eens langs de speelgoedafdeling van diverse winkels.
    Maar zit weinig bruikbaars tussen.
    Zelfs smurfen zijn al schaars.....
     
    MarcT vindt dit leuk.
  3. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    9.150
    Locatie:
    Oostvoorne
    Ja Bart, aan die vlag zit een heel verhaal. In 1994 voeren we onze zeilboot over van Finland naar Nederland. Op het Kielerkanaal maakten we een stop en in Oldenbüttel belden we in een kroeg naar huis. Zag op de tap leuke borrelglaasjes met daarop de Holsteinse vlag. Als je ze op de kop zette had je de Nederlandse vlag en kon je in de ziel van het glas een paar druppels drank kwijt. Net iets voor deze zunege Grönniger. Heb een doosje van zes mee genomen en jouw vlag herinnerde me daaraan. Zoiets is dan weer goed voor een glimlach. Sloop maar een balpen en maak daarvan een mooi zoeklicht. Je hebt nu het "recept". Gr. Klaas.
     
    MarcT, Gerrit-Jan, flugelplace en 2 anderen vinden dit leuk.
  4. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    9.150
    Locatie:
    Oostvoorne
    Ja Fokko, vroeger "deed" BP ook in smurfen. Ergens moet er nog een voorraadje liggen. Maar om ze als bemanning in te zetten? Dat past weer net niet in mijn denkpatroon. Zal wel te ouderwets zijn, of over te weinig fantasie beschikken. Die verrekte beroepsdeformatie ook! Ga een poosje plat! Gr. Klaas.
     
    MarcT, Herby63 en Edge vinden dit leuk.
  5. Edge

    Edge

    Lid geworden:
    3 sep 2017
    Berichten:
    1.191
    Locatie:
    Winschoten
    Deze smurfenschippertje doet nog steeds zonder mopperen zijn werk

    tapatalk_1633046419117.jpeg
     
  6. flugelplace

    flugelplace

    Lid geworden:
    7 jun 2011
    Berichten:
    325
    Locatie:
    omg Stadskanaal
    @k-k Was ook het idee in die hoek te kijken.
    Vroeger nog bezig geweest met diorama bouw in 1/72 en 1/35.
    Tamiya heeft poppetjes in 1/24 dus kom dan redelijk weg bij dit bootje is 1/25
    De neptun is 1/50 en de fairplay houdt ik maar voor de handigheid op 1/35
    Maar idd veel in militaire outfit.
    Maar weet der zijn ook poppetjes voor bootjes, kwestie van huiswerk maken en wat moeite doen.

    Nu eerst stukje gaan sturen naar Nijmegen :)
     
    MarcT vindt dit leuk.
  7. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    9.150
    Locatie:
    Oostvoorne
    Hier het vrijdag-ritueel weer afgewerkt. Boodschappen voor thuis en mijn oude moedertje. Gelijk koffie bij haar gedronken en haar administratie bijgewerkt. Deze week overuren gedraaid om een coronapas voor haar te bemachtigen. Want met haar 99 jaar wil ze nog overal naar toe (kunnen). Afijn is net op tijd gelukt. Beetje off topic, maar moet kunnen. Gr. Klaas.
     
    MarcT, flugelplace, Edge en 2 anderen vinden dit leuk.
  8. pascall

    pascall

    Lid geworden:
    8 mrt 2008
    Berichten:
    1.450
    Locatie:
    zeeuws-vlaanderen
    Figuurtjes kan je ook vinden bij accessoires voor slot race banen.

    Mvg,

    Pascal.
     
    MarcT, flugelplace en Edge vinden dit leuk.
  9. Edge

    Edge

    Lid geworden:
    3 sep 2017
    Berichten:
    1.191
    Locatie:
    Winschoten
    Heeee, das ook een goeie.
     
    MarcT vindt dit leuk.
  10. flugelplace

    flugelplace

    Lid geworden:
    7 jun 2011
    Berichten:
    325
    Locatie:
    omg Stadskanaal
    Na weer zu hause, dus wat freubelen zoals sommige het hier zeggen.
    Was aan het kijken hoe de spagetti allemaal liep.
    Het was een een beetje chaos, dus dan alles er maar uit.
    IMG_20211013_170905[1].jpg IMG_20211013_170857[1].jpg IMG_20211013_165714[1].jpg IMG_20211013_165721[1].jpg
    Na dit gepiel was ik alweer klaar.
    Vingers in protest modus.
    Gaat me nog wat worden met weer opbouwen.
    Systeem gaat niet via de zender lopen, is geen optie met deze zender.
    Op het schakelpaneel wat er in zit is een vrije optie dus wil die gebruiken.
    Nog bekijken of ik gewoon 4 penlithes neem of een oude accu van een oer mobieltje.
    Moet nog even kijken wat daar voor een volt uit komt.
    En kijken hoe de rest van de bedrading is.
    Liggen er nu nog 2 open die van de accu stroom afkomen.
    Zou dan de boel helemaal los moeten maken, in de boot.
    Maar kan daar met wat geduld wel iets op vinden.
    Gaat traag maar kom steeds iets verder.
    En nog wat maken dat de accu op plaats blijft.
    Deze kan nu elke kant op bewegen, lijkt me niet handig.
     
    MarcT en Edge vinden dit leuk.
  11. Edge

    Edge

    Lid geworden:
    3 sep 2017
    Berichten:
    1.191
    Locatie:
    Winschoten
    Ik zou waarschijnlijk alle bekabeling nalopen van wat wat is en waar het vandaan komt.
    Of anders..... rigoureus alles eruit en opnieuw aansluiten.
    Je zegt dat je zender niet voldoende (schakel) mogelijkheden heeft.

    Hoezo niet?
    Leg eens uit, want daar ben ik je kwijt.
     
    MarcT en flugelplace vinden dit leuk.
  12. flugelplace

    flugelplace

    Lid geworden:
    7 jun 2011
    Berichten:
    325
    Locatie:
    omg Stadskanaal
    Oo dat antwoord is makkelijk.
    Heb hier een andere zender op zitten is maar een 2 kanaal.
    Wilde men laatste ontvanger voor de 6 kanaals nog even apart houden.
    Voor en iets in de toekomst ofzo.
    Kan het altijd nog aanpassen, en kan de schakelswitch niet zo snel vinden.
    Maar heb gas en kan sturen das het belangrijkste.
    Heb nu alleen of lamp aan of uit als die vaart.
    Heb daar geen probleem mee, en zou hem nu ook even kunnen gebruiken als er iemand ff geen boot heeft.

    Moet voor zo iets toch een super simpel niet te vlot bootje voor ritselen. Uitleen boot.
     
    MarcT en Edge vinden dit leuk.
  13. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    9.150
    Locatie:
    Oostvoorne
    Bart, Je kan met een Ps4a multiswitch van CTI 4 totaal dingen schakelen. Als je die met een Y-kabeltje combineert met je roerservo kan je met korte commando's 1x links of 1x rechts (terwijl de boot stil ligt) 2 dingen aan en uitschakelen. Om maar iets te noemen navigatieverlichting en zoeklicht. Hangt natuurlijk wel een prijskaartje (ongeveer 30 Euro) aan. Heb zelf, toen ik een kanaal te kort kwam, het draaien van een waterkanon op de stuurservo gezet. Al spuitend houd ik met de motoren mijn Smit Finland in positie. Beetje creatief denken. Gr. Klaas.
     
    MarcT, flugelplace en Edge vinden dit leuk.
  14. Edge

    Edge

    Lid geworden:
    3 sep 2017
    Berichten:
    1.191
    Locatie:
    Winschoten
    Ah, duudelijk.
    Was eigenlijk inderdaad van je zes of tien kanaals flysky uitgegaan.
    Je kan natuurlijk de bedrading ook zo maken dat ze alvast voorbereid zijn op hetgeen wat nog komen gaat.
    Een schakelaar is vrij eenvoudig zelf te maken.
    Of van een oude servo(printplaat) of gewoon een servo die een gewone schakelaar bedient.
    Maar ja.... 2 kanaals.
    Of je moet klaas zijn methode proberen.
    Maar een ontvangertje voor die flysky zijn de kosten ook niet.
     
    MarcT en flugelplace vinden dit leuk.
  15. flugelplace

    flugelplace

    Lid geworden:
    7 jun 2011
    Berichten:
    325
    Locatie:
    omg Stadskanaal
    Klopt heb nog een ontvanger liggen voor de meer kanaals.
    Maar kan dan het bootje niet ff uitlenen als alles op 1 zender zit.
    En wil het voor nu gewoon simpel houden, en eerst uitvinden of dit ding me bevalt.
    Op de laatste foto staat links dat zwarte ding heeft 3 schakelaars nu nog 1 vrij.
    Wilde daar de boel op zetten net zo handig.
    Als ik happy ben met het bootje kan ik het als nog om zetten naar de meer 6 channel zender.
    Dan wel weer op zoek voor een uitleen gebakje :) blijf wel bezig zo.
    En heb nog een jeti sp 06 liggen, maar in welk bakje ?
     
    MarcT vindt dit leuk.
  16. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    9.150
    Locatie:
    Oostvoorne
    Hier net zo'n eekhoorn Bart. Wel eikels, maar weet niet meer waar verstopt (opgeborgen). Heb je af en toe een verrassing als je weer eens iets tegenkomt. Ach, als het maar plezier geeft en je op ideeën brengt. En zelf iets te maken of te bedenken geeft veel meer voldoening. Kost wat meer inspanning en tijd, dat dan weer wel. Succes verder met de opbouw en draadjestrekkerij. Gr. Klaas.
     
    MarcT vindt dit leuk.
  17. Edge

    Edge

    Lid geworden:
    3 sep 2017
    Berichten:
    1.191
    Locatie:
    Winschoten
    Ik vind het heel nobel van je.
    Echt.
    Maar je bouwt en vaart toch voor jezelf en niet voor een ander?
    Dan zou ik hem gewoon opbouwen zoal jij hem zelf wil hebben.
    Dan heb je die beperking ook niet.
    Mocht het zo zijn, dan hou je die 2k ontvanger erbij naast in het model.
    Dan is het gewoon 2 stekkers omwisselen en gaan....
     
    MarcT vindt dit leuk.
  18. flugelplace

    flugelplace

    Lid geworden:
    7 jun 2011
    Berichten:
    325
    Locatie:
    omg Stadskanaal
    Zo had weer wat rust gevonden om verder te rommelen.
    En zowaar die jeti sp 06 terug gevonden :)
    Toch besloten de bedrading compleet er uit te halen en opnieuw de boel aan tesluiten.
    Dit omdat de draden ook belachelijk lang waren. (lagen door de hele boot heen)
    Begonnen bij de esc en de hoofdstroom draden.
    Die flink ingekort kon een cm of 30 van de draden af, en dan nog genoeg speling over.
    Van de lampjes had ik de draden er reeds uit gevist.
    Nu kwam der plots ook een helder idee :weetnie:

    Boel zit nu op een 2 ch radio met 3 ch ontvanger.
    IMG_20211027_162106.jpg

    Boel aan gesloten en meten.
    Zit dus mooi 4.8v op, genoeg voor men 5v lampen.
    Dus is de boot inbedrijf doen de lampen het ook, opzich geen probleem mee.
    Maar kreeg nog wel een tip over weerstandjes ertussen te doen.
    Hoe moet ik dat nu weer berekenen ????
    Zijn in totaal dus 6 lampjes.
    Ik en fijn elektra zijn geen grote vrienden zal ik maar zeggen :hammer:.
    Of zal het toch slim zijn om koek en koffie in te slaan en Fokko een middag van straat tehalen :rolleyes:
     
    Edge vindt dit leuk.
  19. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    9.150
    Locatie:
    Oostvoorne
    Op zich niet zo moeilijk Bart. Je moet wel de "openingsspanning" van de led weten. Doorgaans mag er niet meer stroom door een led lopen dan 30 mA. Stel dat de openingsspanning 2 Volt is en je werkt met 5 volt, dan blijven er 3 over. Die 3 deel je door 0,03 en dan heb je de waarde van de weerstand. ( 3:0 : 0,03 = 100). Waarschijnlijk komt er bij 20 mA ook nog voldoende licht uit de led en is een weerstand van 150 Ohm ook goed. Heb je twee van die leds in serie, dan heb je nog 1 Volt met een weerstand te "bewerken". Dan komt er 33 Ohm uit het rekensommetje. Maar niet elke led heeft dezelfde openingsspanning. Meestal probeer ik het even uit en begin met een weerstand van 1.000 Ohm. Dan een steeds kleinere nemen totdat de lichtsterkte naar wens is. En eer je het weet ben je een uurtje verder en weer een stuk wijzer. Er zijn ook wel rekenvoorbeelden op het internet. Kijk maar welke methode het best bij je past. Gr. Klaas.
    https://www.luxalight.eu/nl/weerstand-calculator
     
    Herby63, Edge en Gerrit-Jan vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina