Ja kan ook en klinkt goed en ja verwacht dat de meeste die nu of gaan vliegen gewoon een HK motortje hebben. Een lijstje met motortjes kan ook voor sommige weer handig zijn om te selecteren.
Als ik het goed heb zit deze der op, me vliegmaat had die nog en moet bekennen is een perfect motortje
Lijkt me goed, wat denken jullie van: - Max 100W - Max 3 cell lipo - Vaste propeller - Vaste looptijd, mag in model of zender Eventueel: Modellen met de lange vleugel krijgen een 10% kortere looptijd.
Lijkt me perfect en de motor moet dan ook in de lijst voorkomen die je gebruikt. Denk dat we een prima basis hebben zo.
Kunnen ook nog zeggen dat het de 100W klasse is dan kunnen ook andere modellen met het formaat van de Tomboy meedoen. Want er zijn nog zoveel andere leuke modellen die je in deze klasse kun vliegen.
100W. Daar kan je aardig iets meer omhoog trekken. Andere insteek. Max propeller maat, 6x3. Max toerental 12000 omw/min. Maakt het niets meer uit wat voor motor of accu je erin stopt. Meten is super simpel.
Voor een 6x3 heb je dan weer een hoog KV motortje nodig en is de selectie denk al weer lastiger. Denk dat voor een CG een 100W motortjes ook handig kan zijn met die korte neusjes. Een max toeren dat bij een propje past zou zeker een mooie en makkelijke controle meeting kunnen zijn. Zo ben nu even vliegen staat lekker wat wind en goed turbulent precies zoals ik het wil hebben.
Die in het voorbeeld verbruikt 83.1W met een 6.3 prop op 15200 toeren. Op zich zie ik prop en toeren (of liever KV en cellen) ook wel zitten, maar wat als je een 5.5x5.5 prop gebruikt, is dat dan kleiner als een 6.3?
Het is vaak best lastig om tot iets eenduidige te komen. Kan alleen als je alles voorschrijft en dat is dan in dit geval weer niet handig. Maximaal opgenomen vermogen is dan redelijk eenvoudig. Bij 100W kom je dan zo rond de 400 gram trekkracht. Hiermee ben je binnen een no time op hoogte. (Net een motor prop combinatie gevonden die 580 gram trekkracht geeft)
Mijn Courtesan, ook ontworpen door Vic Smeed, en met een spanwijdte van 38 inch https://outerzone.co.uk/search/results.asp?keyword=courtesan vliegt prima met deze motor https://hobbyin.nl/product/al-28-09/ voorzien van een Graupner 8 x 4 propeller en van stroom voorzien door een 3 cel LiPo met een capaciteit van 800 mAh.
Uit de telemetrie blijkt het volgende (in vlucht): Stroom 6,2 ampère, LiPo spanning 10,7 volt, en 9695 RPM. Het vermogen is 66,5 watt. Accuspanning is voor een 3 cellen Li-Po nogal laag. Het is een oudje, goed genoeg voor deze toepassing. Dit vermogen wordt alleen bij de start gebruikt. Daarna gaat het "gas" flink dicht.
Ja, dat scheelt, in de specs. staat hij voor 12A en een nieuwe 3C lipo is 12.6V, dat zou 12x12.6= 151.2W zijn. Misschien moeten we het vermogen op 75W zetten om het verschil met de diesels niet al te groot te maken?
Ga er maar niet van uit dat een nieuwe Li-Po onder belasting 12,6 volt levert. Ga maar uit van de nominale spanning van 3,7 volt per cel. Dus voor een 3 cellen Li-Po 11,1 volt. Een vergelijking met dieselmotoren durf ik niet te maken. Mij ervaring met diesels stamt uit een ver verleden. Als je een maximum vermogen wilt, hoe ga je dat meten/controleren?
Ik heb er te weinig ervaring en verstand van om mij theoretisch in deze discussie te mengen. MAAR Het voorschrijven van een Motor + Regelaar + Prop + Lipo combinatie heeft duidelijk voordelen. Voor een ieder duidelijk. Level playing field voor alle deelnemers. Uitdaging is een zo licht mogelijk model te bouwen. De juiste omstandigheden in te schatten voor timing start en vlucht. De ervaring, lees stuurkunsten, van de piloot wegen zwaar mee in het behaalde resultaat. Mijn ervaring is dat hoe minder je stuurt en je het model z’n gang laat gaan, des te mooier en langer het vliegt en boven blijft. En dat is ook weer een geweldige uitdaging. Piloten denken het allemaal beter te weten dan het model dat vliegt...