Wederopbouw van de JS1 1:3.

Ik verwacht dat 2023 het eerste seizoen is dat ik er mee vlieg. Er moet nog veel gebeuren en het bouwtempo dat ik vorige winter had zal ik van m'n leven wel niet meer halen. Een lock-down is natuurlijk een uitzonderlijke situatie.

Over Kampen twijfel ik nog. Als het voor de Grunau BABY vliegbaar is kom ik denk ik wel. Dan neem ik de JS1 in de huidige staat ook wel mee.
 
Als je BABY met hoofdletters schrijft, dan bedoelde vast de grote? Maar heb je die “kleine” ook nog?
 
De Grunau BABY weegt ca. 18.5kg.

Goed, gisterenavond had ik toch niet het geduld om van slechts één vleugelzijde de torsie pennen in te harsen. Alle vier tegelijk en gelukkig kon ik vanavond de vleugeldelen van de romp los krijgen met behulp van tot wiggen verdunde lolliestokjes.

Nu wel aan alleen de linkerkant de carbon zijkant geharst.

KSUgKS.jpg


De middenverbinder heb ik een aantal keren dik in de wax gezet. Daarna nog twee laagjes huishoudfolie erover gewikkeld.

Morgen de contour aftekenen vanaf de romp op de wortelrib en de boel lostrekken hopelijk.

Dan de rechterzijde idem behandelen.
 
Wellicht Raymon Fraters even polsen of hij je niet wil slepen. Hij heeft de baby al een aantal keer gesleept met zijn Decathlon.
 
Beide wortelribben hebben hun carbon eindafwerking. Nu nog verstopt onder afplakband. De aansluitcontouren van de romp zitten er al grof in.

9tZ0ne.jpg


De middenverbinder huls is met secondelijm op het schotje gelijmd. Rest carbon, 193grams, is om de huls 'gefrot'. Her en der een strook secondelijm en wat tape houdt het carbon op zijn plek.

RVfQfn.jpg


Verbinder is gewaxed. Bakpapier er omheen en door de huls geduwd. Nog wat huishoudfolie om de 'blote stukken van de verbinder. Rijkelijk hars op het carbon en dan het zaakje onder vacuüm uit laten harden.

fkvTUZ.jpg


Nu maar hopen dat huls en verbinder uit elkaar te tikken zijn morgen.
 
Ha! Middenverbinder en huls waren prima te scheiden!

m4n0oN.jpg


Voorlopig voor de laatste keer de opstelling romp/middenpanelen op de werkbank. Ik kan dan precies op m'n knieën er voor zitten om het schot met hars/katoen/tyxo op z'n plek te harsen.

HUX8or.jpg


Het bovenste gaatje in het schot is voor de doorvoer cockpitkap vergrendeling. In het onderste gat komt de schokdemper van het landingswiel.

obltdO.jpg


Als bovenstaande verlijming is uitgehard kunnen de middenpanelen er af. Daarna gaat er met glasdoek verder versterkt worden rondom de openingen in de romp en de huls. Ook moet er genoeg glas aangebracht worden om de stekker doorvoer ca.15mm op te schuiven. (Denk ik. Ben er nog niet helemaal over uit of dat nodig is.
 
Voorlopig helemaal niet de laatste totaal opstelling...

Vleugel naar romp verloop moet nog aangebracht worden. Dat was me even ontschoten.

Eerst maar weer het oude stuk vleugel er bij. Daar heb ik de wortelkoorde van de schuimkern eens tegenaan gehouden. Er is niet erg veel verschil met het nieuwe profiel, althans voor het maken van de overgang.

jpvgqG.jpg


Met papier een sjabloon gemaakt om de blauwe lijn 1:1 over te nemen op de nieuwe vleugel.

MQmxDj.jpg


Na wat schuren, dremelen en vijlen krijg je dit:

aE1py9.jpg


Langs de romp wil ik een carbon roving. Met microballoons zal dan de vorm gemaakt moeten worden. Waarschijnlijk in meerdere stappen. Hoe aan te brengen weet ik nog niet. Maar eens kijken hoe balsa latjes zich vormen en stroken. Uiteindelijk zal ik het geheel dan afwerken met een matje glas.
 
Kan je ipv balsa niet beter xps of depron strookjes nemen?

GJ

Wat ik duidelijker had kunnen schrijven is dat ik met het buigzame latje 'sferisch' wil plamuren.

zMKRUG.jpg


Als ik m'n vingers op het latje druk tpv de blauwe tape én in de holling van de romp naast de vleugel dan vormt dit precies de vorm die je hebben wilt op elke doorsnede.

Ik ga zo maar eens knoeien met epoxy, roving, microballoons en tyxo..
 
Ga je dat met epoxy+microballoons plamuren? Ik zou in dit geval ook even polyester plamuur (light filler) overwegen, schuurt makkelijker.
Aan de andere kant, jij hebt meer geduld met schuren dan ik ;-)
 
Met dat ik bezig ben dacht ik er aan.. Maar de stank van polyesterplamuur zal door mijn huiskamergenoten niet gewaardeerd worden. Misschien dat ik voor de laatste stap kan bewaren.

Anderzijds probeer ik zo te plamuren dat (vorm)schuren nauwelijks nodig is.

Eerst over de volle lengte een 50k rovong langs de rand. Daarna nog een stukje 50k waar de rand hoog genoeg is. Dat laat ik dan een klein uurtje staan.

9HcIn1.jpg


Daarna microballoons d'r op. Het houten latje brak want het kon de contour niet volgen. Een strookje dun carbon dat rond slingerde deed het wel. Er gaan meerdere stappen nodig zijn.

UEXHnL.jpg


Maar, je ziet de vorm al komen!

kIq1tj.jpg
 
Oh dat komt helemaal goed. Als je de eerste laag al zo fraai krijgt komt de rest ook wel!
Laatste laag fijne polyesterplamuur is waarschijnlijk wel aan te raden inderdaad om glad te maken, maar dit is prima voor het vullen zo te zien.
 
Het 'sferisch' plamuren met latje werkt. Daar heb ik lol van!

R1nwZM.jpg


wqPOJ4.jpg


Bovenstaande beelden zijn van de 2e sessie.

Moet vast nog 2, 3x herhaald worden met steeds minder plamuur van microballoons.

De eerste sessie had ik links en rechts 5 gram per kant nodig. De 2e sessie volstond 5 gram voor beide kanten ruim. Er bleek nog over.

Enige nadeel is dat dit het enige klusje is wat ik nu kan doen aan de JS1.

Dan ondertussen maar eens met de kleine verbouwing van de garage beginnen.
 
Back
Top