[Bouwfase Mast] liebherr ltm1090

Status
Niet open voor verdere reacties.
Die 90 ton is "slechts" het technisch maximale hijsvermogen ... alleen over de kont, 3 meter uit het hart v.d. draaikrans en met de mast volledig ingeschoven (dan moet de last zo ongeveer op de stempels liggen ... dus in de praktijk kan je daar weinig mee ... het bruikbaar maximum ligt bij 68 ton ... en dan heb je aan een 80 tons blok ook voldoende ... kan je tegelijk je maximale draadlengte uitrekenen ... tot 18,3 meter mast kan je 15x ingeschoren hijsen (= over 7 schijven)... dus dan heb je ca. 16x 18,3m draad nodig is dus 292 meter ... tenzij je veel hijsklussen hebt waarbij je zware lasten onder het maaiveld moet plaatsen, voor elke 10 m komt er 150m draad bij :( ...
 
of het voor een beweegbare jib is weet ik niet, maar hij wordt niet veel gebruikt inderdaad.

echter kom ik er nog niet uit hoe ze de aandrijving buiten de eerste lier om gooien?? ik zit te denken om daar dan maar wel een eigen motor aan te bouwen omdat ik geen andere oplossing zo gauw weet hiervoor.
 
@adam.

zou zomaar kunnen. dat de trommel inderdaad hydraulisch aangestuurd wordt. *echter moet ik de eerste model kraan nog zien die een tweede trommel gemonteerd heeft maar ik hou er uiteraard rekening mee om het uit te kunnen voeren.

zoals ik al zei ik wil toch zo min mogelijk onderdoen aan het orgineel.dus soms zal dit veel problemen in het ontwerp opleveren. maar tot nu toe kan ik nog steeds alles goed oplossen.
 
echter moet ik de eerste model kraan nog zien die een tweede trommel gemonteerd heeft maar ik hou er uiteraard rekening mee om het uit te kunnen voeren.
Als het niet voor een beweegbare jib is, zul je misschien niet eens een orgineel vinden die een tweede trommel heeft.
Twee hijsblokken tergelijkertijd vind je bij mobiele kranen niet veel volgens mij
 
Als je op pagina 19 van de specificaties kijkt zie je dat de kabel op de lier 17mm doorsnee heeft en een lengte van 260mtr. De treksterkte van de lier is 57kN.

Dit is in 1/14,5 1.2mm doorsnee, 18mtr lengte en een trekkracht van de lier van 57kN=
5700kg/14.5*3=1.9kg.

Ik heb zelf een dacronlijn van 1,2 mm, dit is wel de kerndiameter, de buitenmaat is 1,8mm. De kleur is zwart en hij is mooi rond en soepel. deze kocht ik bij de Vliegershop in Leiden, ze hadden hem niet op voorraad, maar na vragen wilde ze wel informeren bij de leverancier. De klos is 100mtr lang en ik betaalde €19,95.

De breeksterkte is 50kgf, dus meer dan voldoende, de rek is ongeveer 3%, maar omdat je de lijn niet vol belast heb je hier waarschijnlijk geen last van.
 
nu alleen nog even uitzoeken hoe ik ervoor zorg dat het draad keurig oprolt net als in het echt.

@Cheeta

Nou, wat men wel doet bij hydrolieren is een spoed aanbrengen zodat de draad (reep) soepel afrolt. Daarintegen zijn handlieren glad en zijn alleen voorzien opstaande randen (4 a 6 x diameter) zodat de trommel meerdere lagen kan draaien. Als je de foto van die Duitser (foto in jouw transmissiemotor topic) bekijkt heeft ie weinig over, dus valt de draad makkelijk naast de trommel. Gelukkig doen in het echie Liebherr kranen het prima.:oops:
 
260m / 13 = 20M in mijn geval ik werk met een afwijkende maat van 1/13.
57kn/13*3 = 2,6kg.

bedankt voor de tip van dacronlijn heb de shop even gemaild. hopelijk kunnen ze het nog leveren.

jij hebt zelf ook een telekraan gebouwt of?
 
echter denk ik niet dat ze het hijsblok met 7 katrollen veel zullen toepassen op lange afstanden? want dan is je hijs vermogen een stuk lager en denk zo dus danig lager dat je geen zwaar hijsblok meer wilt hebben en dat ze dan zullen wisselen van hijsblok.

ik heb uitgerekend dat ik ca 25m op mijn trommel kan wikkelen zoals ik hem nu getekend heb.

nu alleen nog even uitzoeken hoe ik ervoor zorg dat het draad keurig oprolt net als in het echt.



het donkere rechts is het tandwiel. er komen 2 kogellagers in de trommel zodat die goed soepel op de as loopt.

de motor komt onderin het frame van de bovenbouw te zitten.

hier kun je goed zien wat ik in gedachte heb.


Hallo Alwin,

In de hijstrommel zal een schroefdraad groef moeten frezen, waarin de draad mooi kan oprollen, met daarboven een geleidingsrol voor het mooi oprollen van de straaldraad, met daarboven met geleidingsrol voor het mooi oprollen van draad bij meerdere lagen boven op elkaar.

Dit hebben de 1:1 kranen namelijk ook allemaal zo'n groef in de hijstrommel.

Hoe zwaarder de last, hoe meer inscheringen, dus meer katrollen, dit heeft te maken met de sterkte van de staaldraad.
 
Laatst bewerkt:
Een "makkelijke" manier om de "schroefdraad" op de trommel te krijgen ... trommel insmeren met een dun laagje epoxy dat niet te snel droogt ... met een massief nylon draad van de juiste diameter de trommel volwikkelen en laten drogen (nylon hecht niet met epoxy) ... alternatief eerst keukenfolie over de epoxy en dan met de gekozen draad de trommel strak omwikkelen laten drogen (wordt iets minder strak) ... na het drogen de oneffenheden wegschuren ...
 
dus als ik het goed interpeteer moet de groef 1.8mm in diameter zijn en dan een halve cirkel als model. scherpe randen zullen weg gewerkt moeten worden om de kabel niet te beschadigen?

trommelhz6.jpg


zo dus?
 
Laatst bewerkt:
dus als ik het goed interpeteer moet de groef 1.8mm in diameter zijn en dan een halve cirkel als model. scherpe randen zullen weg gewerkt moeten worden om de kabel niet te beschadigen?



zo dus?


Hallo Alwin,

Ja, zo is het helemaal goed, geen scherpe randen, want dan beschadigd inderdaad de draad.
En ja, de spoed met je echt even uittesten door de draad strak tegenelkaar op de trommel te draaien en zo kan je dan de spoed van de groef bepalen en de groef in de trommel draaien.

Je kan natuurlijk ook de tip van Dirk gebuiken, maar ik weet niet of dat mooi wordt en of dan de bovenranden niet op den duur afbrokkelen ???
Ik werk nooit met exopy, dus ik weet ook niet of het snel afbrokkelt.
 
Laatst bewerkt:
Als je de trommel met spoed wilt ontwerpen zal je rekening willen houden met de afwijking van de kabel uit het vlak loodrecht op de trommelas. Denk hierbij aan een V-poulie waar je draad zo'n 8 a 9 graden schuin mag invoeren. Voor een trommel geldt minder afwijking en deze uitlijning (versijzing) hangt onder meer af van trommeldiameter en spoed. Is dat belangrijk zul je je afvragen? Ja, omdat spoed op de trommel toch anders wordt berekend als gedacht; om schuren van kabels te voorkomen wordt de spoed: kabeldiameter plus 3 mm. Dit wordt gedaan voor zowel diameter tolerantie van staalkabel in ontwerp vs. praktijk als ovaal worden van staalkabel tijdens oprollen van de winch onder belasting. Het komt er dan op neer dat bij groter wordende spoed de diameter van de trommel ook groter wordt zodat de staalkabel niet door verkeerde uitlijning uit de groef kan wringen. Er valt meer over te zeggen, wellicht later :)
 
moest het even 2x lezen maar denk dat ik hem vat.

alleen de 3mm?? dat geld voor echte kranen vermoed ik? dit zal niet op gaan bij een kabel van 1,8mm? daar zal het dan hooguit 0,2mm zijn?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Back
Top