Is het internet echt zo moeilijk of worden sommigen gewoon erg simpel?

Discussie in 'De Modelbouwkroeg' gestart door Roelof, 20 dec 2021.

  1. TIMBERWOLF

    TIMBERWOLF Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 aug 2008
    Berichten:
    12.575
    Locatie:
    noord-holland
    Mijn eerste p2 w 98 in 99
     
  2. Phaedra

    Phaedra

    Lid geworden:
    20 aug 2011
    Berichten:
    502
    Locatie:
    omgeving Antwerpen
    Een beetje nuanceren is hier wel nodig.
    Aan het begin van mijn carrière (mid jaren '80) kon je van een bepaald onderwerp nog quasi alles leren op relatief korte tijd. Het was ook de tijd dat er nog handleidingen bestonden :)
    In de huidige ICT wereld is er zoveel dat je ten eerste je moet specialiseren in een deel-domein en ten tweede evolueert elke domein zo bliksemsnel (en is het zo uitgebreid) dat het geen zin heeft om met de ingesteldheid van jaren '80 iets aan te pakken, want dan krijg je niets meer gedaan.
    Ik vermoed dat dit is wat veel jongeren (en sommige ouderen) zo heeft beïnvloed, dat je telkens heel snel moet schakelen en op gang geraken met iets, dat je gewoon bent dat het vlotter gaat als je links en rechts wat tips sprokkelt en daarmee aan de slag gaat.
    Ik zeg niet dat er nooit luiheid mee gemoeid is, maar ik merk deze trend al veel langer, zowel in mijn werk als in mijn andere interesses.
    En ik wil zeker niet zeggen dat het niet meer mogelijk is om je eerst te verdiepen in een onderwerp alvorens je vragen gaat stellen.
    Jongeren zijn dezer dagen ook meer opgegroeid met snel-succes-ervaringen in alles, en zijn daardoor ook heel snel gefrustreerd of ontmoedigd als iets niet direct lukt. Kijk maar naar onze hobby: ARF heeft veel meer succes dan zelfbouw (en niet alleen bij jongeren), multicopters meer dan vliegtuigen of helicopters.
    Ik werk nu veel met jonge mensen en studenten, het vergt gewoon wat (engelen-)geduld. Misschien zeiden onze leermeesters destijds hetzelfde over ons? Ik zie alleszins heel veel potentieel bij jongeren, en het heeft veel aanpassing bij mezelf gevergd om hun manier van denken en handelen te begrijpen.
    Met zoekmachines werken vergt ook wat ervaring en aanvoelen. Ik had een opdracht gegeven aan een jonge starter, en die had zich te pletter gezocht op een foutmelding die hij kreeg. Toen ik hulp aanbood en zelf een zoekterm ingaf, was het eerste resultaat in de lijst direct de oplossing voor het probleem. Geluk? Ervaring?
     
  3. Stoompomp

    Stoompomp

    Lid geworden:
    22 jul 2017
    Berichten:
    4.595
    Locatie:
    HELLEVOETSLUIS
    Eerst de grote floppy, besturing, laden op de A schijf, A sleuf en dan het werkprogramma in de B sleuf, B schijf.
    Nu staat alles op de C-schijf.
    Henk.
     
    AHoogendijk vindt dit leuk.
  4. TIMBERWOLF

    TIMBERWOLF Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 aug 2008
    Berichten:
    12.575
    Locatie:
    noord-holland
    Ik heb geen p c gehad op school
    Ik heb pc s leren bouwen door ze te slopen op de plek waar ik werkte .
    De eerste die ik bouwde was in 2002.
    Dat ging goed en ben verder gaan bouwen voor de rest van de famile. nooit les gehad verder in p c s weet dus ook weinig van de software kant .
     
  5. trummis

    trummis

    Lid geworden:
    1 dec 2021
    Berichten:
    34
    Locatie:
    Noorwegen
    Oh dat was al modern. Ikzelf en ik gok stoompomp ook hadden nog een floppy-drive in de kast.

    edit: ik reageerde op Isola, maar ben niet zo snel meer op mijn ouwe dag.
     
  6. HeliKoper

    HeliKoper

    Lid geworden:
    19 okt 2006
    Berichten:
    1.879
    Locatie:
    Guinea-Fowl-City
    @ISOLA2 : 2x720kB. Dat is al een versie verder dan 360kB. Klasse! :D
     
    ISOLA2 vindt dit leuk.
  7. ISOLA2

    ISOLA2

    Lid geworden:
    5 okt 2008
    Berichten:
    3.892
    Locatie:
    BRECHT BELGIE
    De oudste waar ik mee gewerkt en hersteld heb was uitgerust met een draad geheugen en een magneetkaart waar 128 instructies op gingen , 1967 dat was een tafel model P 101 van Olivetti , resultaat op een papierstrook, heel de logica was nog opgebouwd uit componenten, transisters, weerstanden, diodes en cond.
     
    Bruno van Hoek, TIMBERWOLF en AHoogendijk vinden dit leuk.
  8. Bootjebouwer 2

    Bootjebouwer 2

    Lid geworden:
    23 jul 2019
    Berichten:
    1.436
    Locatie:
    Het noorden van Drenthe
    Sinclair ZX-Spectrum.
    Oude TV als scherm.
    10K geheugen.
    Uitbreidbaar met een cassettebandje.
     
  9. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.478
    Locatie:
    Sassenheim
    ZX spektrum kwam in het begin in 16k en 48k.... Heb veel sinclairs gehad, begonnen op een ZX80, daarna een Timex 1000 (2k ZX81), Spektrum 16, 48 en daarna een 128 met de nodige interfaces. En toen overgestapt op de Atari ST en later STE. Mijn 1e PC was een 286 van de baas (Laser Computer). Mijn 1e Internetverbinding was in 1996 op mijn 496 tower met Win3.11 en mijn Laser 486SX Laptop vis een 56k modem.
    Momenteel werk ik op en HP Dual AMD Opteron watergekoeld met SAS schijven, een nViia Quadro K5000 videokaar, 16Gb geheugen en een 200mbit glasvezel verbinding

    .
     
  10. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    10.743
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/ PH-SAM/F23D
    Mijn 'eerste' (op school) was een IBM 1401 ook met ringkerngeheugen en compleet met ponskaartlezer en kettingformulier printer:
    [​IMG]
    Van mijn oom (destijds field engineer) nog wel eens van die gele 1401 prints gekregen die buiten specs waren. Nog heel wat bruikbaar materiaal van af gesloopt.
     
  11. Phaedra

    Phaedra

    Lid geworden:
    20 aug 2011
    Berichten:
    502
    Locatie:
    omgeving Antwerpen
    Als we dan toch aan industriële archeologie doen...
    Ik werkte destijds aan de Sabena vluchtsimulatoren, en de DC10-30 simulator draaide op een dubbele PDP11 (verbonden via "reflective memory", vergelijkbaar met RPC vandaag).
    De volledige realtime simulatie draaide in 128KB geheugen, en je communiceerde via een originele teletype (geen scherm dus) als console. Een 2MB verwisselbare harde schijf (al naargelang de versie van DC10 gebruikten we een andere schijf), de radiobakens werden ingelezen van een geponst papieren rolletje.
    Software was volledig in Assembler, voor debugging werd later een scherm in de cockpit toegevoegd waarop je een matrix van hexadecimale getallen in realtime kon tonen. Foutzoeken was een ware nachtmerrie.
    Let wel, dit was een vrij accurate simulatie, jaarlijks opnieuw gecertifieerd door de Belgische, Spaanse en Duitse authoriteiten. Per cockpit venster een scherm met zogenaamde "nacht visual" (vooral licthjes, en zichtbare polygonen). De cabine kon versnellingen simuleren in 6 assen via een hydraulisch motion systeem.
    Ik blijf het heel indrukwekkend vinden wat men met die technologie uit 1973 kon bereiken.
     
    Helikapoter vindt dit leuk.
  12. ISOLA2

    ISOLA2

    Lid geworden:
    5 okt 2008
    Berichten:
    3.892
    Locatie:
    BRECHT BELGIE
    Fout zoeken met een aantal lampjes die een code gaven en dan kon je met die code in een boek de oorzaak opzoeken, 30 print platen in de machine en dan kreeg je bij bepaalde codes vervang print 5 tot 11 en 17 tot 22 , als het defect dan niet vast was moest je al die platen vervangen en hopen dat er op deze platen geen ander defect was !!! Begrijp nog altijd niet dat ik toen niet al mijn haren ben kwijt geraakt :hammer:
     
    HeliKoper vindt dit leuk.
  13. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.478
    Locatie:
    Sassenheim
    Blijft toch wel lachwekkend...

    Nu weer in de Futaba 7PX zender FB group de vraag over een FPV camera met een directe (wifi) connectie naat telefoon oid.......

    Voor mij een heel onlogische plek om een dergelijke vraag te stellen en verwijs ik hem naar FPV groepen en forums. En weer duiken er vele mensen bovenop mij dat ik geen admin moet spelen en dat de persoon makkelijk de vraag mag stellen. Nee, ik was weer de onbeschofte schuldige met diverse lelijke namen en niet de persoon die in de verkeerde groep zijn vraag stelt welke overigens met wat google werk makkelijk beantwoord kan worden. Maar ja, blijkbaar ga je in het echte leven ook naar de RC winkel om je avondeten, medicijnen, kleding etc te kopen..... (uitzonderingen daar gelaten ;) )

    Deze groep spant Futaba overigens wel de kroon met een moderator die er niet meer is en een admin die te weinig aandacht eraan besteed. Staat er bovenaan de groep een regel dat er niets verhandeld mag worden en dagelijks stroomt het vol met verkoop en wil wat kopen topics. Ook als je hier verwijst naar de groepregels duiken er een hoop boven op je dat je niet zo moet zijn.
     
    Helikapoter, Cnn, TIMBERWOLF en 2 anderen vinden dit leuk.
  14. ISOLA2

    ISOLA2

    Lid geworden:
    5 okt 2008
    Berichten:
    3.892
    Locatie:
    BRECHT BELGIE
    Wat baten kaars en bril als de uil niet zien wil
     
    Cnn, TIMBERWOLF en AHoogendijk vinden dit leuk.
  15. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.633
    Locatie:
    Betuwe
    Roelof, je weet te veel. En sommige lieden kunnen dat niet aan.
     
  16. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.478
    Locatie:
    Sassenheim
    Nee, want als ik alleen naar manuals en zoekfuncties verwijs straal ik geen intelligentie uit. Maar ja, blijkbaar toch iets meer dan de vraagsteller die niet het antwoord in de manual kan (of wil) vinden.

    Een ander bijkomstig probleem (en dat zie je hier ook) is dat mensen niet uit hun hoekje komen. Veel RC forums hebben een offtopic deel en een elektronica deel en toch zie je mensen dergelijke vragen in hun eigen hoekje stellen.
     
    Stoompomp, ISOLA2 en Cnn vinden dit leuk.
  17. Student

    Student Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 jan 2008
    Berichten:
    15.951
    Locatie:
    Rotterdam
    ok, maar dat vind ik an sich niet zo raar...
    Bij de helicopters(bijvoorbeeld) daar zit gewoon heel veel electronica in.
    en de meeste kennis daarvan zit gebundeld in het helispecifieke forumdeel.
    Zou ik een instellingsvraag voor mijn stabilisatie stellen in het electro deel, zullen er ook veel mensen op reageren die nooit een heli hebben vast gehad.
    wat de kwaliteit van de antwoorden niet verbeterd.

    Daarbij, als ik een heli vraag heb, zou ik persoonlijk als eerste in de helihoek zoeken
    soms is een bepaalde toepassing in het ene hobbydeel logisch, en in het andere minder...
    zodoende zou je regelmatig kunnen denken dat een algemene zendervraag in het helideel naar het electro deel verplaatst zou kunnen worden...

    Je ziet ook dat in "ons" electro deel regelmatig veel meer de algemene vragen, of overkoepelende vragen komen.
    het ene moet het andere niet uitsluiten.


    Qua zoekvaardigheid..
    daar heeft men inderdaad nog wel eens problemen mee
     
    Helikapoter vindt dit leuk.
  18. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.478
    Locatie:
    Sassenheim
    Kijk, zo'n vliegende koppensneller met 6 kanalen en een 1 tot 3 assig stabilisatie kan ik mij voorstellen dat het een beetje lastig instellen is hoewel een trainerstafel wel handig kan zijn in zo'n situatie. Uiteraard zal ook op youtube het nodige te vinden zijn. Maar ja, dan moet je zoeken en een half uurtje mee kijken om het vervolgens nog niet te willen snappen.

    Zoals je weet zit ik in de RC autowereld waar het allemaal minder spannend is en echt de meest simpele vragen komen voorbij die allemaal in de manual te vinden zijn.
    - op welk kanaal welke servo aansluiten?
    - hoe ABS in te stellen?
    - heel vaak gevraagd: hoe een plaatje op de achtergrond van een 7PXR te zetten?
    - welke ontvangeraccu/zenderaccu moet ik kopen, of is de beste om te kopen?
    - hoe moet ik deze accu laden?

    Maar ook:
    - hoe heet dit onderdeel?
    - waar kan ik dit kopen? (ja echt, mensen kunnen niet eens een online of een lokale winkel opzoeken)

    Heel moe wordt ik van die "wat is de beste" vragen. Als je dan het beste adviseert is het weer te duur oid. Ook hier geldt een uurtje googlen heel veel informatie en inzicht geeft. Maar ja, dat uurtje is vaak al te veel gevraagd. Of van die kristallen bol vragen zoals een foto van een auto posten, zeggen dat die het niet doet en dan vragen wat er aan de hand is. Een schroevendraaier gebruiken om dat ene gestripte tandwieltje te zoeken is ook heel lastig.

    We weten allemaal dat modelbouw vandaag de dag een vreemd woord is, het heet vandaag de dag modelgebruik.
     
    Cnn vindt dit leuk.
  19. Bootjebouwer 2

    Bootjebouwer 2

    Lid geworden:
    23 jul 2019
    Berichten:
    1.436
    Locatie:
    Het noorden van Drenthe
    Niet iedereen is zo bekneisd.
    Ikzelf bijvoorbeeld heb de grootste moeite met de moderne RC apparatuur.
    Digitale zenders en ontvangers, lipo's, functies toewijzen aan pookjes op de zender...
    Ondanks de rijke informatiebronnen als Google en YouTube heb ik al menig onderdeel opgeblazen of de vernieling ingejaagd.
    Achteraf meestal door een " hoe kan je dat nou doen, het staat er toch duidelijk?" reden.

    Jawel.
    Maar als je nog van de kristallen, schuifcontactregelaars en NiCad batterij generatie bent is zo'n filmpje op JijBuis nog steeds moeilijk.
    En dan is een vraag als "hoe sluit ik iets aan" heel legitiem.
    Aan de handleiding, zo die er überhaupt al bij zit, heb je tegenwoordig sowieso al niets.
    (Die bij de voornoemde zender was alleen in het Chinees....)

    Kern van dit verhaal: de "simpele" vragen worden niet altijd uit luiheid gesteld.
    Soms worden ze uit radeloosheid of "ik zie het bos door de bomen niet meer" heid gesteld.
     
    Herby63 en Alberto vinden dit leuk.
  20. Alberto

    Alberto

    Lid geworden:
    15 jan 2017
    Berichten:
    181
    Locatie:
    Groningen
     
    Laatst bewerkt: 22 feb 2022

Deel Deze Pagina