Bouw Ka-7 schaalzwever 1:4 (4 meter)

Goevier?



Goed bezig, zeg! :p

Modelbouw van de bovenste plank!

Ik hou me wel aanbevolen voor een versie die op een spanwijdte van plm. 4 - 4,5 m. uitkomt!

(Kan de file ooit kopen? :p)


Zoals elders vermeld, heb plm. 120 starts op diverse KA-7's (mn. de PH-305 van de GSA).

Ooit kwam ik in het centrum van Groningen een clublid / goede vriend tegen, ik was toen net lid geworden, die haalde de hoofdbout uit z'n zak en zei vrolijk: "Kijk, die is nog heel!"

Had de voorzitter onze enige tweezitter gekraakt . . .


Het is geen moeilijk vliegtuig, het enige waar je mee moet oppassen zijn de remkleppen. Deze zijn zo enorm effectief dat je beter niet kunt landen met de kleppen vol uit, dan zakt het vliegtuig snel door

Vooral in de landing, na een flink stuk bodem-effect, wilde hij nog wel eens zonder waarschuwing in eens keihard doorzakken. :shock:

Daar was zo'n instructeur dan weer niet blij mee . . . :nooo:


Heb me regelmatig een breuk getild aan de wortel, bij het (de-)monteren. :bad-words:
Waarom ze mij altijd vroegen . . . :confused:


Als je nog inspiratie / tips voor de bouw nodig hebt: M. Ohlwein' s Oldtimer Segler

Tovenaar . . .

En geabonneerd. :p


jan.
 
Laatst bewerkt:
Heb me regelmatig een breuk getild aan de wortel, bij het (de-)monteren. :bad-words:
Voor de PH-271 had men een hele ingenieuze aanhanger gebouwd. De tippen werden tijdens (de)montage gesteund door alu palen, die hoefde je al niet (meters boven je hoofd) vast te houden. De wortels stonden in een soort karretjes en hoefde je dus alleen vanuit het karretje zo op de romp te leggen. Prima systeem. Maar ik heb de Ka-7 ook wel op het strand uit elkaar staan halen en dan de vleugels naar de aanhanger op de strandafslag getild. Toen reden we de aanhanger nog niet het strand op. Op het strand stond al een windkracht 6, op het pad naar boven werd daar nog een schep bovenop gedaan door een sterk venturieffect. En daar sta je dan met tig vierkante meter en tig kilo in je handen.... :help:

Tjonge, die meneer Ohlwein is inderdaad een kunstenaar zeg! Ik verwacht dit niveau niet eens te benaderen bij mijn eerste 'schaal'project. Als het goed herkenbaar is als Ka-7 ben ik blij.

Ik heb nog een paar kleine projecten af te maken, en dan gaat de bouw van deze jongen beginnen. Ik hoop binnen een maand oid.
 
Ik heb nog een paar kleine projecten af te maken, en dan gaat de bouw van deze jongen beginnen. Ik hoop binnen een maand oid.
Daar is dus iets tussengekomen.
Op de jaarlijkse oliebollenbouwavond is een depron chuck gebouwd. Daarmee werd aan het eind een wedstrijdje bekertjes-omvliegen gedaan. Aangezien mijn chuck (als enige) met rc was uitgerust had ik een onevenredig voordeel en ik heb dan ook ruim gewonnen. De hoofdprijs bleek een bijna klare romp en staart te zijn van een Austria Elefant. Een zeer apart 1:6 schaalmodel van een kist uit 1931 (één van gebouwd). De kwaliteit is super, dit is echt mooi gebouwd. Hiervoor hoeven alleen nog maar vleugels (met een span van 5 meter!! idioot slank) te worden gemaakt. Dat gaan we dus eerst maar doen. De Ka-7 moet dus nog wat langer wachten. Maar hij gaat er komen!

7133495bbe00375a6.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ja hallo zeg..... dit is een bouwverslag van een Ka-7. Het enige wat ik lees is smoesjes om er niet aan te hoeven werken ;)

Gefeliciteerd met je olifantje, ben erg benieuwd hoe dat gaat worden. Heb je een plaatje van het kant-en-klare model?
 
Ja Arjan, je hebt helemaal gelijk. Ik stond echt op het punt om te beginnen, maar hier had ik even totaal niet op gerekend (en mijn vrouw ook niet :2gunfire:). Dit is toch ook wel een heel gaaf project en krijgt nu voorrang omdat dit sneller klaar kan zijn.

De echte Elefant:
7133495bc2d95bc2f.jpg


Het model (ik heb mijn vrouw maar verteld dat dit een heeeeel klein mannetje is):
7133495bc2d97c3e0.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
mini-P1010026.JPG

Succes! Ik heb persoonlijk minder met deze olifant dan met de Ka7 (wel niet in leren vliegen, maar dat was naast de Rhönlerche de nieuwe tweezitter van de GoZC toen ik daar vloog in 1960) maar het is wel een prachtig bizar toestel.
 
aha dat was dus het 5 meter project... ik heb persoonlijk niet superveel met oude kisten maar ik moet toch toegeven dat ik deze wel ZEER appart vind ;)
 
Ka-7 (daar is dit draadje tenslotte van) weet ik niet exact, volgens mij iets van 27-29.

Elefant: geen idee. Er is er maar één van gebouwd die niet meer dan enkele vluchten gemaakt heeft, dus waarschijnlijk zijn daar geen gegevens van. Gezien de slankheid en de redelijk aerodynamische romp (voor die tijd zeker) verwacht ik geen baksteenprestaties.
 
.rar is een extensie voor een gecomprimeerd bestand vergelijkbaar met .zip

Is meestal gewoon te gebruiken met hetzelfde programma wat .zip kan uitpakken

Jacob Bos
 
Discussie over de Elefant is verplaatst naar hier, kunnen we dit draadje voor de Ka-7 houden.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ka.7

Hoi medemodelbouwer, met belangstelling lees ik dat je een Ka7 aan het bouwen ben. Ik ben er juist mee klaar en hij moet nu ingevlogen worden.
Wel groot geworden. 6m. spw. en een gewicht van 18.6 kg , waarvan 4.6 aan balanceer lood!!De rest is houtbouw.
Veel werk had ik aan het maken van de cockpitkap(mal) en het vinden van iemand die zo groot kan vacumeren.Die heb ik uiteindelijk in belgië gevonden. Uit het oogpunt van vervoer heb ik de vleugels gedeeld en het kielvlak afneembaar gemaakt. De cockpit ga ik pas uitbouwen als hij goed is ingevlogen.De kap is al wel gedeeld en functioneel te openen. Het kleurenschema heb ik overgenomen van de PH-314 die thuis is in Venlo.
Ik had wel een foto bij willen voegen maar ik weet niet hoe dat moet in dit forum. Mocht je verder iets willen weten kun je me mailen onder
jbt.hendriksen@hetnet.nl
 
Laatst bewerkt:
(...) Veel werk had ik aan het maken van de cockpitkap(mal) en het vinden van iemand die zo groot kan vacumeren.(...)
De kap van de 1:1 Ka7 is -als ik me goed herinner want het is zo'n 45 jaar geleden dat ik 'm van dichtbij zag, maar de foto's aan het begin van dit draadje lijken me gelijk te geven- gemaakt van vlakke platen perspex, in vorm gebogen en bevestigd op een frame van staalbuis. Was het niet simpeler geweest om die constructie te volgen voor het model?
Nou ja, voor jou te laat, maar voor Fotor niet - voor tegen de tijd dat-ie uitgeolifant is...
 
Bart, zou leuk geweest zijn als er sprake was van een enkelvoudige kromming. Met de achterkap kom je daar wel mee weg, de voorkap is zeker wel dubbel gekromd. Ik heb begrepen dat Hobby-in in Waalwijk kappen kan dieptrekken tegen redelijke kosten. Dat gaan we tegen die tijd eens uitzoeken.

Ik heb wat foto's gezien van de Ka-7 van meneer Hendriksen, prachtige kist. Ik hoop hem eens op een BIGGS meeting tegen te komen.
 
Ik voelde me zo zeker van m'n zaak, dus maar eens wat Ka7's gegoogled... inderdaad, je hebt gelijk. Ik was kennelijk in de war met de kap van de Rhönlerche, de andere tweezitter bij de Gooische destijds (waar ik veel meer in heb gezeten). :Fade-color
 
Ka. 7

Ik heb een tijdje zitten twijfelen of ik weer een bouwverslag zou starten, maar ik heb de indruk dat bij de zweefvliegers toch wel een redelijk aantal mensen het leuk vinden zo'n draad te volgen. Ik zit bij zo'n bouwverslag niet direct te wachten op allemaal complimenten, maar het is wel leuk als ik mensen ermee kan inspireren. Toch maar doen dus.
In dit verslag begin ik niet bij de bouw, maar neem ook de voorbereidingen mee. Wat gaat er allemaal vooraf aan de bouw? De start van het echte bouwen kan nog wel een tijdje op zich laten wachten. Soms zal er een tijd niets gebeuren in deze draad, dan gebeurt er ook echt niets. Maar uiteindelijk is het wel de bedoeling dat er een vliegende Ka-7 komt.


Ik wil dus een Ka-7 gaan bouwen. Waarom een Ka-7? Omdat ik zelf mede-eigenaar ben geweest. Ik heb een aandeel gehad in de PH-271. Op mijn harde schijf vond ik een tekening van een model met een spanwijdte van 250 cm (1:6,4), een lekkere handzame maat. Meteen gingen mijn gedachten uit naar 'mijn' goede oude PH-271. Die moest dus maar gebouwd gaan worden.

De Ka-7 is een tweezitter die in produktie kwam in het begin van de jaren 60. Hij is veel gebruikt voor het opleiden van nieuwe zweefvliegers. De spanwijdte is 16 meter, beste glijgetal 26. Er zijn ca 550 Ka-7's gebouwd.
Vliegen doet de Ka-7 prettig. Het is geen moeilijk vliegtuig, het enige waar je mee moet oppassen zijn de remkleppen. Deze zijn zo enorm effectief dat je beter niet kunt landen met de kleppen vol uit, dan zakt het vliegtuig snel door. Het zicht vanuit de voorste zitplaats is prima, vanuit de achterste zitplaats een stuk minder. Je zit daar met je hoofd tussen de voorkant van de vleugels wat het uitzicht erg beperkt. De Ka-7 heeft een erg herkenbaar silhouet door de hoog geplaatste vleugel met flinke negatieve pijlstelling en positieve V-stelling.
Enkele foto's van het grote voorbeeld:
ka7-01.jpg


ka7-02.jpg


ka7-03.jpg


De tekening bestaat uit 2 dwg files met de vleugels en de romp en enkele dxf files met alle ribben en rompspanten.
ka7-04.jpg


ka7-05.jpg


Een maat van me (woont op nog geen km afstand) heeft in zijn schuur een CNC-frees staan waarmee hij prachtige ribben en spanten voor me zou kunnen frezen. Na een voorzichtige mail zijn kant op of deze files voor hem bruikbaar zouden zijn is hij meteen aan de slag gegaan. Zo zijn er meteen wat proefribbetjes gefreesd.
ka7-08.jpg


In de tekening blijken de nodige fouten te zitten. Een andere vliegmaat gaat nu alle ribben opnieuw uittekenen in autocad. Hier heb ik helemaal niet om gevraagd, het gebeurt gewoon. Zal wel uit liefde voor het vak zijn. Zo wordt ik dus aan alle kanten geholpen en gestimuleerd in deze vroege fase van dit project.

Vanavond hebben we de tekening van de vleugels geplot. Ergens in een hoek van ons clubgebouw op de basis van Valkenburg staat een stoffige plotter die nog prima werk doet voor dit soort klussen. De romp lukte nog even niet, maar die komt er ook nog wel een keer uitrollen.
ka7-06.jpg


ka7-07.jpg


Zo'n plotter is echt een geweldig fascinerende machine. Prachtig hoe je stukje bij beetje een mooie tekening ziet ontstaan. Hier kan je mij gerust een tijdje voor zetten, dan heb je geen kind aan me. Ik zie nu al uit naar het frezen van de ribben, moet volgens mij hetzelfde effect op me hebben.

Zoals ik hierboven al zei: voorlopig zal er nog niet gebouwd worden. Eerst moeten er nog wat andere projectjes worden afgerond, en mogelijk staat er promotie te wachten begin volgend jaar waar wat studie bij komt kijken.

Ik wens iedereen veel leesplezier, ik hoop dat jullie er lol aan beleven.
Hoi Fotor,
Ik heb gisteren mijn nieuwe KA 7 ingevlogen. Ik heb mij daarbij omhoog laten slepen door een coll. modelvlieger op ons thuisveld Deelen. De Ka 7 vliegt uitstekend en stabiel hoewel ik vol up getrimd moets vliegen en daar wil ik iets over vragen. Ik kan op mijn tekening ( 100% vergroting van een Engels model) niets vinden over de instelhoek van het stabilo. Ik denk zelf dat die groter kan dan nu en dat ik tengevolge daarvan dan lood uit kan nemen. (er zit nu 4.5 kg lood in op een totaal gewicht van 18.6 kg) Misschien kun jij mij verder helpen.
ik ben bereikbaar onder mail: jbt.hendriksen@hetnet.nl
Bij voorbaat dank.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Nee.

Het is verre van zeker dat de Ka-7 gebouwd gaat worden. Komende winter wil ik wel iets gaan bouwen, maar ik heb meerdere opties open staan. Deze Ka-7 of een ASK-13 (2 opties: kleine 3 meter of 1:4 4 meter). Ik weet het nog niet. Eerst de Fauvel en de Baby doen.
 
Back
Top