Wederopbouw van de JS1 1:3.

Het gekochte aceton ruikt toch echt naar die ouderwetse stinktroep

Bij de Eco troep zit heel veel water in.
Probeer maar eens expoy of lijmresten te verwijderen, gaat echt niet met die zooi.
Ik heb nog wel een paar litertjes echte aceton staan, kan je zo op komen halen
 
Is volgens mij inderdaad de juiste (bij de eco staat er een boomblaadje op)
E2BDBA5A-B730-4362-9305-9610639171FA.jpeg

Dit is de eco
 
6X5OpA.jpg


Capstrip geschuurd en ontvet. Daarna het schuurvlak van de webbing zeer goed afgezogen met de stofzuiger. Om 1500mm x gemiddeld 30mm brede lijmvlak te lijmen heb ik 45gram lijm aangemaakt. Na het mixen eerst het webbing pakket ingesmeerd. Kan het lekker in het kops balsa zuigen. Ik zie dat als wapening. In het restant 6 theelepels katoen vlokken. Goed mixen en met de kwast aanbrengen op de capstip. Verdelen met een ijsstokje zodat je zeker bent dat alle dalen gevuld zijn. Webbing plaatsen, aandrukken, overtollige lijm verwijderen. Gewichten er op. En wachten maar.
 
Wat is dit toch een mooi proces om naar te kijken.
Zelf zou ik het niet willen doen, ik heb een hekel aan al dat gepruts met vezels, doek en epoxy. Ik ben echt een houtbouwer. Maar wat heb ik een bewondering voor wat je maakt, en meer nog hoe je het hele proces beheerst en niets aan het toeval overlaat.
 
Bedankt voor je mooie compliment Raymond!

Ik hoop samen met jouw nieuwe Olifant en mijn nieuwe JS1 weer een sleepdagje te beleven.

Inmiddels ligt webbing pakket van de rechter ligger in de epoxy uit te harden op de onderste capstrip.

YFqNOq.jpg


De spoilers zijn binnen! Eén van de twee loopt wat zwaar. Daar is ongeveer 1.8kg trekkracht/drukkracht voor nodig om die te bedienen. Schijnt normaal te zijn... ik maak hem wel wat soepeler.
 
Laatst bewerkt:
Zo te zien gaat het wel lukken om de JS1 in de lucht van 200km to 0km en nog eens binnen de 10 meter hem volledig tot stilstand te krijgen. :)
 
Dat zijn flinke spoilers Berrie.
Zelf had ik altijd ruzie met die dingen om ze licht te laten werken.
Later heb ik via het forum een tip gekregen om hem in de zender zo in te regelen, dat als je hem dicht trekt de servo op het laatste moment weer ietsje terug ging.
Maar nu je ze nog los heb natuurlijk hem zo licht mogelijk te laten gaan.
 
Het is me niet gelukt de ene spoiler (veel) soepeler te krijgen.

Er zijn ervolgens wat uurtjes verstreken met passen en meten. De hulzen van de middenverbinder moesten op de capstrips verlijmd worden. Ik kwam eerst wat onverwachts tegen:

Er zit behoorlijk meer ruimte onder de verbinderhuls dan dat ik cad getekend had. Het profiel verloop is net effe minder lineair dan verwacht.

5VvJbJ.jpg


Ook valt de capstrip qua dikte net effe anders uit en dan krijg je dit:

p080g0.jpg


Gelukkig heb ik net genoeg mogelijkheden om glas en kevlar wikkelingen straks net onder het profiel weg te werken.

In de lengterichting uitlijnen was een kwestie van veel zorgvuldig en rustig meten. De achterzijde van de ligger had ik al recht getekend. Met een kevlar draadje, blokhaak en de rechte 'bouwbox' om tegen aan te meten kom ik aardig in de buurt van 100%.

if2Ez2.jpg


Het zaakje ligt nu ingebed in katoen/epoxy uit harden. V-stelling zit netjes op twee graden per paneel. Nu duimen dat de verbinder niet vast geharst raakt... als het goed is doet de huishoudfolie om de verbinder zijn werk.
 
@Rick NL : bedankt voor je oplettendheid. Ik heb ruimte gehouden om tussen de capstrips tegen de hulzen aan en tegen het webbingpakket een paar lagen 160grams glas aan te brengen.

Er komen ook nóg 3 lagen 160grams glas om de capstrips/webbing.
 
Laatst bewerkt:
Gelukkig, de middenverbinder kwam uit de hulzen. De webbing is op juiste hoogte geschuurd. En de capstrips ter plaatse van de wortelribben ook.

Volgende stap is het maken van de capstrips voor de buitenste vleugeldelen.

Xbr0jm.jpg


Van die stap zal ik weinig laten zien. Enige verschil met de vorige capstrips is dat er naast V-stelling ook pijlstelling in zit. Alle rovings zijn geknipt. Weer 36mtr 50K roving.

Ondertussen al eens bezig geweest met vleugelaansluiting op de romp. Daarvoor moest ik eerst heel ver terug in mijn opleiding ;)

5mp4zr.jpg


Rechthoekig 31x26mm past niet in rond 20mm...

9RfxaL.jpg


Na wat denk, pas en meetwerk blijk ik een gelukkig toeval te treffen.

JptUeJ.jpg


De rechthoekige verbinder valt met twee zijden precies op het bestaande ronde gat. Dat maakt uitmeten véél makkelijker!
 
Haha geweldig.
Je heb wel erg veel meer koolstof als de standaard pen.
De vleugel wordt ook een aardig stukje dunner zie ik.
Kan je straks nog lekkerder steken zeker?
 
@Bertus : rekentechnisch kwam ik niet lekker uit om de JS1 TFA veilig te exploiteren met de oude rond 20mm stalen pen. Daarom nu zoveel carbon.

De nieuwe vleugel is net zo dik als de oude. Dunner ging niet voor de gekozen ontwerpcondities/rekenmiddelen/bouwmethode/materiaalkeuze. Er komt nog een 'aanvorming' van vleugel naar romp.

De lock down feestdagen gaven noodgedwongen veel vrije tijd. Inmiddels zijn de capstrips voor de tippanelen gereed. Gelukkig geen fouten gemaakt met V en pijlstellingen.

PqQfgB.jpg


De pakketjes webbing voor de tipliggers zijn ruwbouw klaar. Ditmaal opgebouwd uit een XPS kern met aan elke kant 2 lagen 2.5mm kops balsa. Tussen het balsa 2 lagen 160grams glas onder 45°.

sqNY4N.jpg


En dan is het nu tijd voor het exact op maat maken van de onderbedden en de webbing op de capstrips.
Elke keer meten, schuren, lijmen en wachten. Perfect voor doordeweekse avonduren als overdag gewerkt moet worden
 
Laatst bewerkt:
Back
Top