Blizzard .15 bouwproject van Corvidae.net

Dag heren,

ik heb al een tijdje een MVVS .15 in huis die ik wilde gaan gebruiken voor LB speed. Toen ik bezig was te kijken wat er moest gebeuren, zag ik dat (in mijn geval) de cilinderbus een halve mm omhoog moest om te voorkomen dat de reflecterende uitlaatpuls van de pijp piston subinductie zou veroorzaken. De onderkant van de zuiger kwam in het bovenste dode punt namelijk ong. 0,45 mm boven de onderkant van de uitlaatpoort uit.

Dit is heel makkelijk te verhelpen door een ring te draaien van 0,5 mm dik die onder de bovenrand van de cilinderbus wordt gelegd. Als je dan de de bovenrand van de cilinderbus van boven af een 0,5 mm afdraait is alles weer bij het oude wat de compressieverhouding aangaat.

Het grote voordeel is dat je geen last meer hebt van piston subinductie en daarbij ook nog eens een wat wildere timing bij de boodschappen cadeau krijgt, doordat de poorten allemaal een halve mm omhoog komen.

Dit levert een uitlaattiming van 162 graden op tegen de standard van 150.
Nog lang niet full race, maar een heel verschil.

De poortenlayout voor deze motor is duidelijk gemaakt voor een achteruitlaat en niet voor een zijuitlaat, zoals je hem geleverd krijgt. Ik heb er een 6mm venturi bijgekocht bij Pe Reivers en het geheel is met een 6.5 x 6.5 prop en zonder pijp erg leuk om te horen. Levensduur niet gegarandeerd, maar een hoop lol. :mrgreen:

Voor de veiligheid wel een carbonprop gebruiken.

Groet, Aart Swolfs
 
Die blizzard lijkt erg op een blizzard 400?? ik heb namelijk ook zo een (met een mooi glitterend rood rompje) :P en volgens mij zag ik op de beschrijving wat in de doos lag op je eerste plaatje dat ook dit een blizzard 400 is?? ga je die dan ombouwen tot brandstof???
dit is de mijne :
afbeelding146ro.jpg


Met vriendlijke groet Dennis
 
dennis, de blizzard .15 is gelijk aan de blizzard 600.
Jouwe is een blizzard 400.. oftewel ontorpen voor speed 400 klasse. De Blizzard 600 is voor speed 600 klasse ontworpen en kan ook met een .15 gevlogen worden.
De blizzard 600 is dus wat groter dan de blizzard 400..

Peter
 
Hey Dennis.

Nee, dit is de Blizzard 600 / .15. De naam zegt het al, voor Speed 600 of voor een .15 brandstof motor. Verder zijn ze identiek, behalve de afmetingen.

Hoe bevalt hij jou? Komt de snelheid een beetje overeen met hetgeen wat je ervan verwachtte? En het vlieggedrag?
 
Stukje glasmat als vleugelversteviging
blizzard_25.jpg


Volledig ingedekt met 25 grams glasmat, nu wachten tot de G4 droog is...
blizzard_26.jpg


Vervolgens met een schuurpapiertje...
blizzard_27.jpg


...alle reststukjes glasmat rondom wegschuren.
blizzard_28.jpg


Vleugelversteviging aan de bovenkant
blizzard_29.jpg


Vleugelversteviging samen met het triplex plaatje voor de wing-bolt.
blizzard_30.jpg
 
Jorrit zei:
Laatste update voor vandaag.

Smooth! 8)

blizzard_31.jpg

wat voor lijm gebruik je hiernou op? gewoon epoxy? met die dikke standaard epoxy heb ik het idee dat ik alle glasvezels uit elkaar trek. waarmee strijk je het erop?
 
Ik gebruik G4. Ik kwast eerst het G4 op de vleugel en leg daarna het glas er overheen. Dan trekt het G4 al een beetje in het doek maar je hebt last van luchtbellen en dergelijke. Daarom rol ik het met een zacht-fohm 50mm rollertje na. Waar nodig smeer ik met een zachte, natte kwast wat extra bij. Daarna gewoon het hele vleugeltje narollen zodat hij mooi en egaal het G4 opzuigt. Voordeel van dit spul is dat het een waterachtige substantie is. Het vloeit dus lekker.

Je zou in plaats van dikke epoxy ook een alternatief kunnen kiezen van bijvoorbeeld R&G. Hobby-In levert deze speciale lamineer epoxy, en 2 Brothers in Bussum heeft ook een variant hierop. Zijn niet 1:1 te mengen, dus je moet een beetje gaan wegen/uitmeten bij het mengen ervan. Ik kan je niet vertellen wat het mooiste resultaat geeft aangezien mijn ervaring zich tot G4 beperkt.
 
wat nog beter werk voor dit ipv lamineer epoxy is houtverzegeling op epoxy basis van wilsor. Dat is waterdunne epoxy. Persoonlijk vind ik g4 handig werken omdat het redelijk snel droogd.. maar ik vind het zo ontzettend hard worden en dat schuurt wat moeilijk. Daarom gebruik ik altijd epoxy voor dit soort dingen.

Peter
 
een beetje oppassen met G4 dat het niet door de beplanking van de vleugel trekt, want het tast de piepschuim aan. Ik heb ooit zo'n vleugel van een zwever gehad met dit probleem.
Het ziet er wel strak uit.
 
dat zal in dit geval wel meevallen. De vleugels van de blizzards zijn ingedekt met lamineer epoxy en een schuimmiddel. De abachi beplanking is op die manier eigenlijk van binnenuit al gesealed.

Peter
 
Ja, ik was ook bang voor het intrekken van het G4. Vandaar dat ik een klein proefstukje heb geprobeerd met een stukje piepschuim, met daarop balsa geplakt met D3 houtlijm. Ging probleemloos, en als het bij balsa werkt moet het bij abachi al helemaal geen probleem vormen. Wel even uitkijken bij de servo-uitsparingen, want daar ligt het styropor gewoon open en bloot. Desalniettemin ben ik erg tevreden met het resultaat!

blizzard_32.jpg
 
Gat voor de vleugel afgetekend en geboord
blizzard_38.jpg


5mm koolstof vleugel-deuvel ingelijmd met epoxy
blizzard_39.jpg


Plaatje ter versteviging van de vleugelbevestiging
blizzard_40.jpg


Handig die Bison klemmen. ;)
blizzard_41.jpg


blizzard_42.jpg


blizzard_43.jpg


Het gereedschap om de inslagmoer in het hout te drukken.
blizzard_44.jpg


Plaatje triplex restmateriaal voorkomt het beschadigen van de romp.
blizzard_45.jpg


En voor zover de vorderingen van vanavond, een totaalbeeldje.
blizzard_46.jpg
 
Hoezo..?? handschoenen..??

Heb je wel eens met het velletje van je vingers tussen een doorschietende waterpomptang gezeten. De wet van Murphy schrijft voor dat dat altijd het gevoeligste deel treft en derhalve met uiterste precisie voldoet aan de wet van het selectief molest, zodat ten allen tijde op de juiste plaats een maximum aan pijn wordt veroorzaakt.

Aaauuuwww...!!! &$%#@&^%$%54@ :bad-words: :murder:
 
Haha.. ;) Nou, ik was een hoop met G4 en epoxy aan het prutsen. Had niet zo'n zin om dat allemaal over me handen heen te krijgen. Vandaar de handschoenen. Er was net weer een verse doos ter beschikking gesteld, en die kwam wel goed van pas!
 
Back
Top